Kanadai fahéjas csiga egyszerűen recept

Kanadai fahéjas csiga egyszerűen
Kanadai fahéjas csiga egyszerűen
receptkönyvben hozzászólások (62)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kanadában volt szerencsém enni cinnamon roll-t párom "unszolására". Fincsi volt, és akkor eldöntöttem, hogy ezt ki kell próbálni. El is készült, bár kint öntöttek rá cukormázszerűt, de azt én kihagytam, anélkül is jó.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Reggelire melegen fogyasztva nagyon jó, este elkészíthető, és reggel már csak sütni kell :-).

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cinnamon roll, fahéjas csiga, fahéjas tekercs
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 4 dkg cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből (1-1,5 decit). Kicsit elkeverjük az élesztővel, és letakarva 10-15 percig pihentetjük (míg megkel).
  2. Hozzáadjuk a 7 dkg lágy margarint, 2 ek őrölt fahéjat és a sót. (A képen látható csigánál a tésztába nem került fahéj, de az ízét még jobban fokozza, ha teszünk bele). Összegyúrjuk, a tejből teszünk még hozzá, ha kell. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk (nem ragad, nem túl kemény, de nem is túl lágy.)
  3. Lefedve kelni hagyjuk a tésztát, 1 óra ajánlott, de ha szükséges, akkor 20 perc is nagyjából elég.
  4. Míg kel a tészta, addig összekeverjük a 10 dkg margarint,7 dkg cukorral és 2 ek fahéjjal. Ez kint maradhat szobahőmérsékleten, úgy könnyebb lesz kenni.
  5. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra (ha sikerül kb 30x70 cm-esre). Megkenjük a fahéjas-cukros margarinnal, és felcsavarjuk (ha kisebb átmérőjű csigát szeretnénk, akkor a hosszabb oldalánál, ha kicsit nagyobbakat, akkor a rövidebb oldalánál kezdve).
  6. 3-4 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú tepsibe / sütőedénybe (Én kerámia sütőedénybe tettem, de tegyünk alá sütőpapírt, ha leéghet a tepsiben.). Lehet közel tenni egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben.
  7. Ha reggelire készítjük, akkor tegyük be lefóliázva a hűtőbe vagy hideg helyre előtte este. Reggel tegyük be a hideg sütőbe, és úgy kapcsoljuk be (így fel tud melegedni a tészta és a forma is. Én kb. 160-180 fokon sütöttem, egy kicsit tovább, hogy ne égjen meg a gázsütőben.). Ha nem akarunk egy éjszakát várni, akkor is pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betesszük a sütőbe.

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 58 420
elküldve: 26
receptkönyben: 1 499
elkészítve: 79/120
Facebookon megjelent: -

szakács

Janka

Mióta szakács: 2010.04.15.
13 recept

Hozzászólások (62)

flava
flavacs, 2014-06-19 15:29

Megsutottem, nagyon jo puha lett, de a tesztaja eleg izetlen. Keresnem kell egy masik receptet mert nem mindenkinek tetszik.

Livia23
Livia23h, 2014-04-14 11:36

Elkészítettem a hètvègèn. Nàlam hatalmasak lettek, kerekek ès nagyon finomak. Nem tudom hogy milyenek a kanadai csigàk, de engem az èn csigàim inkàbb a magyar csigàkra emlèkeztettek mèg az iskolàs koromból. Mondanom sem kell, hogy másnap reggelre egy csiga sem maradt. Mindet megettük a barátommal.
Köszönöm. A receptet kinyomtattam ès belekerült a recept gyűjtemènyembe.
Szèp napot, Lívia

ancymancy
ancymancyszo, 2013-09-07 20:08

Na,hát ilyen finomat még soha nem ettem. Mikor majdnem megsült,cukros tejjel melocsoltam. Nagyon megpuhult,csoda,de le sem égett az alja,pedig nem épp fantasztikus gázsütőmnél ez nagy szó. A következő kakaós lesz :) örök hàla ezért.

