Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rutkai Bori, DzsemBori gasztrokalandjai

A Specko Jedno együttes vezetője, a sokoldalú Rutkai Bori, mint kiderült, a gasztronómiában is jeleskedik. Rutkai Bori egyetemi végzettsége szerint videotervező, de képzőművészettel, költészettel, előadó művészettel egyaránt foglalkozik.

Számos kiállítását, performanszát láthattuk, halhattuk már, de másodmagával- óriásplakát-kiállításon is nyert fődíjat. A Specko Jedno együttes vezetője, énekese, dalszövegírója; a Budapest Bár állandó előadója és a Hébe-Hóba bandával a népszerű Vacka Rádió zenei mindenesei. A sokoldalú hölgyről azonban nem mindenki tudja, hogy a gasztronómia vizén is kapitány, hiszen a Nyitott Műhelyben időről időre főzős filmklubot vezet DzsemBori néven és honlapján a művészeti ágak közé sorolja a gasztrót.                                                                      Fotó: Talabér Tamás

Volt olyan utazásod, ahonnan izgalmas receptötletekkel érkeztél és hazatérve azonnal elkészítetted azokat?

Rutkai Bori: Többször voltam Franciaországban, ahol nagyon tetszett, hogy a saláta akár főszerepet is kaphat egy étkezésnél, és így az életmód fontos része. Hazatéréseim után legalább egy hétig kitartóan készítettem a gyönyörű és izgalmas salátákat. Görögországi túránk után pedig a mézes joghurtnak hódoltam sokáig.

Milyen típusú konyhát kedvelsz?

Rutkai Bori: A mediterránt, a szlávot és az indiait. Mivel húst nem eszem, leves- saláta- és köretevő vagyok. Imádom a knédlit, párolt káposztával. Ez még dédanyai örökség, a morva felmenők…

 

A Specko Jedno tagjainak készítettél-e már valami emlékezetes finomságot?

Rutkai Bori: Telente szoktunk zenekari vacsorákat összehozni. Pár éve, mikor még halevő voltam, csináltam egy vegyes halászlevet sok zöldséggel gazdagon; és gyönyörű savanyúságokat vettem hozzá a piacon. Emlékszem, a pfefferoni olyan csípős és eksztatikus volt, hogy úgy adták körbe a fiúk, mint az indiánok a békepipát. Desszertnek pici rizsliszt palacsintákat csináltam, sokféle kennivalóval. Tavaly klasszikus kacsalevessel kényezettem őket (utána lettem megint vega!:), a vacsora végére pedig mindenki átváltozott a Szabó család egy-egy tagjává.

Számos képzőművészeti munkád közül segítette-e az alkotói folyamatot valamely gasztronómiai élmény?

Rutkai Bori: Volt egy Szabadkőmíves Kelemenné Krónikus Receptjei című kiállításom, aminek a témája az volt, hogy Kőmíves Kelemenné kiszabadul, és a befalaztatásban eltöltött idejét újrakreálja. Szétvágja a hónapokat – mintegy anagrammát készít belőlük – és  új hónapokat teremt, amiket felszolgál a Szabadkőművesek uzsonnáján. Leírva kicsit bonyolultan hangzik, de tálalok mellé két festményt. A lényeg az, hogy vannak az életünknek olyan nehéz, blokkolt szakaszai, amit csak akkor tudunk „jóváírni”, feldolgozni, ha megkeressük a problémáink, akadályaink legbelsőbb titkát, üzenetét. Én ezekkel a festményekkel vezettem ki magamat egy befalazott időszakból.

A Vacka rádió apró hallgatóinak szoktál-e, akár verses formában is a főzésről vagy finom ételekről mesélni?

Rutkai Bori: A Vacka-koncerteken van egy levesfőző szám, amiben meginterjúvolom őket, hogy mit főzzünk a két fazékban, amik egyébként egy piros hóember-bábot adnak ki.
Általában a paradicsomleves és a húsleves a döntős. Nemrég jelent meg a Móra Könyvkiadónál a Vacka szakácskönyv, amit a mese- és a dalszövegek írónője, Gaál Zsuzsa írt, és Faltisz Alexandra illusztrálta.

 Melyik a három kedvenc NoSalty-recepted?

Rutkai Bori: Ó, a NoSalty olyan, mint egy feneketlen kút. Sok gyönyörű kép és inspiráció. Most olvastam egy csípős spagettiről sült dióval vagy a mandulás sárgarépáról. Télen szeretek borscsot csinálni, most arról nézegetem a bejegyzéseket.

Mi az ars poeticád a konyhában?

Rutkai Bori: Ráhangolódás, improvizáció, szín- és ízharmónia-teremtés. Egy jó barátom érzékinek nevezte az ételeimet. Szerintem azért, mert gyöngéden és odafigyelve, de mégis szenvedélyesen bánok minden egyes „alkatrésszel”. És ez a kényeztetés meghozza a várt eredményt! Egy paprikás krumpli is lehet szexi. Szeretek kettesben lenni az étellel főzés közben, zavar és szétszórttá tesz, ha valaki még jelen van. Egy pohár bor és a Bartók Rádió azonban jótékony hatással van a konyhai alkotó munkára.

Végezetül egy Bori-recept a honlapjáról, a Mákos-diós-gubás re-torta: 

Rutkai Bori: Maradék kenyeret (nekem barna) tejben (fehér:) szottyasztom, tudod, egy olyan salátás tál mennyiségű száraz kenyérre gondolok. Egy marék barna cukorral vidítom. Kicsit hagyom őket. Közben négy tojást széttörök, sárgát-fehérjét egybe keverek. Leszűröm a tejet a kenyérről és félre teszem. Hátha csinálok belőle egy vaníliasodót. A bepuhult tésztaságot a tojással keverem. Jön a mák és a darált dió. Annyi, amennyit érzel. Begyújtod a sütőt, először nagy lángon előmelegíted 10 percig, aztán vedd a lángot kicsire, és tortaformában süsd a pépet púposodásig. Ha kihűlt, szabadítsd ki a tortaformából. Hogy bodza vagy almalekvár illik hozzá, eldönthetetlen. Két út, két univerzum.

Rutkai Bori és a Specko Jedno együttes január 21-én Pécsett lép fel

 

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kálmán
Kálmán Wed, 2012-02-22 12:32

Nekem nagyon atjon az egyeniseged is a receptekkel .
Maradj ilyen sziporkazo es szines.
Eva