Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Olyan, mint egy festmény: nem lehet befejezni, csak abbahagyni"

Már két hét sincs háta a Bocuse d'Or lyoni döntőjéig. Széll Tamás és csapata az utolsó interjún sok érdekességbe avattak be minket a közelgő versenyről.

Az idei Bocuse d'Or nem csak nekünk, magyaroknak lesz különleges – idén 30 éves maga a verseny is. A kerek szám miatt több különlegességgel is készülnek Lyonban a verseny rendezői – többek között létrehoztak egy hét fős, a versenyhez kapcsolódó séfekből álló csapat exkluzív interjúkban osszák meg a tapasztalataikat a gasztronómiai megmérettetésről. Széll Tamás szerint – akit beválasztottak a hét fős csapatba -

ez nem csak megtiszteltetés, de egy újabb lehetőség arra, hogy a hazai ízeket és gasztronómiát nemzetközi szinten is bemutassuk. 

A Metro Gasztroakadémiáján rendezett sajtótájékoztatón a csapatot Jókuti András kérdezte – aki január 24-én nemcsak a magyarok számára közvetíti majd az eseményeket, de ő lesz az esemény főmoderátora is.

Hamvas Zoltán a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elmesélte, hogy bár szeret nagyokat álmodni, ő maga sem gondolta volna 2013-ban, mikor elvállalta a posztot, hogy négy évvel később az európai döntő győzteseként mehetünk Lyonba. A dicsőségen kívül az európai döntő győztesének lenni jó ómen is – az előző négy döntő európai győztesei kivétel nélkül dobogóra álltak a következő években Lyonban. Kiemelte, hogy azoknak a designereknek, szerkesztőknek és médiaszakembereknek a szerepét, akik abban segítenek, hogy a versenyzőknek tényleg csak a felkészülésre és a tányérra kelljen figyelniük.

Kihangsúlyozta, hogy a hónap végi esemény egy újabb remek alkalom arra, hogy a magyar konyhát újrapozicionáljuk.

Széll Tamás élete 2011 óta a Bocuse d'Ore-ról szól – nevét a 2012-ben tanultuk meg, mikor elsőként lett helyezett magyar csapat a lyoni világversenyen.

A májusi európai döntő után egy kis pihenő következett, de augusztus vége óta újra teljes iramban zajlik a felkészülés. A magyar Bocuse d'Ore Akadémia hivatalos segítői között egyébként többek között az a Rasmus Kofoed is ott van, aki a Bocuse d'Or történek legsikeresebb séfje, hiszen elhozta már a versenyről a bronz, az arany és az ezüst szobrocskát is.

Tamás elmesélte, hogy az idei verseny egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy a szokásos hal téma helyett zöldséget kell elkészíteni a hús mellett – ráadásul egy vegán tállal kell lenyűgözni a zsűrit. Azt is megtudtuk tőle, hogy a felkészülés sokkal inkább mentálisan, mint fizikálisan veszi igénybe a csapatot, és hogy

a versenyre való felkészülés olyan, mint egy festmény: nem lehet befejezni, csak abbahagyni. 

A jövő hét csütörtöki utolsó timeing is csak 99,7%-os eredményt jelent, de nüansznyi pontosítások még a versenyen is lesznek. Széll bízik benne, hogy a májusi eredményeket figyelembe vége – 51 ponttal kaptak többet, mint a második helyezett, ami óriási különbségnek számít – reméli, hogy az első öt helyezettbe bekerül a csapat – ha a dobogóra is felkerülnek, akkor a mennyben érzik majd magukat.

A sajtótájékoztatón külön kiemelték azt is, hogy mennyire fontos az utánpótlás – Szabó Kevin, Széll commis-ja és Vomberg Frigyes, a csapat coach-a is elmondta, hogy több alkalommal is meghívtak szakácsiskolai tanulókat, hogy bemutassák nekik a felkészülés egyes fázisait. Vomberg szerint óriási a fejlődés ahhoz képest, mikor az első Bocuse d'Or-ra kezdtek edzeni, és nagyon fontos, hogy ez a kontinuitás megmaradjon, a következő generáció séfjei már most be tudjanak tekinteni abba, hogyan zajlik a felkészülés egy világversenyre. 

A csapatot segíti továbbá Szulló Szabina, aki másod coach-ként azon fáradozik nap mint nap, hogy a megfelelő alapanyagok legyenek a hűtőben, segít kielemezni a kész tálakról készült fotókat, és napi több tucat e-mail-ben egyeztet Rasmus Kofoed-el.

Magyar alapanyagok, a tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyén.

Az idei világdöntőn Széll Tamás legalább öt helyet szeretne előrelépni, „a dobogó pedig a legszebb álom lenne” – árulta el a Bocuse d'Or 2016-os kontinensbajnokságának győztese.

A magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek: többféle savanyítást is felhasználnak majd az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió.

A verseny január 24-én, Lyonban lesz – szurkoljuk együtt Széll Tamásnak és csapatának!

Ez is érdekelhet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!