r
Nosalty Logó

Dominosteine

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NapsütötteVidékünkön
Dominosteine
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Birsalmazselé

Dominosteine

Összesen 1205 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Birsalmazselé

Dominosteine

Összesen 10827 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Birsalmazselé

Dominosteine

Összesen 312 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    536.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    210 g
  • Cukor
    176 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 1205 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.9 g

Zsír

  • Összesen
    334.1 g
  • Telített zsírsav
    141 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4832 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    580 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    1127 mg
  • Foszfor
    1962 mg
  • Nátrium
    964 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1890 g
  • Cukor
    1580 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    655.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    376 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    470 micro
Összesen 10827 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    139.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 312 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

Birsalmazselé

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk, és hámozatlanul nagyobb darabokra vágjuk. A fűszerekkel egy edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Lassú tűzön 2 óra alatt puhára főzzük. Egy éjszakát pihentetjük.
  2. A birsalmákat a lével együtt átpréseljük egy tiszta konyharuhán, majd a léhez hozzákeverjük a zselésítőszert, illetve deciliterenként 100 g cukrot.. Felforraljuk, és további 4 percig főzzük - zselépróbát készítünk. Tiszta üvegekbe töltjük a birsalmazselét, és azonnal lezárjuk. 5 percig lefelé fordítjuk az üvegeket, majd alaposan bebugyolálva kihűtjük őket.

Dominosteine

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Egy sütőkeretet (20x30 cm) sütőpapírral bélelünk ki. A mézeskalácstésztához a mézet, cukrot és a vajat felfőzzük, és kissé kihűtjük. A csokoládét durvára vágjuk, a még meleg mézmasszába keverjük. A lisztet, mézeskalács-fűszerkeveréket, sütőport és egy csipet sót egy tálba szitáljuk. A mézmasszát és a tojást alaposan hozzákeverjük. A tésztát rögtön a formába öntjük, simára lapítjuk, és 12-15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
  2. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 600 g birsalmazselét a citromlével felfőzünk, és simára keverünk. A kinyomkodott zselatint ebben oldjuk fel. A zselét kissé kihűtjük, majd a mézeskalácstésztára öntjük - ha a zselé túl folyékony, kifolyik a keretből. Egy éjszakán át hűtőszekrényben hagyjuk szilárdulni.
  3. A diót egy aprítóban nagyon apróra vágjuk. Egy bevonatolt serpenyőben nagyon rövid idő alatt megpirítjuk, amíg illatozni kezd. Kihűtjük. A marcipánt durvára reszeljük (jobban sikerül, ha a marcipánt előtte kicsit lefagyasztjuk - 30 perc). A diót, marcipánt és rumot egy sima masszává gyúrjuk (ez egy kicsit ragadós lehet). Irattartó fóliában egy 20x30-as téglalappá (szerencsénk van, mert ekkora egy A/4-es lap mérete) nyomjuk, vagy kinyújtjuk, a fólia 2 oldalát kivágjuk, és a zselére fordítjuk a marcipánt. A süteményt kivesszük a formából.
  4. A tortabevonót durvára törjük, és forró vízgőz felett olvasztjuk fel - a csokoládé nem lehet melegebb 37 foknál. A süteményt 3x3 centiméter nagyságú kockákra vágjuk - segítség lehet egy 3 cm széles papírlap. A kockákat az olvasztott csokoládéba mártjuk.
  5. Tetszés szerint díszíthetjük a dominókat. Hűvös és száraz helyen tárolva egy dobozban 1 hétig áll el.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5540
  • Feltöltés dátuma: 2019. február 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Dominosteine
NapsütötteVidékünkön 173 recept

Egy német karácsonyi sütemény, aminek jó, ha már ősszel nekifogunk. Sok éve kapható a hazai boltokban, én házilag készítettem el. A tortabevonó helyett használhatunk ganache-t. Ehhez 400 g 74 %-os étcsokoládét keverünk 400 ml felforralt habtejszínbe, és amíg dolgozunk a bevonással, néha-néha kevés hideg tejszínnel hígítjuk. A bevonás szerintem a következőképpen a legegyszerűbb: A kockákra vágott Dominosteinekbe a tészta felőli oldalról hurkapálcát nyomunk, belemártjuk a mázba, lecsöpögtetjük, a pálcát a bal kezünkbe vesszük át, majd a jobb kezünkben lévő villára húzzuk rá, így tesszük sütőpapírra, lesegítve a hurkapálcával. Ha tartjuk a 3x3-as méretet, 54 db dominót kapunk. Nehéz és időigényes sütemény, de aki szeret sütni, egy újabb kihívást teljesíthet - a siker sem marad el.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek