Debrecenben igazi hájas tésztát kaptunk házi szilvalekvárral, Mami konyhájából

Debrecenbe' kéne enni! - avagy lerobogtunk Debrecenbe, ahol Hajnal Jánosné, azaz Mami, igazi hájas tésztát készített nekünk. Vigyázat, ez aztán nem mindenmentes!

Ha bárkit megkérnénk, hogy mondjon egy édességet, amit a nagymamája szokott készíteni, akkor az első gondolata nyilván nem egy paleo és mindenmentes chiapuding lenne - akinek igen, attól ezúton elnézést kérek. Nagyijaink anno nem számolták a kalóriákat, nem tudták, mi az, hogy gluténmentes, a vegánokról pedig fogalmuk sem volt.

Nem volt kókusztej, helyette frissen fejt házi tejet kaphattunk náluk, a macaron a nonplusz ultra volt, a flancos cupcake-ek helyett pedig hatlapost, zserbót vagy piskótatekercset tömhettünk a fejünkbe.

Hájas tészta Mamitól

Debrecenig utaztunk, hogy egy vérbeli nagymama - művésznevén egyszerűen csak Mami, aki nem mellesleg az én nagyim - megmutassa nektek, hogyan is készül a klasszikus "mindenmentes és kímélő" hájas tészta házi szilvalekvárral teletolva, és porcukorral vastagon megszórva.

Mami hájas tésztájának a receptjét itt találjátok!

De mi is az a hájas tészta?

Leginkább a disznótorok idején készítik, készítették, mert akkor lehet friss hájhoz jutni. Persze mostanság elég, ha kideríted, hol lehet kapni, nem kell a belváros közepén disznót ölnöd. Az utánozhatatlan ízt a töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő fodorháj adja. Igazából úgy jutnak hozzá, hogy lekaparják a bélről... Ez az eljárás mindennapos volt nagymamáink idejében, de ha nem szeretnél, ne gondolj bele, hogy ennek a sütinek az isteni ízét bizony a ragacsos, zsíros háj adja.

Hiába a sok mindenmentes diéta és az egészségtudatos életmód, ha azt kérdezném, ki csinálja a legjobb sütit, tutira azt vágnád rá, hogy NAGYMAMA!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek