Léteznek nulla kalóriájú ételek?

Tudtad, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyek emésztése több kalóriát igényel, mint amennyit maga az alapanyag ad? Ez aztán a tutiság!

Meglepő, de igaz, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyek emésztése több energiát igényel, mint amennyi energia az alapanyagból származik – azaznullkalóriásak". Megtaláljuk közöttük pl. az uborkát, a salátaféléket, a spenótot, a zellerszárat, a grapefruitot, a brokkolit, a karfiolt, a közönséges tököt stb.

A megfelelő testsúly elérése sokak számára hatalmas kihívást jelentő feladat. Ahogy már többször írtuk itt az egészségrovatban mi is, a tartós testsúlycsökkentés életmódváltás nélkül nem megy, ebben pedig sokat segíthetnek az apró változások: például a „nullkalóriás” ételek bevezetése az étrendünkbe egy nagyon egyszerű és hatásos lépés.

Meglepetés!

Melyek ezek a nullkalóriás alapanyagok? Természetesen az egészségünket amúgy is jól szolgáló zöldségek és gyümölcsök! Mondhatnánk persze, hogy nincs új a nap alatt, de inkább tekintsük ezt a tényt egy újabb érvnek a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett!

Az őszi-téli szezonban válasszuk a grapefruitot, a narancsot, a mandarint és az almát. Ezek anullkalóriás" alapanyagok élelmi rostban gazdagok, emiatt emésztésük lassabb és több energiát igényel.

Akár köretként, akár salátában vagy nassolnivalóként fogyasztjuk, a zöldségeket nem érdemes kihagyni, hiszen ezek is alacsony kalóriatartalmú, élelmi rostban és vitaminban gazdag alapanyagok. Keressük a piacon a spenótot és más levélzöldségeket, a sárgarépát, a paradicsomot, a szárzellert, a kaliforniai paprikát.

A brokkoli magnézium- és kalciumtartalma segít a magas vérnyomásúaknak, a cukkini csökkenti a koleszterinszintet, de a tököt, a karfiolt sem érdemes kihagyni, mind-mind kiváló A-, B- és C-vitaminforrások is.

Vigyázzunk értékeikre!

Persze anullkalóriás" érdem semmibe vész, ha aztán sok zsiradékkal, bundázva, sűrű besamellel készítjük el a zöldségeket. Az alacsony kalóriatartalom megtartása érdekében grillezzük, főzzük gőzben, vagy fogyasszuk őket nyersen, salátaként. Kerüljük a majonézes, tejfölös, cukros salátadresszingek használatát, használjunk inkább 1 evőkanálnyi olíva- vagy más növényi olajat, zsírszegény joghurtot, friss fűszereket, balzsamecetet!

(via Money Crashers)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...