Skorpio73
Skorpio73k, 2013-03-26 20:59

Kedves Janka!
Isteni finom lett, nagyon szépen köszönöm a receptet! :)

Ági

vikasz
vikaszv, 2013-03-24 12:48

Ez a recept így jó ahogy van! Már számtalanszor készítettem ez alapján és mindig nagy a siker. Köszönjük :)
Darált dióval szoktuk megszórni, nagyon fini rajta :)

Borsika7
Borsika7szo, 2013-02-09 18:26

Szia!
Megcsináltam és nagyon finom lett. Készült még belőle kakaós, kókuszos és pizzás is és mind nagyon hamar elfogyott. Nálunk most csigaszezon van. :)

OEnci
OEnciszo, 2013-01-12 14:12

Én is elkészítettem, de nem volt elég fahéj itthon így egy kis kakaópor is került bele.
A klasszikus kakaós csigához hasonlóan megöntöztem tejes- margarinos-cukros tejjel félidőben, hogy ne legyen száraz. És szárított élesztővel is mőködik!
Nagyon finom lett, köszönet a receptért!
Margarin vs. vaj: emlékeim szerint pár éve még a margarin volt a szent és a vaj volt a kerülendő. Most éppen megfordult a köz véleménye. A tojás is hol ajánlott hol meg kerülendő. Akinek allergiája van, annak nincs választása. A többiek meg el tudják otthon dönteni, hogy mivel akarnak sütni-főzni:)

3masmama
3masmamacs, 2013-01-10 14:02

Köszönöm. Úgy látom nem csak engem bántott a vaj/margarin negatív hozzászólás. Szerintem sok ember, aki eszik jó süteményt meg sem tudja különböztetni, hogy vajjal vagy margarinnal készült.
Hol lehet kapni kókuszzsírt? Bioboltban? Vagy hiper-szuper bevásárlóközpontban is?

oosaki
oosakics, 2013-01-10 18:43

Szia!
Nálam csak szárítottal lehet kapni, így azzal is csináltam. Működik.

3masmama
3masmamacs, 2013-01-10 12:55

Kedves Rédl Zsuzsanna. Senkibe se akarok belekötni, de arra nem gondoltál, hogy nem mindenki a pénz miatt nem vesz vajat?! Biztos az "igazi" szakácsok/cukrászok közt nincs tejérzékeny egyse. Jó nekik. A mi kis 5fős családunkban 3 fő is. Sajnos meg kell alkudnunk a kevésbé finom margarinnal vagy a nem eszünk semmit verzioval. Én a margarint választom.... :-(((

Zsuzsafa
Zsuzsafacs, 2013-01-10 13:41

Kedves 3masmama!

Én is tejérzékeny vagyok, ezért használok minden sütéshez kókuszzsírt. Többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik. Továbbá egészséges laurinsavat tartalmaz, mely antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett immunerősítő hatása is van. Növeli az energiaszintet, javítja a tápanyagok felszívódását, fogyókúrázóknak is segíthet, mivel pozitív hatással van az anyagcserére, a többi zsiradék felszívódását és elégetését gyorsítja. 1kg-os kiszerelésben árulják, drágábbnak tűnhet a vajnál/margarinnál, de mivel többször is felhasználható, máris barátibb az ára.

Rédl Zsuzsanna
Rédl Zsuzsannacs, 2013-01-10 10:34

Sokkal-sokkal finomabb, ha a tésztájába is teszünk vajat..és szerintem margarinnal nem készülhet semmi finom...az igazi szakácsok/cukrászok nem is ismerik a margarint...hiába drágább a vaj, viszont sokkal egészségesebb is!!!!

Gabys
Gabyscs, 2013-01-10 13:34

Kedves Zsuzsanna,
sok sok sütibe megfelelő a margarin, (pl. Liga vagy Ráma) és biztosíthatlak felőle, nagyon finomak azok a sütik is. Nemrég múlt karácsony, a bejglik 99 %-ban margarint teszünk/tesznek. Tök feleslegesnek találom leszólni a margarint. Nagyon sok ember laktózérzékeny és a vaj helyett margarint használ. És ez nem pénztárcafüggő. És a cukrászok szakácsok is használnak margarint. Nyugodtan nézz utána. És felesleges leszólnod ezeket a dolgokat, sok ember laktózérzékenysége miatt ezt a megoldást tudja alkalmazni. Gondold át, mielőtt bármit ledegradálsz. Üdv: Gabi

ljanka
ljankacs, 2013-01-10 10:51

Igen, igazad van, vajjal más ízűek a sütik (szerintem is finomabb, de előfordulhat, hogy valaki kevésbé szereti :). Át is írom a hozzávalóknál hogy margarin vagy vaj.

oosaki
oosakip, 2012-12-28 01:13

Nahát, ez is elkészült. Finom, igaz, már a sütés felénél (10.perc) láttam, hogy nem fog elkészülni az előírt idő és hőfok betartásával, kénytelen voltam felemelni a hőfokot 200ra, az időt pedig 25 percre. A tésztába csak egy kanál fahéj került, de szerintem ez is elég volt. Szerintem érdemes tojássárgájával megkenni az utolsó 3 percben, hogy később száradjon ki. Mindenesetre köszönöm, jót ettünk belőle!

cintipingvin
cintipingvinv, 2012-11-11 15:45

Ma elkészítettem. Isteni lett. Én csináltam rá cukormázat is!:P Köszönöm a recepted!!!:)

vikasz
vikaszh, 2012-10-22 17:27

Ma megsütöttem, valóban egyszerű és isteni finom! :) Eddig sosem sikerült a keltésztát készíteni, ez az első sikeres próbálkozásom. Köszi a receptet! Kedvencek közé raktam :)

R.Szilvi
R.Szilvisze, 2012-10-17 16:54

Kipróbáltam hétvégén, isteni a tésztája. Kisfiam a fahéjasat leszavazta, vaníliapudingos lett helyette. Nagyon finom volt még mánap is!

vritus
vritusp, 2012-10-05 15:09

Ez a tészta recept jó lehet túrós táskának, lekváros buktának is? Próbálta már valaki?

ljanka
ljankap, 2012-10-05 16:46

Én még nem próbáltam, ebből a tésztából valahogy mindig csak ez lett :-). Viszont nyári nagy melegek miatt régen készítettem, így hirtelen nem tudom felidézni a tészta "ízét, állagát", hogy jó lenne-e neki. :-(

Sovika
Sovikacs, 2012-10-04 19:13

Szia
Ma elkészítettem én is,illata mennyei,finom pihe-puha,és egyszerűen elkészíthető.Szuper a recept,köszönöm : ))

Major Szabina
Major Szabinacs, 2012-10-04 11:26

Elkészítettem és nagyon finom lett. Gyorsan elkészültem vele, nem kell vele sokat pepecselni. Mindenkinek ízlett és gyorsan elfogyott. Legközelebb dupla adagok kell készítenem. Köszönöm a receptet!

ljanka
ljankacs, 2012-10-04 19:17

Örülök neki :-), én 1 adagot szoktam csinálni, mert csak 2-en esszük, így két étkezésre elég nekünk :-)

ilus74
ilus74v, 2012-08-19 17:14

Nagyon ínycsiklandozó...egyszer elkészítem majd én is! :-))

sz.andus
sz.andusv, 2012-08-19 14:11

Kedves Janka!
Kipróbáltuk, aztán újra, és újra... Szuper! Éljen a fahéj! :)
Nagyon köszönjük a receptet!
Üdv.
Andi

Demi30
Demi30szo, 2012-06-02 23:27

Olcsó , egyszerű és nagyon nagyon finom ! :-)
A család nagy kedvence lett !

