Kovász szárítása recept

Kovász szárítása
Kovász szárítása
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha van már erős, jól működő kovászunk, előbb-utóbb gondolnunk kell a szárítására is. Ennek számtalan előnye van. Először is ha van száraz kovászunk, ami légmentes dobozban/üvegben gyakorlatilag korlátlan ideig eláll, akkor mindig lesz tartalékunk, történjék bármi az aktív kovászunkkal, egy nap alatt mindig hozzájuthatunk újhoz. Továbbá észre fogjuk venni, hogy amint kovászolni kezdünk, és egyre szebb kenyereket, egyebeket hozunk létre, hirtelen minden ismerősünk szeretne majd ebbe belevágni. Ilyen esetben egyszerűen átnyújthatunk nekik egy adag száraz kovászt. Ha marad plusz kovászunk, amire épp nincs szükség, akkor is száríthatjuk kidobás helyett. És persze akkor is jól jön, ha egy ideig egyáltalán nem lesz időnk sütni, ilyenkor a teljes készletünket biztonságosan tárolhatjuk hosszú távon, semmiféle kezelést, odafigyelést nem fog igényelni, mégis rendelkezésre fog állni szinte rögtön, ha ismét kellene.

Szerencsére a dolog felettébb egyszerű, kovászt szárítani pofonegyszerű.

hozzávalók / 1 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos praktika
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 100 gramm kovász szárításához terítsünk le egy sima felületre (pl. egy nagy vágódeszkára) egy kb. 40*30 centis darab sütőpapírt, szilikonlapot vagy vastagabb fajta folpackot.
  2. Egy spatulával kenjük el a lapon a kovászt (fontos, hogy a lehető legaktívabb állapotában legyen ekkor, amikor épp friss etetés után elérte a dupla térfogatot, és még nem esett vissza), olyan vékonyan, ahogy csak tudjuk.
  3. Helyezzük egy olyan helyre, ahol meleg van, és nem éri a kovászt szennyezés, azaz nem lép bele a macska, nem száll rá a légy, nem borítja fel alatta a kis asztalt a szél stb. Hagyjuk magára 1-2-3 napra, hőmérséklettől, légmozgástól függően.
  4. Ha kiszáradt, húzzuk le a lapról a megkeményedett kovászt. Le fog jönni egyben vagy néhány nagy darabban. Mérjük le, mennyi lett a száraz súlya. Törjük pár kisebb darabra, majd késes aprítóban vágjuk apróra. (Ennek hiányában tegyük műanyag zacskóba, és sodrófával törjük össze.)
  5. Összetörve még terítsük ki egy tálcára egy napra, hogy biztosan teljesen száraz legyen, majd tegyük légmentes tárolóba (befőttes üveg pl.).
  6. Ha újra szükség lenne rá, feléleszteni a következőképpen tudjuk: Először is visszahidratáljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy ismét 100 gramm legyen a súlya. Tehát ha pl. az eredeti, szárítani kívánt kovászunk 100 gramm volt, ez száradás után 50 gramm lett, akkor most 50 gramm víz kell hozzá. Keverjük el jól a darabokat a vízzel, és hagyjuk állni 10-20 percig.
  7. Utána adjunk hozzá az összsúlyával megegyező mennyiségű vizet és ugyanennyi lisztet. (Tehát ha újra 100 gramm lett a visszahidratált kovász, akkor kell hozzá még 100 gramm víz, 100 gramm liszt.) Keverjük el, fedjük le az üveget, és tegyük langyos helyre.
  8. Ha megnőtt, buborékos lett, de már nem növekszik tovább, vegyük ki, és dobjuk ki a nagy részét, csak 100 grammot tartsunk meg, és ehhez adjunk ismét 100 gramm vizet, 100 gramm lisztet. Amikor ez megnő duplájára, már alkalmas sütéshez, ismét van aktív kovászunk. (Minimum 20-22 fokos környezetben ez a rehidratálástól számítva kb. 12 órát vesz csak igénybe.)
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 1 844
elküldve: 1
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept
hirdetés

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil p, 2016-06-24 18:21

Kedves Lousha,

Ez egy remek praktika! Sokféle kovászt kikísérleteztem már, de nekem sosem jutott volna eszembe, hogy kiszárítsam. Pont a magamfajtáknak találták ki, nagyon klassz!

üdv, Zilka

182