A legjobb osztrák fogások

A nyár még várat magára, de ez nem ok arra, hogy otthon üljünk. Új sorozatunkban a környékbeli országok konyhájával ismerkedünk – most a sógorokon, vagyis Ausztrián van a sor!

Ausztria kézenfekvő úti cél mindenkinek – legyünk a kultúra, a természet vagy a kalandok szerelmesei, a szomszédban megtaláljuk minden számításunkat. Bécsbe alig két óra alatt eljutunk Budapestről, sok esetben olcsóbban, mintha belföldön utaznánk. Ha jön a jó idő, az ország nyugati feléből biciklivel is áttekerhetünk, a vizek szerelmesei pedig a kék Dunán át is megközelíthetik az országot. Akárhová megyünk is, enni kell, ha pedig ott vagyunk, akkor kóstoljuk meg a legjobb helyi falatokat!

Bécs rajongói

...mindenképp üres gyomorral érkezzenek, hiszen az egykori császárvárosban finomabbnál finomabb falatokat kóstolhatunk. Az osztrák konyha legnagyobb olvasztótégelye természetesen a főváros. A tipikus bécsi konyha a 19. századra alakult ki, és a tartományi konyhák mellett a franciák is rányomták a bélyegüket. Reggelire válasszunk valamilyen friss péksüteményt, császárzsemlét vagy croissant-t, hiszen a legenda szerint a rongyos kiflit bécsi pékek sütötték először a törökök kiűzése után, csak utána lett a franciák jelképe. Szintén a török idők hozadéka a bécsi kávé, amelyet feltétlenül egy kávéházban kóstoljunk – általában hosszúra főzik, és tejjel vagy tejszínnel lágyítják. A fő étkezések között kóstoljuk meg a híres bécsi virslit, és ne felejtsünk el legurítani hozzá egy korsó jéghideg sört!

A főétkezés az osztrákoknál is elképzelhetetlen leves nélkül – kedvencük a húsleves, melyet máj- vagy grízgombóccal, esetleg palacsintametélttel tálalnak. Ha nem a Wienez Schnitzelre szavazunk, próbáljuk ki a Tafelspitzet, a marhafartőből vagy marhalábszárból készült leveshúst, Ferenc József kedvencét, melyet almamártással vagy tormával kínálnak leggyakrabban. Az osztrák konyha egyébként előszeretettel tálalja a levesben főtt húsokat különböző szószokkal, mi is tőlük vettük át ezt a jó szokást. A pörköltek szerelmeseinek ajánljuk a fiákeres gulyást, melynek elkészítését tőlünk tanulták, de ma már máshogy készítik – érdekes, új felfedezés lehet az összehasonlítás! Ha Bécsben járunk, kulináris túránkból semmiképp ne hagyjuk ki a Demel cukrászdában vagy a Hotel Sacherban a Sacher-tortát, valamelyik reggel pedig mindenképpen látogassunk ki a Nashmarktra, a híres piacra, ahol az osztrák gasztronómia mellett rengeteg izgalmas külföldi ízzel is próbálkozhatunk.

Tévhitek a világ konyháiból >>

Vidéken is van élet!

De még mennyire, hogy van! Az osztrákok jóval előrébb tartanak a háztáji gazdálkodásban, mint mi, így valószínűleg a legkisebb, eldugott faluban is találunk kiadó szobát, és igazi, háztáji termékeket. Ha a hegyekbe megyünk, ki ne hagyjuk a házi tejtermékeket és a helyi specialitásokat, melyek gyakran keverednek a szomszédos népek konyháival. Alsó- és Felső-Ausztriában a cseh konyha behatása érezhető, Tirolban az észak-olasz, Salzburgban pedig a bajor. Északon így ajánlott minden, ami gombóc, Tirolban az osztrák parmezán és a rétesek, Salzburg környékén pedig a nehezebb, marhahúsból készült fogások. Marhahúst amúgy mindenhol érdemes fogyasztanunk, hiszen a tejtermelés és a magaslati legelők miatt ezt a húst fogyasztják leggyakrabban. Még akkor is könnyen találunk helyi specialitást, ha vadvízi evezésen vagyunk – a gyors osztrák hegyvidéki patakok és folyók bővelkednek halakban, így ezeken a vidékeken el ne mulasszuk megkóstolni a pisztrángot vagy a fogast!

Édes élvezet: rugelash >>

Édesszájúak paradicsoma

Aki az édeset szeretni, az Ausztriában biztosan nem marad éhen. Az osztrák étkezési szokásokban nagy szerepe van a tésztaféléknek és édességeknek. Az eredetileg bajor császármorzsát érdemes megkóstolni, bárhol járunk is, de Tirolban tilos lemaradni az almás rétesről, Bad Ishlben az islerről, Linzben pedig a linzerről. Nem az apró sütiről, ami nálunk is olyan népszerű, hanem osztrák rokonáról, a vajas tésztából készült, lekváros-rácsos tortáról. Minden kávéházban és vidéki panzióban belefuthatunk egy finom kuglófba, és ne felejtsünk el feltankolni a legjobb salzburgi szuvenírből, a Mozart-kuglerből sem!

Varázslatos szlovák konyha >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...