Szülinapi torta recept

Szülinapi torta
Szülinapi torta
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyanyám receptje, természetesen. A nagyinál születésnapi tortaként volt számontartva, és olyankor sütötte. Folytatom a hagyományt, azzal hogy ez nálam a férfi szülinapi torta, a lányoknak általában gyümölcstortákat készítek.
Ezúttal édesapám 81. szülinapjára sütöttem, aki nem szereti a szülinapi faksznikat, így ilyen kis aranyos, egyszemélyes tortácskát készítettem neki.
4 tojásból sütöttem a tésztát, ez még annak is a fele, mert a másik felét a gyerekeknek adtam, egyék meg a nagyapjuk tiszteletére.
Nagyon finom torta és egyáltalán nem 'sértődik meg', ha kicsit igényesebben kidekoráljuk, apukám azonban puritán ember és kicsit meg is viselődött, mire ’leszállítottam’.
Ehhez a tortához fűződik első velőtrázó élményem, hogy mennyit tehet hozzá egy ital az étel élvezeti értékéhez. Számtalanszor megsütöttem már, amikor egyszer a Káli Art Inn-ben egy szomelié is jelen volt a szülinapi vacsorán, ő kínálgatta ételeim mellé az italokat.
Amikor ehhez a tortához értünk egy friss aszút kaptunk hozzá. Nem is tudom, milyen hasonlatot találjak, hogy szemléltessem azt a többletet, amit az amúgy is rém finom torta élvezetéhez ez az ital hozzátett! Egy másik dimenzióba vitte az ügyet.
Bocsárd remélem megmondja nekünk pontosan, mit is kaptunk akkor a tortához. 1998-ban voltunk.

hozzávalók / 12 adag

Tésztához:

  • 8 tojás
  • 20 dkg mandula
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 5 cl Maraschino (cseresznyelikőr)
Krémhez:
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg mogyoró
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 cl Armanac


 


ajánlat

Meggy illik hozzá a legjobban a gyümölcsök közül. Szoktam úgy is készíteni, hogy két lapban töltöm és a két lap közötti krémbe rumosmeggyet nyomogatok.
A tejszínhabot elviseli, az italajánlatot pedig Bocsárdtól várjuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokoládés mandulatorta csokoládés, pirított mogyorós krémmel

elkészítés

Tészta készítése:
  1. A mandulát abáljuk, hámozzuk, ledaráljuk.
  2. A csokoládét lereszeljük.
  3. A 8 tojás fehérjéjéből a kanalanként adott cukorral kemény habot verünk.
  4. Hozzáadjuk egyesével a sárgákat, majd a lisztet, a mandulát, csokoládét, az olvasztott vajat, végül a Maraschinot.
  5. Előmelegített sütőben sütjük, ha nagyon szépen akarjuk, akkor akár 3 lapban.
Krém készítése:
  1. A mogyorót szárazon megpirítjuk, héját lemorzsoljuk, ledaráljuk.
  2. A tojásokat a cukorral jól elkeverjük.
  3. A csokoládét megolvasztjuk, langyosra hűtjük, hozzákeverjük a vajat, az Armanacot és a mogyorót.
  4. Hozzákeverjük a cukorral elkevert tojásokat is.

Befejezés:


  1. Megtöltjük a lapokat krémmel (hagyunk a krémből a torta külsejére is).

statisztika

beküldve:
nézettség: 65 269
elküldve: 1
receptkönyben: 61
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (5)

Bocsárd
Bocsárdcs, 2009-06-18 13:13

Azért a piros bogyós gyümölcsökkel érdemes minden esetben csínján bánnunk, ha bort szeretnénk az ételhez rendelni!

Bocsárd
Bocsárdcs, 2009-06-18 13:04

Hűha! 1998-ban mi lehetett az elérhető legszebb, ami passzolt fenti születésnapi tortához!? Nem egyszerű bemondani a legjobbat! Abban biztos vagyok, hogy a friss aszú mindig a legszebb a édes-nemes borok közül. Rácáfolva a közhiedelemre, miszerint az idős, akár több évtizedet megért palackokban rejtezik az aszú világának színe-java. Nos, hogy ne csépeljem feleslegesen a klaviatúrát, itt van egy a valószínűsíthető legszebbek közül: Szepsy István Botond Cuvée-je a 2006-os évjáratból!!! A borról tudniillik, hogy a furmint és a hárslevelű fajták mellett muscat lunel-t (sárgamuskotályt) is tartalmaz a házasítás a Szent Tamás és Nyulászó dűlőkből, ami még inkább meghatározza gyümölcsösségét az amúgy is hárslevelű irányba igyekvő bornak. A furmint pedig egyértelműen hozza a bor botritiszes jegyeit. Még egy megjegyzés, hiszen jó büszkének lennünk magyarokként a magyar mesterek boraira; a Tom Stevenson – az ő nevéhez fűződik a Sotheby's Bor Enciklopédiája is – főszerkesztő által fémjelzett Wine Report magazin kelet-, és délkelet-európai blokkjának legjobb borkészítője hosszú évek óta Szepsy István, illetve a 2009-ben megjelent szám legjobb borának választotta Dr Caroline Gilby (Master Of Wine) Szepsy Botond Cuvée 2006 borát!!! Innen gratulálok még egyszer Pistának! Abszolút respekt!!! Én magam -persze konyhafőnökünkkel karöltve- korábban egy préselt libamájpástétomot ajánlottam hozzá.

A receptúra pedig a következő volt:

Préselt libamájpástétom

Hozzávalók:
Hízott libamáj - 0,8 kg
Kristálycukor - 0,01 kg
Fűszerpaprika - 0,01 kg
Friss rózsabors - 0,01 kg
Szepsy Botond Cuvée 2006 - 0,1 l

Elkészítés:
A hízott libamájnak a külső hártyáját eltávolítjuk, majd 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A hozzávaló fűszereket és a bort hozzáadjuk, összekeverjük óvatosan és 8 órát állni hagyjuk hűtőben. Ezután a bekevert májat pástétomformába tesszük és 70 Celsius fokon, kevés vízgőzzel 40 percig pároljuk. Miután lejárt, kivesszük, hűlni hagyjuk, majd hűtőben 3-4 napig állni hagyjuk, ezután karamellezett dióval, durva tengeri sóval és piros bogyós gyümölccsel ízlésesen tálaljuk.

Jó kóstolást, és jó étvágyat hozzá mindenkinek!

zederta
zedertah, 2009-06-15 23:30

kedves Ildikó!
az Isten éltesse sokáig édesapádat jó egészségben!
xxx
toma

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóh, 2009-06-15 17:10

A megadott adatok 26 centis tortaformára vonatkoznak.
Nem szárad ki, ha 3 lapban sütöd, rövidebb a sütésidő, figyelni kell!
Ildikó

látogató
látogatóh, 2009-06-15 08:18

Örökösen visszatérő kérdésem a sütőforma mérete.
Ha laponként sütöd nem szárad ki?

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!