Ez már nem a jövő: robot viszi házhoz a pizzát az USA-ban

Egy amerikai startup fejlesztése révén San Francisco lett a világ első városa, ahol robot szállítja házhoz az éttermekbe érkező ételrendeléseket.

A 2015-ben alapított Marble nevű robotikai cég a Yelp Eat24 mobilalkalmazás segítségével indította el szerdától kísérletképpen a szolgáltatást.

Marble alapítói: Jason Calaiaro, Matt Delaney és Kevin Peterson.

Ha valaki ételt rendel házhozszállítással, akkor

  • az alkalmazás sms üzenetben megkérdezi őt, elfogadja-e, hogy robot vigye házhoz az ételt.
  • Ha a válasz igen, akkor a robot felveszi a rendelést az adott étteremben és kiszállítja.
  • Amikor a robot már közeledik a megadott címre, a megrendelő újabb üzenetben kap egy kódot, ezzel tudja kinyitni a kicsiny jármű csomagtartóját, amelyben négy ételtáska fér el.

A felhasznált technológia ugyanaz, mint az önjáró gépkocsik esetében. A robot navigációját szenzorok, kamerák és ultraszonikus technológia segíti, de ha probléma merül fel, van egy emberi kísérője, aki segít neki. A Marble irodájában lévő operátorok is be tudnak avatkozni, ha bármi gond felmerül.

A szolgáltatást egyelőre csak San Francisco egyes részein indították el, és csak éttermek számára, de a cég azt tervezi, hogy kiterjeszti az élelmiszerboltokra, csomagküldeményekre és más termékek szállítására. A robotflotta fejlesztésre négymillió dollárt szánnak.

Ezeket olvastad már?

Vissza a jövőbe 2015-ben!

2015-van, de hol az ételhidratálónk, ami a miniatűr pizzából tisztességes méretűt készít? Hogy lehet parancsra érkező Pepsit kérni? És a hanggal irányítható gyümölcsöstálak?

Hering András

(Nosalty/MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek