A répa a jövő építőanyaga

Képzeljünk el egy olyan világot, amelyben autónk, pecabotunk vagy épp konyhai eszközeink sárgarépából készülnek. Nem, ez nem pusztán fantázia, hamarosan meg is valósulhat!

A sárgarépának eleddig csak gasztronómiai vonatkozásait ismertük, ám úgy tűnik, hogy ezen szerény kis zöldség akár a bolygó jövőjébe is beleszólhat. Két skóciai tudós olyan nagyszerű ipari alapanyagot hozott létre belőle, amely hamarosan felválthatja a jelenleg használatos építőanyagokat, például az üveget vagy a karbonszálat.

Ismerjük meg a Currant!

A sárgarépa kelta nevét viselő szubsztancia a növény sejtfalaiban található cellulóz kivonásával készül, felhasználási palettája pedig a gördeszkáktól a horgászbotokig terjedhet, sőt néhány éven belül talán az autóvázak gyártásában is szerepet játszhat. A korábbi cellulóztartalmú anyagokhoz képest a Curran sokkal könnyebben előállítható, hiszen a répából kevesebb erőfeszítéssel vonható ki a cellulóz, mint például a fából vagy a gyapotból – ennek köszönhetően nagy mennyiségű káros vegyszerek egyáltalán nem kerülnek felhasználásra. Ráadásul az új vegyület kétszer erősebb, mint a szénszál.

A Curran kitalálói, Dr. David Hepworth and Dr. Eric Whale a kezdeti fázisokban bevásárlóközpontok polcairól szerezték be a narancssárga gyökereket, ám egy idő után kitiltották őket, mivel felvásárolták az egész készletet a fogyasztók elől. Ekkor fedezték fel azokat a kereskedelemből kiselejtezett répákat, amelyek nem voltak elég mutatósak ahhoz, hogy a boltokba kerülhessenek. Ezt a kategóriát általában takarmányként hasznosítják, ám a skót tudós-üzletembereknek hála most jóval nemesebb célt szolgálnak.

A remek találmány előtt fényes jövő áll: kiötlői már más gyökérrel rendelkező zöldségekre, például közönséges répára és a cukorrépára is kiterjesztették módszereiket, a lényeg ugyanis a cellulóz, és nem a zöldség maga. Nem kell már sokáig várnunk, hogy a mi otthonainkba is eljussanak a Curranból készülő eszközök, amelyek előállítása olcsóbb, gyorsabb, sőt, a szénalapú vagy a fákat használó módszerekhez képest sokkal környezetkímélőbb is. Tiszta győzelem.

(via Modern Farmer)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek