r
Nosalty Logó

Házi fügelekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Házi fügelekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1320 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 136 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 132 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    671.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    341.5 g
  • Cukor
    324 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    613.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    421 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 1320 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 136 kcal
  • Nosalty kipróbálta
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fügéket megmossuk, a végeiket levágjuk, majd felnegyedeljük és egy lábosba tesszük őket.
  2. Felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a két fahéjrudat, belekaparjuk a vanília magjait és a vaníliarudat is beledobjuk.
  3. Felforraljuk az egészet, majd krumplinyomóval kicsit átnyomkodjuk.
  4. Hozzákeverjük a cukrot, és alacsony lángon tovább főzzük, míg sűrű lesz. Gyakran kevergessük, nehogy odaégjen.
  5. A vanília- és fahéjrudakat kivesszük a keverékből. Ilyenkor még elég darabos, ezért kézi botmixerrel lepürésítjük, de ha hagyhatjuk így is, ha szeretjük.
  6. Végül hozzáöntjük a citrom levét, és forraljuk még egy kicsit.
  7. Akkor jó a lekvár, ha sűrű és ragadós. Előzőleg sterilizált, jól zárható üvegekbe töltögetjük, majd fejre állítjuk kb. 20-30 percre. Letakarva hagyjuk egy napot állni, hogy legyen ideje kihűlni.
  8. Fogyaszthatjuk sósan és édesen - vajas kalácson vagy sajttál mellé nagyon ütős.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 236
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 40
  • Össznézettség: 265288
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 22.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi gasztroajándék
Házi fügelekvár
Gerzsenyi Flóra 378 recept

Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami sós és édes ételekhez egyaránt remekül passzol. Elsősorban sütikhez, palacsintába, zabkására, kenyérre kenve szoktuk fogyasztani, de sajttál mellé vagy sült húshoz ugyanúgy kitűnő kísérő. Mi most vaníliával és fahéjjal megbolondítva készítettük, de rummal és más karakteres fűszerekkel is pompás édesség lehet. Ráadásul érdemes többet készíteni belőle, mert ajándéknak is igazán különleges.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek