A répa a jövő építőanyaga

Képzeljünk el egy olyan világot, amelyben autónk, pecabotunk vagy épp konyhai eszközeink sárgarépából készülnek. Nem, ez nem pusztán fantázia, hamarosan meg is valósulhat!

A sárgarépának eleddig csak gasztronómiai vonatkozásait ismertük, ám úgy tűnik, hogy ezen szerény kis zöldség akár a bolygó jövőjébe is beleszólhat. Két skóciai tudós olyan nagyszerű ipari alapanyagot hozott létre belőle, amely hamarosan felválthatja a jelenleg használatos építőanyagokat, például az üveget vagy a karbonszálat.

Ismerjük meg a Currant!

A sárgarépa kelta nevét viselő szubsztancia a növény sejtfalaiban található cellulóz kivonásával készül, felhasználási palettája pedig a gördeszkáktól a horgászbotokig terjedhet, sőt néhány éven belül talán az autóvázak gyártásában is szerepet játszhat. A korábbi cellulóztartalmú anyagokhoz képest a Curran sokkal könnyebben előállítható, hiszen a répából kevesebb erőfeszítéssel vonható ki a cellulóz, mint például a fából vagy a gyapotból – ennek köszönhetően nagy mennyiségű káros vegyszerek egyáltalán nem kerülnek felhasználásra. Ráadásul az új vegyület kétszer erősebb, mint a szénszál.

A Curran kitalálói, Dr. David Hepworth and Dr. Eric Whale a kezdeti fázisokban bevásárlóközpontok polcairól szerezték be a narancssárga gyökereket, ám egy idő után kitiltották őket, mivel felvásárolták az egész készletet a fogyasztók elől. Ekkor fedezték fel azokat a kereskedelemből kiselejtezett répákat, amelyek nem voltak elég mutatósak ahhoz, hogy a boltokba kerülhessenek. Ezt a kategóriát általában takarmányként hasznosítják, ám a skót tudós-üzletembereknek hála most jóval nemesebb célt szolgálnak.

A remek találmány előtt fényes jövő áll: kiötlői már más gyökérrel rendelkező zöldségekre, például közönséges répára és a cukorrépára is kiterjesztették módszereiket, a lényeg ugyanis a cellulóz, és nem a zöldség maga. Nem kell már sokáig várnunk, hogy a mi otthonainkba is eljussanak a Curranból készülő eszközök, amelyek előállítása olcsóbb, gyorsabb, sőt, a szénalapú vagy a fákat használó módszerekhez képest sokkal környezetkímélőbb is. Tiszta győzelem.

(via Modern Farmer)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!