Rutkai Bori, DzsemBori gasztrokalandjai

A Specko Jedno együttes vezetője, a sokoldalú Rutkai Bori, mint kiderült, a gasztronómiában is jeleskedik. Rutkai Bori egyetemi végzettsége szerint videotervező, de képzőművészettel, költészettel, előadó művészettel egyaránt foglalkozik.

Számos kiállítását, performanszát láthattuk, halhattuk már, de másodmagával- óriásplakát-kiállításon is nyert fődíjat. A Specko Jedno együttes vezetője, énekese, dalszövegírója; a Budapest Bár állandó előadója és a Hébe-Hóba bandával a népszerű Vacka Rádió zenei mindenesei. A sokoldalú hölgyről azonban nem mindenki tudja, hogy a gasztronómia vizén is kapitány, hiszen a Nyitott Műhelyben időről időre főzős filmklubot vezet DzsemBori néven és honlapján a művészeti ágak közé sorolja a gasztrót. Fotó: Talabér Tamás

Volt olyan utazásod, ahonnan izgalmas receptötletekkel érkeztél és hazatérve azonnal elkészítetted azokat?

Rutkai Bori: Többször voltam Franciaországban, ahol nagyon tetszett, hogy a saláta akár főszerepet is kaphat egy étkezésnél, és így az életmód fontos része.Hazatéréseim után legalább egy hétig kitartóan készítettem a gyönyörű és izgalmas salátákat. Görögországi túránk után pedig a mézes joghurtnak hódoltam sokáig.

Milyen típusú konyhát kedvelsz?

Rutkai Bori:A mediterránt, a szlávot és az indiait. Mivel húst nem eszem, leves- saláta- és köretevő vagyok. Imádom a knédlit, párolt káposztával. Ez még dédanyai örökség, a morva felmenők…

A Specko Jedno tagjainak készítettél-e már valami emlékezetes finomságot?

Rutkai Bori:Telente szoktunk zenekari vacsorákat összehozni. Pár éve, mikor még halevő voltam, csináltam egy vegyes halászlevet sok zöldséggel gazdagon; és gyönyörű savanyúságokat vettem hozzá a piacon. Emlékszem, a pfefferoni olyan csípős és eksztatikus volt, hogy úgy adták körbe a fiúk, mint az indiánok a békepipát.Desszertnek pici rizsliszt palacsintákat csináltam, sokféle kennivalóval. Tavaly klasszikus kacsalevessel kényezettem őket (utána lettem megint vega!:), a vacsora végére pedig mindenki átváltozott a Szabó család egy-egy tagjává.

Számos képzőművészeti munkád közül segítette-e az alkotói folyamatot valamely gasztronómiai élmény?

Rutkai Bori:Volt egy Szabadkőmíves Kelemenné Krónikus Receptjei című kiállításom, aminek a témája az volt, hogy Kőmíves Kelemenné kiszabadul, és a befalaztatásban eltöltött idejét újrakreálja. Szétvágja a hónapokat – mintegy anagrammát készít belőlük – és új hónapokat teremt, amiket felszolgál a Szabadkőművesek uzsonnáján.Leírva kicsit bonyolultan hangzik, de tálalok mellé két festményt. A lényeg az, hogy vannak az életünknek olyan nehéz, blokkolt szakaszai, amit csak akkor tudunk „jóváírni”, feldolgozni, ha megkeressük a problémáink, akadályaink legbelsőbb titkát, üzenetét. Én ezekkel a festményekkel vezettem ki magamat egy befalazott időszakból.

A Vacka rádió apró hallgatóinak szoktál-e, akár verses formában is a főzésről vagy finom ételekről mesélni?

Rutkai Bori:A Vacka-koncerteken van egy levesfőző szám, amiben meginterjúvolom őket, hogy mit főzzünk a két fazékban, amik egyébként egy piros hóember-bábot adnak ki.Általában a paradicsomleves és a húsleves a döntős. Nemrég jelent meg a Móra Könyvkiadónál a Vacka szakácskönyv, amit a mese- és a dalszövegek írónője, Gaál Zsuzsa írt, és Faltisz Alexandra illusztrálta.

Melyik a három kedvenc NoSalty-recepted?

Rutkai Bori:Ó, a NoSalty olyan, mint egy feneketlen kút. Sok gyönyörű kép és inspiráció. Most olvastam egy csípős spagettiről sült dióval vagy a mandulás sárgarépáról. Télen szeretek borscsot csinálni, most arról nézegetem a bejegyzéseket.

Mi az ars poeticád a konyhában?

Rutkai Bori:Ráhangolódás, improvizáció, szín- és ízharmónia-teremtés. Egy jó barátom érzékinek nevezte az ételeimet. Szerintem azért, mert gyöngéden és odafigyelve, de mégis szenvedélyesen bánok minden egyes „alkatrésszel”. És ez a kényeztetés meghozza a várt eredményt! Egy paprikás krumpli is lehet szexi. Szeretek kettesben lenni az étellel főzés közben, zavar és szétszórttá tesz, ha valaki még jelen van. Egy pohár bor és a Bartók Rádió azonban jótékony hatással van a konyhai alkotó munkára.

Végezetül egy Bori-recept a honlapjáról, a Mákos-diós-gubás re-torta:

Rutkai Bori:Maradék kenyeret (nekem barna) tejben (fehér:) szottyasztom, tudod, egy olyan salátás tál mennyiségű száraz kenyérre gondolok. Egy marék barna cukorral vidítom. Kicsit hagyom őket. Közben négy tojást széttörök, sárgát-fehérjét egybe keverek. Leszűröm a tejet a kenyérről és félre teszem. Hátha csinálok belőle egy vaníliasodót. A bepuhult tésztaságot a tojással keverem. Jön a mák és a darált dió. Annyi, amennyit érzel. Begyújtod a sütőt, először nagy lángon előmelegíted 10 percig, aztán vedd a lángot kicsire, és tortaformában süsd a pépet púposodásig. Ha kihűlt, szabadítsd ki a tortaformából. Hogy bodza vagy almalekvár illik hozzá, eldönthetetlen. Két út, két univerzum.

Rutkai Bori és a Specko Jedno együttes január 21-én Pécsett lép fel

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek