r
Nosalty Logó

Tonkababos mascarponetorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szandra0410
Tonkababos mascarponetorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 36% Zsír

Omlós tészta

Krém

Habcsók

Díszítés

Összesen 699 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 36% Zsír

Omlós tészta

Krém

Habcsók

Díszítés

Összesen 6993 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 36% Zsír

Omlós tészta

Krém

Habcsók

Díszítés

Összesen 401 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    47.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    448.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 699 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    94.4 g

Zsír

  • Összesen
    473.3 g
  • Telített zsírsav
    192 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1193 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4487.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    1092 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    1891 mg
  • Nátrium
    1221 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.9 g
  • Cukor
    282 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    169 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1939 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    583 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1900 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    448 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    721 micro
Összesen 6993 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 36% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 401 kcal

Hozzávalók

Omlós tészta

Krém

Habcsók

Díszítés

Elkészítés

Omlós tészta

  1. Habverő segítségével a lágy vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal.
  2. Egyenként, habosra verve, hozzáadjuk a tojássárgákat.
  3. A sütőport elkeverjük a liszttel, és átszitáljuk, majd apránként hozzáadjuk a tésztához.
  4. Az összegyúrt tésztát kinyújtjuk kb. 0,5-0,75 cm-re, és az előre megtervezett szív alakú formával kivágunk 2 formát. Sütőpapírra téve egy tepsivel hideg helyre (hűtőbe) tesszük 30 percre. Így megkeményedik, és megtartja a formáját sütés alatt is.
  5. 180 fokos, előmelegített sütőben, 10-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük a lapokat a málnadzsemmel.

Krém

  1. Robotgép segítségével keményre verjük a tejszínt a cukorral. Én növényi habtejszínt használtam, mert ez szép fehér és nem esik össze.
  2. A tonkababból szerecsendió reszelővel reszelünk egy csipetnyit a krémbe, majd a tejszínt összekeverjük a mascarponéval.
  3. A krémet egy habzsákba tesszük, melynek kör alakú díszítőcső van a végén. Apró pontokban egyenletesen rátesszük a krémet a tésztára. Hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen. (Ha lágy a krém, előfordulhat hogy a második réteg összenyomja a krémet.)
  4. A megszilárdult első rétegre óvatosan ráhelyezzük a második tésztát, és a maradék krémet megint apró pontokban eloszlatjuk.
  5. Az összeállított tortát hűtőbe tesszük díszítés előtt.

Habcsók

  1. A tojásfehérjét robotgép segítségével kemény habbá verjük a cukorral és egy csipet sóval. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. Ha két ujjunk közé veszünk egy kis habot, akkor nem szabad, hogy érezzük a cukrot. Teljesen el kell, hogy olvadjon.
  2. A kemény habba beleszitálunk fél kk keményítőt, és egyenletesen elkeverjük. Itt hozzá lehet adni az ételfestéket, ha szeretnénk.
  3. A habot habzsákba töltjük, és különböző formákat nyomunk ki egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  4. 80-90 fokos sütőben kb. 1,5 óán át szárítjuk a habcsókot. Ez az idő mérettől függően rövidebb, illetve hosszabb is lehet. Nem szabad, hogy túl meleg legyen a sütő, mert megbarnul a habcsók. Akkor van kész, ha egyszerűen elmozdítható a sütőpapíron a kinyomott forma.
  5. Díszítési tipp: A habcsók alját meg lehet kenni egy kevés krémmel, és bele lehet mártani színes cukorkába.

Díszítés

  1. A hűtőből kivesszük a tortát, és ízlés szerint virágokkal, gyümölcsökkel és habcsókkal díszítjük. Érdemes játszani a színekkel, mert feldobja a tortát :)
  2. A tészta nagyon omlós, így szépen lehet szeletelni, és nem gyomjuk szét a krémet :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1705
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Szandra0410 1 recept

A torta egy fontos figyelemfelhívásra készült. Idén 30 éves a Hemofília Világnapja. Ez az alkalom ösztönzött arra, hogy elkészítsem ezt a mennyei tonkababos mascarponetortát. Szív alakú, mert szívből jött, 30-as gyertya, hisz 30. évforduló. :) A tortát és az üzenetet továbbadtam a Medikus Kupa Debreceni Vízilabda csapatának, akik 1. helyezést értek el. A fiúk ezúttal is szeretnének hozzájárulni a figyelemfelhíváshoz és a sport fontosságához :)

Hozzávalók

Omlós tészta

Krém

Habcsók

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek