r
Nosalty Logó

Marinált narancshéj

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
bokine
Marinált narancshéj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 702 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1404 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    181.2 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    390.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    170 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 702 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    579 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    424 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    362.4 g
  • Cukor
    299 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    780.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    340 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1404 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    50.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 122 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A narancs héját megszabadítjuk a fehér részétől. (A narancsot pucolása előtt kefével jól megmossuk.)
  2. Feltesszük az első főzőlébe, amely 2 dl vízből és 10 dkg cukorból áll. Ebben forrástól számítva 5 percig főzzük, majd kiszedjük a léből, leöblítjük hideg vízzel, lecsöpögtetjük, és megmérjük. Kb. 20 dkg lesz belőle. A levet kiöntjük. Bármennyi a narancs héjának súlya, az első főzőlébe mindig elég a 10 dkg cukor, csak a víz mennyisége változik. El kell, hogy lepje a narancshéjakat.
  3. Elkészítjük a második főzőlevet, amely 4 dl vízből és 20 dkg cukorból áll. Ízesítjük fél csipet sóval (pár kristály) és a szegfűszeggel. A cukor mennyiségének egyezni kell a leforrázott narancshéj súlyával.
  4. Mikor pezsegni kezd a szirupunk, beletesszük a narancs héjakat és folytonos, óvatos keverés mellett pezsegve főzzük 50 percig. (főzési idő változik a narancshéj súlyának növekedésével)
  5. Addig kell főzni, míg szép áttetsző lesz a narancshéjunk. Ha nagyon párolog a víz, lehet pótolni.
  6. A forró szirupos narancsot üvegbe rakjuk, tetejét lezárjuk, megfordítjukaz üveget 5 percre, és mehet a hideg éléskamrába. Idővel kicsit bebarnul a narancshéjunk, de ízesítésre továbbra is kitűnő.
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 13762
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 04.

Ajánló

Én bennehagyom a szirupban a héjakat, de ki lehet tenni rácsra és napokig szárítani. Ilyenkor kicsapódik a cukor rajta, kristályos lesz, és így is nagyon finom. Csokiba mártva igazi karácsonyi csemege. Természetesen karácsonyra készítek, és azt is felteszem majd a receptek közé. Süteményekbe, koktélokba, sült kacsához, egyben sült húsokhoz is kiváló.

Receptkategóriák

Egy nagyon kedves nénitől kaptam a receptet. Már november elején karácsonyi illatok repkedtek a konyhájában. Megkérdeztem, mit főz, elmondta. Megvártam, hogy kész legyen, és megkóstoltam. Hát valami mennyei íze van. Édes, mint a méz,  csípős, gondolom a szegfűszegtől, pikánsan kesernyés, fenséges illatú. Hazamentem, útközben gyorsan vettem narancsot, és nekiálltam még aznap este elkészíteni. A konyhám tele lett az illatával, a családom tagjai furán néztek rám, de tetszett nekik. Majd elfelejtettem, hogy minden ragad tőle, és napokig érezni a narancshéj illatát.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!