merci.ke
merci.kesze, 2012-05-16 23:11

Kedves Janka! annyi pozitív vissza jelzést olvastam a receptel kapcsolatban hogy ma muszály voltam elkészíteni még ha késő este is álltam neki,az eredmény egy ISTENI finom ,omlós fahéjas csiga lett ami nem szenvedett fahéj töltelék hiányban.:))))) de viszont nem lett olyan szép a külalakja mint tiednek!!!Köszönöm a receptet biztos sűrűn lesz elkészítve:))) csak még gyakorolnom kell a feltekerést.Lenne egy kérdésem miután felvágom a megfelelő méretre a csigákat nem kell össze csípni a végét ha csak sima sütő papíron sütöm? várom válaszod!:) merci.ke

ljanka
ljankah, 2012-05-21 19:45

Igen, egy picit szerinem aláhajtom a végét, bár mondjuk ha ezt elfelejtem megtenni, akkor sem szokott zavarni, hogy ha kicsit kifolyik alul a fahéjas-cukrot-vajas töltelék, akkor kicsit karamellizálódva sül meg az alja, nyamm-nyamm-nyammm :-))

Zúza
Zúzak, 2012-02-14 11:24

Szia Janka! Tegnap elkészítettem, nagyon jól sikerült. Sütöttem már fahéjas sütiket, de ilyen intenzív fahéjillat rég volt a konyhában... miket is beszélek, az egész házban. :) Zúza

Riti30
Riti30h, 2012-02-13 10:19

Szia!Isteni lett ,nagyon finom .Ahogy sült úgy fogyott!Én a tésztájába is tettem fahéjat.Köszönöm a receptet .Üdv:Rita

gpintes
gpintesh, 2011-12-19 20:33

Tenyleg nagyon egyszeru es egyben nagyszeru recept. Nagyon jol varialhato es ha a kenyersutovel besegitunk, a rajttol szamitva egy oran beleul kesz a fincsiseg. Keszitettem mar edesen (fahejasan, kakaosan), sosan (sajtosan, fokhagymasan), feher lisztbol es tk-bol is (kilofalobol is) - mindig tokeletes. Eleszto gyanant por elesztot (ARO - METRO) hasznalok es minden OK. Nemreg kalacskent is premierje volt (almas fahejas) - elt vagy 2 orat, pedig mindig dupla adagot keszitunk. Leeanne-nak uzenve: tegnap nekem is leesett az allam, de este 9-kor bekevertem, meg 10 elott mar csucsultek a csigak es a hutobe vandoroltak, 11-re ugy megkeltek (a hutoben), mintha 50 fokos sutoben lettek volna. Reggel fel 7-kor irany a hideg sutobe 180-fokra allitva, het utan kesz is volt. No comment. Koszonjuk a receptet (az egesz csalad).
P.S.: Karacsonykor bejgli gyanant is ezt sutjuk (almas, dios, kakaos, fahejas).

ZsuzsikaDrága
ZsuzsikaDrágacs, 2013-01-10 18:00

Szia a sajtosat hogyan csinálod? illetve a szárított élesztővel hogyan bánsz? köszi

gpintes
gpintescs, 2013-01-10 19:58

Udv! Egyszeruen - a kinyujtott tesztara reszelem a sajtot (lehet fustolt is) izles szerint, fuszerezem (oregano, fokhagyma, bazsalikom stb.), feltekerem, szeletelem, sutom ...... csodalom mar sutes kozben is .... a tobbi individualis. Ami az elesztot illeti, nalam az arany a kovetkezo: 1 tk szaritott eleszto = 10g friss eleszto. Becsaposak lehetnek a receptek, melyek X csomag elesztot adnak meg, mert van 6-7g-os csomag, mely kb. 0,5kg lisztre elegendo, az ARO-s viszont azt hiszem 11g es 1kg liszthez ajanlott. Gyors kelesztesnel (1-2 ora alatt) 1kg liszthez 4tk szaritott elesztovel szamolok es nem vacakolok felfuttatassal stb - igaz kenyersutovel dagasztok. Kenyer es pizzasuteskor 1/4-nyi elesztot hasznalok es mar elozo este elkezdem a keszitest (kenyerhez "kovaszt", pizzatesztanal a komplett tesztat bekeverem es masnapra szinte kifut a keleszto edenybol), termeszetesen 2-3X kelesztek. A szaritott elesztobol kb 10 csomagot zarhato csuporban tartom es onnet kanalozok. Eddig meg mindig sikerult es nem emlekezem olyanra, hogy "ne jott volna fel", pedig sokszor hetente tobbszor is sutunk kelt finomsagokat. Remelem hasznosak lesznek az infok es tapasztalatok!

