A hütteétlapok sztárjai

Sportolás, gőzgombóc és bombardino. Az Alpok különböző pontjain működő sípályák hüttéiben más-más finomságokkal kényeztethetjük magunkat.

Ha tél, akkor hó

Egy nagycsaládos sítúra nem egyszerű feladvány. Mind szervezésileg, mind anyagilag – a többrétegű öltöztetésről nem is beszélve – súlyosan igénybe veszi a kedves szülőket.

Az étkeztetés a teendők sorában már a helyi mutatványok közé tartozik. Az olasz, francia és osztrák sípályák mentén üzemelő „kiskocsmákban“, az úgynevezett hüttékben fantasztikus, az egyes tájegységekre jellemző, de mégis nagyon sajátos ételkínálattal találkozunk. Az árak viszont igen „csípősek“, tehát, ha a túra végére nem szeretnénk koldusbotra jutni, akkor érdemes olyan szállást foglalnunk, ahol felszerelt konyha vár bennünket. Itt reggelizhetünk és vacsorázhatunk kedvünkre. A napközbeni „hütte-élmény“, azonban kihagyhatatlan! A felnőttek meleg italokkal, forralt borral (glühwein), rumpunccsal (grog), tejszínhabos, meleg tojáslikőrrel (bombardino) olvasztják fel kihűlt, elgémberedett tagjaikat. Gyermekeik pedig dúskálhatnak a helyi édességspecialitások tengerében: gőzgombóc (Germknödel), rétesek (Apfelstrudel mit Vanillesoβe), császármorzsa (Kaiserschmarrn), mintegy megjutalmazva magukat napi sportteljesítményükért.

Finom falatok a sípályák mellől >>

Svájci sajtkavalkád

A fondü eredetileg svájci pásztorétel volt. Egy új ételt hívtak életre, amikor a megmaradt, kiszáradt sajtvégeket felolvasztották, átfűszerezték. A „nem dobunk ki semmit“ elv ezek szerint ott is működött már a kezdetek kezdetén.

Különleges ízvilágát a különféle sajtok, a bor és a cseresznyepálinka összhatása adja. Manapság baráti összejövetelek kedvelt étele. Ha Svájcban vagy Franciaországban síelünk, mindenképpen látogassunk el legalább egy fondüestre.

A fondü szó jelentése olvasztott, ez a sajt állapotára utal. Készítésénél több alapszabály létezik. Kettő közülük valóban megszívlelendő:

  • A fondü olyan finom lesz, amilyenek a hozzá felhasznált sajtok. Eredendően három különböző fajta kemény és félkemény sajtból készül. A túl puha sajtok ízetlenné tehetik.
  • Készítés közben a sajtmasszának soha nem szabad forrnia, épp csak rotyognia, ezért nagyon fontos a folyamatos keverés. Ne hagyjuk magára!

Nekünk hatalmas nagy szerencsénk van. Házunktól egy utcányira működik Budapest legjobb fondüzője. A pultban egy csoda helyes lány, tőle kaptam egy igazán autentikus fondüreceptet. Ha esetleg még sincs kedvem itthon bíbelődni a sajtszósz elkészítésével, csak leszaladunk hozzá és terülj-terülj asztalkám vár minket.

Hideg téli estéken kiválóan összehozza a családot egy közös mártogatás!

Császári édesség

Telente gyakrabban jut eszünkbe, hogy császármorzsát együnk, készítsünk. Ez nem csoda, hiszen a síkunyhók étlapjának egyik valódi sztárjáról beszélünk!

{ GALÉRIA = title:Cs%C3%A1sz%C3%A1rmorzsa%20s%C3%BCt%C5%91ben, 1,2,3,4,5,6 }

Az osztrák hüttékben kapható Kaiserschmarrn állítólag Ferenc József császár egyik kedvence volt, így nevét is róla kapta. A vélemények, vajon melyik jobb – a hazai porcukros, baracklekváros császármorzsa avagy az osztrák almaszószos kivitelezés –, megoszlanak. Nálunk gyakorta búzadarából készítik, míg külhonban a liszttel kevert változat „őshonos“. Egy biztos, a smarni az osztrák és bajor paraszti életforma egyik gyorsan és olcsón elkészíthető édessége, amelyet minden kisgyermek úgy imád, mint apukája, anyukája annak idején!

Jövő héten jönnek a kifejezetten téli magyaros ételek, addig is mártogassunk bagettet az olvasztott sajtcsodába, és szabdaljuk kedvünkre a tepsis morzsát!

Gréti

Íme, Gréti farsangi mulatsága >>

A rovat előző cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek