r
Nosalty Logó

Maceszgombóc levesbetét pászkából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Maceszgombóc levesbetét pászkából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 275 kcal
  • 10% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1100 kcal
  • 10% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 198 kcal
  • 10% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    178 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    185 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    569 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    808 micro
Összesen 275 kcal
  • 10% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.6 g

Zsír

  • Összesen
    60.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    585 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1262.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    712 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    738 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2274 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3233 micro
Összesen 1100 kcal
  • 10% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    409 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 198 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A maceszgombócok elkészítéséhez a pászkalapokat egy tiszta konyharuhába tesszük, alaposan becsomagoljuk, majd körbe-körbe forgatva összetörjük. Ha nem sikerült elég apróra darabokra (finomra) törni, akkor öntsük mozsárba és újra törjük össze alaposan, de le is darálhatjuk.
  2. Egy keverőtálba mérjük ki a tetszőleges zsiradékot (libazsírt vagy olívaolajat ajánlunk), üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, sót, borsot és a finomra aprított petrezselyemzöldet. Egyenletesen keverjük össze, majd mehet hozzá az alaplé (vagy víz), végül adjuk hozzá az összetört pászkát. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőnkbe (letakarva) pihenni nagyjából 1-1,5 órára. A lényeg, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk.
  3. Az összeállt maceszmasszából vizes kézzel diónyi gombocókat gyúrunk (lehet nagyobbakat is, de tartsuk szem előtt, hogy a főzés során majdnem duplájára nőnek a gombócok), majd (ha maceszgombóclevest készítünk) a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 1444
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Maceszgombóc levesbetét pászkából
Hering András 166 recept

A macesz (vagyis a pászkakenyér), kovásztalan kenyérféle, a régi időkben a rabszolgák és a szegények kenyere volt. E kenyér emlékeztet arra a sietségre is, mellyel a zsidók az egyiptomi fogság földjét elhagyták, nem maradt ugyanis még annyi idejük sem, hogy megvárják, míg az útravalóul szánt kenyér tésztája megkel. A manapság a peszách ünnepe alatt evett macesz csak vizet és lisztet tartalmazhat, 18 percen belül kell megsülnie, nehogy meghámecosodjék (erjedésnek induljon, kovászossá váljék). A macesznek általában nincs túl sok íze, mivel Európában a macesz főleg a búzaliszt és szobameleg víz keverékéből sütött, vékony, lukacsos kenyeret jelenti. Az őrölt maceszból készül a maceszliszt, melyből mennyei maceszgombóc-levest készíthetünk, ez az én receptúrám a tökéletes maceszgombócokhoz!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek