Savanyú a káposzta?!

A savanyú káposzta szinte mindenkinek csodás téli étrendi kínálatot biztosíthat, akik viszont kellemetlen tünetekkel szembesülnek, érdemes szakemberekkel konzultálniuk. 

A tél közeledtével egyre gyakrabban kerül az asztalunkra a savanyú káposzta, s főként az abból készült rakott, töltött vagy éppen korhely módra főzött étel ezerféle variációban.Ilyenkor már savanyítják a késői káposztafajtákat, amelyek a feldolgozásnak köszönhetően sokáig elállnak, ezért érthető, hogy már eleink is éltek a tartósítás egyik legősibb, erjesztéses fajtájával.

  • A fejes káposzta népszerű étel világszerte, egyes becslések szerint az összes zöldségfogyasztás egytizedét is kiteheti. Nemcsak eredeti, de savanyított formájában is rengeteg C-vitamint tartalmaz. A késő őszben, télben éppen ezért az egyik legfontosabb, s egyben legolcsóbb, legkönnyebben beszerezhető forrása a szervezetünk számára nélkülözhetetlen C- és egyéb vitaminoknak.És akkor még nem beszéltünk a zöldség magas rosttartalmáról, amely tartós jóllakottságot eredményez, segíti az emésztést, valamint megköti a belekben a koleszterint. Mindezek mellett alacsony a kalóriatartalma – persze ha önmagában nézzük, nem pedig a szaftos húsokkal gazdagított változatait.
  • Érlelt, finom íze a tejsavas fermentációnak köszönhető, ám éppen az erjesztés miatt nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel benne, amelynek lebontása gondot okozhat az arra érzékenyeknél. Hisztaminózisról, hisztaminintoleranciáról beszélhetünk az ő esetükben, s mint az elnevezés is mutatja, a hisztaminban gazdag ételekkel kapcsolatos túlzott érzékenységet, valamint a felvett hisztamin elégtelen lebontásából származó tünetek együttesét értjük alatta. Az allergiához hasonló tünetek léphetnek fel, mint például a hasmenés, hasi görcsök, puffadás, hasfájás, valamint viszketés, sőt: migrénes fejfájás is jelentkezhet.
  • Mindenképpen érdemes konzultálni a dietetikussal, ha ilyen tüneteket tapasztalunk a savanyított káposzta fogyasztásakor, hiszen fontos elkülöníteni a hisztaminózist például a nem megfelelő epeműködés okozta tünetektől. A szakembertől megfelelő segítséget kapnak az érintettek, s akinek hisztaminózisa van, nagy valószínűséggel nem kell lemondania a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta kiváló táplálkozási hatásairól, az emésztést segítő magas rosttartalomáról és nem utolsósorban az alacsony kalóriákról, a kulináris élvezetekről.

(viawww.etelerzekenyseg.hu)

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.