A legjobb osztrák fogások

A nyár még várat magára, de ez nem ok arra, hogy otthon üljünk. Új sorozatunkban a környékbeli országok konyhájával ismerkedünk – most a sógorokon, vagyis Ausztrián van a sor!

Ausztria kézenfekvő úti cél mindenkinek – legyünk a kultúra, a természet vagy a kalandok szerelmesei, a szomszédban megtaláljuk minden számításunkat. Bécsbe alig két óra alatt eljutunk Budapestről, sok esetben olcsóbban, mintha belföldön utaznánk. Ha jön a jó idő, az ország nyugati feléből biciklivel is áttekerhetünk, a vizek szerelmesei pedig a kék Dunán át is megközelíthetik az országot. Akárhová megyünk is, enni kell, ha pedig ott vagyunk, akkor kóstoljuk meg a legjobb helyi falatokat!

Bécs rajongói

...mindenképp üres gyomorral érkezzenek, hiszen az egykori császárvárosban finomabbnál finomabb falatokat kóstolhatunk. Az osztrák konyha legnagyobb olvasztótégelye természetesen a főváros. A tipikus bécsi konyha a 19. századra alakult ki, és a tartományi konyhák mellett a franciák is rányomták a bélyegüket. Reggelire válasszunk valamilyen friss péksüteményt, császárzsemlét vagy croissant-t, hiszen a legenda szerint a rongyos kiflit bécsi pékek sütötték először a törökök kiűzése után, csak utána lett a franciák jelképe. Szintén a török idők hozadéka a bécsi kávé, amelyet feltétlenül egy kávéházban kóstoljunk – általában hosszúra főzik, és tejjel vagy tejszínnel lágyítják. A fő étkezések között kóstoljuk meg a híres bécsi virslit, és ne felejtsünk el legurítani hozzá egy korsó jéghideg sört!

A főétkezés az osztrákoknál is elképzelhetetlen leves nélkül – kedvencük a húsleves, melyet máj- vagy grízgombóccal, esetleg palacsintametélttel tálalnak. Ha nem a Wienez Schnitzelre szavazunk, próbáljuk ki a Tafelspitzet, a marhafartőből vagy marhalábszárból készült leveshúst, Ferenc József kedvencét, melyet almamártással vagy tormával kínálnak leggyakrabban. Az osztrák konyha egyébként előszeretettel tálalja a levesben főtt húsokat különböző szószokkal, mi is tőlük vettük át ezt a jó szokást. A pörköltek szerelmeseinek ajánljuk a fiákeres gulyást, melynek elkészítését tőlünk tanulták, de ma már máshogy készítik – érdekes, új felfedezés lehet az összehasonlítás! Ha Bécsben járunk, kulináris túránkból semmiképp ne hagyjuk ki a Demel cukrászdában vagy a Hotel Sacherban a Sacher-tortát, valamelyik reggel pedig mindenképpen látogassunk ki a Nashmarktra, a híres piacra, ahol az osztrák gasztronómia mellett rengeteg izgalmas külföldi ízzel is próbálkozhatunk.

Tévhitek a világ konyháiból >>

Vidéken is van élet!

De még mennyire, hogy van! Az osztrákok jóval előrébb tartanak a háztáji gazdálkodásban, mint mi, így valószínűleg a legkisebb, eldugott faluban is találunk kiadó szobát, és igazi, háztáji termékeket. Ha a hegyekbe megyünk, ki ne hagyjuk a házi tejtermékeket és a helyi specialitásokat, melyek gyakran keverednek a szomszédos népek konyháival. Alsó- és Felső-Ausztriában a cseh konyha behatása érezhető, Tirolban az észak-olasz, Salzburgban pedig a bajor. Északon így ajánlott minden, ami gombóc, Tirolban az osztrák parmezán és a rétesek, Salzburg környékén pedig a nehezebb, marhahúsból készült fogások. Marhahúst amúgy mindenhol érdemes fogyasztanunk, hiszen a tejtermelés és a magaslati legelők miatt ezt a húst fogyasztják leggyakrabban. Még akkor is könnyen találunk helyi specialitást, ha vadvízi evezésen vagyunk – a gyors osztrák hegyvidéki patakok és folyók bővelkednek halakban, így ezeken a vidékeken el ne mulasszuk megkóstolni a pisztrángot vagy a fogast!

Édes élvezet: rugelash >>

Édesszájúak paradicsoma

Aki az édeset szeretni, az Ausztriában biztosan nem marad éhen. Az osztrák étkezési szokásokban nagy szerepe van a tésztaféléknek és édességeknek. Az eredetileg bajor császármorzsát érdemes megkóstolni, bárhol járunk is, de Tirolban tilos lemaradni az almás rétesről, Bad Ishlben az islerről, Linzben pedig a linzerről. Nem az apró sütiről, ami nálunk is olyan népszerű, hanem osztrák rokonáról, a vajas tésztából készült, lekváros-rácsos tortáról. Minden kávéházban és vidéki panzióban belefuthatunk egy finom kuglófba, és ne felejtsünk el feltankolni a legjobb salzburgi szuvenírből, a Mozart-kuglerből sem!

Varázslatos szlovák konyha >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.