ljanka
ljankah, 2011-12-19 20:58

Nekem öröm ezt olvasni :-), örülök, hogy ennyire bevált a recept és a karácsonyi sütik között is helye lesz :-)

Clod
Clodh, 2011-12-12 18:27

Ettem a Budapesti csarnokban...nagyon finom! Dé könnyű??

eger.kata
eger.katav, 2011-12-04 22:47

Én gyakran sütöm ezt a finomságot. Csupán annyiban különbözik,hogy ha már kicsit pirosodik,akkor vaníliás cukros tejjel megkenem a tetejét.Attól karamell képződik az alján és nagyon finom.
Vajazott tepsibe rakom,és nem teszem egymáshoz túl közel.

kiwiroy
kiwiroyv, 2011-12-04 18:33

Elkészült ez a fincsi süti és nagy sikere volt. Sajnos nem lett olyan guszta, mint a tiéd, de az íze kárpótolt. El is határoztuk, hogy ő lesz a karácsonyi reggelink:D Köszike a receptet.

ljanka
ljankav, 2011-12-04 18:48

Örülök neki, annak meg méginkább, hogy karácsonyi reggeli lesz belőle :-)))

hadiandi
hadiandip, 2011-11-25 22:23

Ma én is megsütöttem! Nagyon finom lenne, ha megkelt volna a tepsiben. Miért nem tette? Pedig előtte a tálban a duplájára nőtt :( De maga a tésztája nagyon finom, még igy is foszlik a belseje!

Luci
Luciszo, 2011-11-19 18:56

Kedves Janka! Elkészült és tökéletes!!!! Köszönöm :)

Luci
Luciv, 2011-11-20 10:46

Egyetlen hibája, hogy túl hamar elfogy :-) Recept elmentve! :-)

feheri
feheriszo, 2011-11-19 18:26

Én is elkészítettem ma, most vettem ki a sütőből. Az íze isteni, viszont a tészta nálam kemény lett..egyáltalán nem lágy, foszlós..és nem is olyan szép magas, mint Jankáé...Mit csináltam vajon rosszul, van valakinek vmi ötlete esetleg? (Kb. 1 órát kelesztettem,azzal nem volt gond)

Aaaniii
Aaaniiisze, 2011-11-09 17:42

Most sütöttem meg, nagyon szép és nagyon finom lett, puha, lágy a tésztája. Sülés után a tetejét meglocsoltam langyos, vaníliacukros tejjel.
Köszi, biztos, hogy gyakori "vendég" lesz nálunk! :-)

fonicia
foniciacs, 2011-10-27 14:02

Kedves Janka!
Most lettem kész és kóstoltam a a fahéjas csigát és mondhatom ISTENI recept! Nagyon fini lett pont jó az arány mindenből, szuper recept már mentettem is! Legközelebb megpróbálom kakaósan is, vagyis egy adag kakaós és egy adag fahéjas is lesz! Köszi a receptet!

Gombócka
Gombóckasze, 2011-08-24 08:32

Most készítem másodjára ezt a mennyei receptet, és dupla adaggal, mivel a múltkori kevésnek bizonyult :) Hálás köszönet a receptért. További szép napot!

Legfrissebb cikkek

Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Kisgyerekkel főzni valódi kihívást jelent a szülő számára, de egy kis rákészüléssel és egy igazán mély levegővétellel felejthetetlenné tehető mindkét fél számára.
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
A nyár tökéletes alkalom édességek készítésére: nemcsak a piacon található friss, színpompás gyümölcsök kavalkádja, de a rendelkezésünkre álló szabadidő mennyisége is segít.
8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
810