Benzinkúton kóstoltuk a Michelin-csillagos séf szendvicseit

Grillkolbászos nosztalgiakifli, csirkepaprikás vajas pogácsával – egyebek mellett mostantól ezekkel a  szendvicsekkel is jóllakhatunk utazás közben.

Ha az ember hosszú autózásra vállalkozik, eszébe sem jut, hogy bármiféle kulináris élményre is számítson. Utazáskor mi is mindig túlélésre játszottunk. Mostanáig. Márciustól ugyanis a Michelin-csillagos Palágyi Eszter receptjei szerint készülnek az OMV-kutakon a szendvicsek. Gyerekkori szendvicsélményeiről és a termékfejlesztés szépségeiről és kihívásairól kérdeztük a Costes étterem séfjét.

„Mindig nagy kihívás a legmagasabb szintű gasztronómia ötvözése olyan – persze csak látszólag – mindennapi ételekkel, mint amilyen a szendvics."

Az első benzinkutas szendvicskollekcióm tervezésekor a magyaros konyha elemei játszották a főszerepet. Az ok egyszerű, én magam is nagyon szeretem ezt az ízvilágot, illetve munkám során is igyekszem használni ezeket az összetevőket és ízeket – persze mindig valamilyen csavarral „megbolondítva” a végeredményt” – avatott be minket Eszter a termékfejlesztés folyamatába.

A szendvicsek összeállításakor az alkotónak figyelembe kellett venni a töltőállomások technológiai lehetőségeit is, és persze gondolt az utazókra is. Fontos szempont volt, hogy a harapnivalók útközben is könnyen fogyaszthatóak, finomak, egészségesek és táplálók legyenek.Marhaoldalas burger, grillkolbászos nosztalgia kifli, fonott kalács kacsamáj patéval, csirkepaprikás vajas pogácsával – ezekkel a gourmet szenvicsekkel lakhatunk jól utazás közben.

A mi kedvencünk a fonott kalácsban tálalt kacsamájpaté lett, és mikor kiderült, hogy Eszternél is éppen ez a favorit, úgy éreztük, kicsit cinkostársakká váltunk.

„Ez a szendvics lett a legkülönlegesebb a mostani kollekcióban, hiszen nemcsak savanyított lilakáposzta, de zöldalmachutney és vörösmustárcsíra is szerepel a receptben. A kacsamáj terrine azért is az egyik kedvencem, mert jól le lehet mérni rajta egy séf tudását, nagyon nehéz ugyanis igazán jót készíteni.”

Palágyi maga is gyakori vendég a benzinkutakon, gyakran és sokat autózik, szeret dinamikusan, sportosan vezetni. Pontosan tudta, hogy a magyar utazóközönségnek mire van szüksége: jó minőségű, hazai alapanyagokból készített, tápláló és magyaros ételekre – természetesen a tőle megszokott kis csavarral.

Nyílt titok, hogy bár a séfek mindennap jókat főznek a vendégeknek, eközben a rohanó hétköznapokban ők nem esznek (jókat). Egészen egyszerűen az időhiány miatt:„Előfordul, hogy tényleg így van, de azért legtöbbször igyekszem odafigyelni arra, hogy mit eszem. Ha az étteremben vagyok, ott egész nap kóstolnom kell a készülő ételeket, így ezzel gyakorlatilag jól is lakom. A munkán és az utazáson kívül szabadidőmben is gyakran szervezünk a barátokkal főzős programokat, ilyenkor – talán nem meglepő módon – mindig akkor kezdődik el a sürgés-forgás a konyhában, amikor én megérkezem.”

Ha otthon készítenél egy különleges szendvicset:

Megszoktuk már, hogy a séfek gyermekkori (íz)élményeikből is merítenek egy-egy fogás kitalálásakor. Eszter is szívesen idézte fel az édesapja által készített szendvicskreációkat: „Érdekes módon a szendvics már gyerekkoromban is több volt a családban, mint két szelet kenyér, közte vékony vajréteg és némi szalámi. Kedves emlékem és élményem, hogy az ebéd vagy a vacsora maradékaiból állítottunk össze különböző, ilyen értelemben tartalmas és különleges szendvicseket. Szerencsére apukám nagyon jól főzött, így az ő, vagyis a családi séf ételeiből mindig volt kellő alapanyag az ilyen fogások elkészítéséhez.”

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!