Képzeljünk el egy olyan világot, amelyben autónk, pecabotunk vagy épp konyhai eszközeink sárgarépából készülnek. Nem, ez nem pusztán fantázia, hamarosan meg is valósulhat!
A sárgarépának eleddig csak gasztronómiai vonatkozásait ismertük, ám úgy tűnik, hogy ezen szerény kis zöldség akár a bolygó jövőjébe is beleszólhat. Két skóciai tudós olyan nagyszerű ipari alapanyagot hozott létre belőle, amely hamarosan felválthatja a jelenleg használatos építőanyagokat, például az üveget vagy a karbonszálat.
Ismerjük meg a Currant!
A sárgarépa kelta nevét viselő szubsztancia a növény sejtfalaiban található cellulóz kivonásával készül, felhasználási palettája pedig a gördeszkáktól a horgászbotokig terjedhet, sőt néhány éven belül talán az autóvázak gyártásában is szerepet játszhat. A korábbi cellulóztartalmú anyagokhoz képest a Curran sokkal könnyebben előállítható, hiszen a répából kevesebb erőfeszítéssel vonható ki a cellulóz, mint például a fából vagy a gyapotból – ennek köszönhetően nagy mennyiségű káros vegyszerek egyáltalán nem kerülnek felhasználásra. Ráadásul az új vegyület kétszer erősebb, mint a szénszál.
A Curran kitalálói, Dr. David Hepworth and Dr. Eric Whale a kezdeti fázisokban bevásárlóközpontok polcairól szerezték be a narancssárga gyökereket, ám egy idő után kitiltották őket, mivel felvásárolták az egész készletet a fogyasztók elől. Ekkor fedezték fel azokat a kereskedelemből kiselejtezett répákat, amelyek nem voltak elég mutatósak ahhoz, hogy a boltokba kerülhessenek. Ezt a kategóriát általában takarmányként hasznosítják, ám a skót tudós-üzletembereknek hála most jóval nemesebb célt szolgálnak.
A remek találmány előtt fényes jövő áll: kiötlői már más gyökérrel rendelkező zöldségekre, például közönséges répára és a cukorrépára is kiterjesztették módszereiket, a lényeg ugyanis a cellulóz, és nem a zöldség maga. Nem kell már sokáig várnunk, hogy a mi otthonainkba is eljussanak a Curranból készülő eszközök, amelyek előállítása olcsóbb, gyorsabb, sőt, a szénalapú vagy a fákat használó módszerekhez képest sokkal környezetkímélőbb is. Tiszta győzelem.
Kutatók szerint nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot azok, akik rendszeresen szundítanak délután, ráadásul a magas vérnyomás kockázatát is növelheti a napközbeni pihenés.
Burekimádók, figyelem, kisütöttük nektek a csavart pite legjavát! Hogy ne kelljen felkutatni a legjobb verziót a környéken, inkább készítsd el otthon a saját ízlésed szerint. Ha igazán-igazán jót akarsz falatozni, még a réteslapot is te nyújtod majd hozzá.
Kutatók szerint nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot azok, akik rendszeresen szundítanak délután, ráadásul a magas vérnyomás kockázatát is növelheti a napközbeni pihenés.
Hozzászólások (2)
Remelem, azert marad belole a levesbe! :o)
Az "el" igeköt?, az "eddig" viszont nem ige!