Léteznek nulla kalóriájú ételek?

Tudtad, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyek emésztése több kalóriát igényel, mint amennyit maga az alapanyag ad? Ez aztán a tutiság!

Meglepő, de igaz, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyek emésztése több energiát igényel, mint amennyi energia az alapanyagból származik – azaznullkalóriásak". Megtaláljuk közöttük pl. az uborkát, a salátaféléket, a spenótot, a zellerszárat, a grapefruitot, a brokkolit, a karfiolt, a közönséges tököt stb.

A megfelelő testsúly elérése sokak számára hatalmas kihívást jelentő feladat. Ahogy már többször írtuk itt az egészségrovatban mi is, a tartós testsúlycsökkentés életmódváltás nélkül nem megy, ebben pedig sokat segíthetnek az apró változások: például a „nullkalóriás” ételek bevezetése az étrendünkbe egy nagyon egyszerű és hatásos lépés.

Meglepetés!

Melyek ezek a nullkalóriás alapanyagok? Természetesen az egészségünket amúgy is jól szolgáló zöldségek és gyümölcsök! Mondhatnánk persze, hogy nincs új a nap alatt, de inkább tekintsük ezt a tényt egy újabb érvnek a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett!

Az őszi-téli szezonban válasszuk a grapefruitot, a narancsot, a mandarint és az almát. Ezek anullkalóriás" alapanyagok élelmi rostban gazdagok, emiatt emésztésük lassabb és több energiát igényel.

Akár köretként, akár salátában vagy nassolnivalóként fogyasztjuk, a zöldségeket nem érdemes kihagyni, hiszen ezek is alacsony kalóriatartalmú, élelmi rostban és vitaminban gazdag alapanyagok. Keressük a piacon a spenótot és más levélzöldségeket, a sárgarépát, a paradicsomot, a szárzellert, a kaliforniai paprikát.

A brokkoli magnézium- és kalciumtartalma segít a magas vérnyomásúaknak, a cukkini csökkenti a koleszterinszintet, de a tököt, a karfiolt sem érdemes kihagyni, mind-mind kiváló A-, B- és C-vitaminforrások is.

Vigyázzunk értékeikre!

Persze anullkalóriás" érdem semmibe vész, ha aztán sok zsiradékkal, bundázva, sűrű besamellel készítjük el a zöldségeket. Az alacsony kalóriatartalom megtartása érdekében grillezzük, főzzük gőzben, vagy fogyasszuk őket nyersen, salátaként. Kerüljük a majonézes, tejfölös, cukros salátadresszingek használatát, használjunk inkább 1 evőkanálnyi olíva- vagy más növényi olajat, zsírszegény joghurtot, friss fűszereket, balzsamecetet!

(via Money Crashers)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...