Lángos 5. - tej- és tojásmentes recept

Lángos 5. - tej- és tojásmentes
Lángos 5. - tej- és tojásmentes
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Három kedvenc lángossütőm volt: Szentendrén, Hévízen és Hajdúszoboszlón. Eddig...
A múlt idő mostantól hivatalos :-). Persze, ha arra járok ezentúl is hagyom magam elcsábulni egy fokhagymás-sajtos-tejfölös változatra, de most már a távolság sem tart vissza ettől a csemegétől, ha megkívánom.
A konyhában nem vagyok egy sokat töprengő típus, ha valamilyen ízkombináció eszembejut, bátran kipróbálom, szívesen kísérletezek nem bejáratott receptekkel is. Ez a lazaság nem mondható el minden területre, de dolgozom rajta :-).
Szóval, tegnap épp hazafelé tartottunk, mikor a fáradtságtól kissé elpilledten kitaláltam, hogy úgy ennék lángost.
A fent említett városok ugyan messze(bb) vannak, a kenyérsütő-gépem azonban csak egy karnyújtásnyira. Azzal a lendülettel eldöntöttem, hogy házi készítésű lángos lesz a vacsi és még abban is biztos voltam, hogy kipróbálom kissé egészségesebb változatban, így tönköly fehér lisztből készült, tej- és tojás nélkül. Ha nem tudnám biztosan, el sem hinném, hogy az első lángos sütésem volt :-).
Mivel a kenyérsütő-gép dagasztó programjával készítettem, így az egész lángos sütés nem igényelt több közreműködést, mint 30 perc, az eredmény pedig megüti az eddig evett legfinomabb lángos mércéjét :-).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ne hevítsük hirtelen az olajat, közepes lángon melegítsük, de csak akkor kezdjünk sütni, ha már forró. A sütéshez magas égéspontú olajat használjunk.
A képen látható lángos tönköly fehér lisztből készült.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egyszerű lángos, tojásmentes lángos, tejmentes,
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük a kenyérsütő-gépbe a viz felét, az olajat, majd a száraz anyagokat (liszt, só, élesztő, cukor), és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát, úgy, hogy a keverésnél figyeljük vesz-e föl még vizet és apránként adagoljuk (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjuk össze a tésztát, és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki). A lisztek típustól függően eltérő menniységű vizet vesznek fel, lágy, de nem folyós tésztát kell kapni, úgy adagoljuk a vizet.
  2. Ha kész a kelesztés, osszuk a tésztát nyolc egyenlő részre, finoman sodorjunk gombócokat belőlük.
  3. Tegyünk fel lábosban olajat a sütéshez (nagyobb átmérőjű lábost érdemes választani, hogy szépen ki tudjuk fektetni a tésztát), amíg felforrósodik az olaj, hagyjuk pihenni a gombócokat.
  4. Végezzünk próbát az olajon, ha egy csipet tésztát beledobva, sercegve sül, akkor megkezdhetjük a lángosok kisütését (forró legyen az olaj, másképp megszívja magát a tészta).
  5. A gombócokat kissé lapítsuk le és a szélén körbe forgatva nyújtsuk (kb. 10-15 cm átmérőjűre), vigyázva, hogy középen ne szakadjon el (lehet nagyon vékonyra nyújtani a tésztát, akkor lesz "bolti" formája).
  6. Süssük ki egyesével minden oldalát aranybarnára, majd papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajat.
  7. Tetszés szerinti feltéttel tálaljuk.

  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 387
elküldve: 5
receptkönyvben: 156
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3masmama
3masmama Wed, 2013-09-25 17:04

Nagyon köszönöm a receptet. Már harmadszor készül ez a lángos. Nagyon bevált, készítettem már feles lisztből is. Hálás vagyok érte:-))

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2011-09-24 16:25

Kedves Wildboar74, újra lemértem a recepteknél használt összetevőket és valóban a víz mennyisége dupla adag. Javítottam a recepten is, elegendő 3 dl víz a megfelelően lágy tésztához 50 dkg liszt esetén.
Köszi a jelzést, Memi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Tue, 2011-09-20 15:34

Örülök, hogy végül működött. A vizet apránként szoktam hozzáadni, mert minden típusú liszt más mennyiséget vesz fel, azonban egy viszonylag lágy tésztát kell kapni (persze nem palacsinta folyósat), ezzel kiegészítem a receptet. Köszi :-)

Wildboar74
Wildboar74 Tue, 2011-09-20 14:45

Üdv!
Kipróbáltam, de az arányokkal valami baj lehet, mert egy folyós "palacsinta tésztát" kaptam.
A lisztet megduplázva működött :)
Hasonló hatást érhettem volna el, ha a víz mennyiségét feleztem volna le - szerintem.

Minden jót :)

1409