Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertésszűz Wellington módra

Sertésszűz Wellington módra
Sertésszűz Wellington módra
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ötlet Gordon Ramsay egyik receptjéből jött. Igazság szerint évek óta ácsingóztam, hogy namajdmostaztán ÉÉÉÉÉN!!! megcsinálom. Aham, aztán amikor megláttam a bélszín árát, összevetettem a pénztárcám kapacitásával, inkább hagytam az egészet kicsit érlelődni. Valamelyik nap viszont pont a Nosalty foglalkozott a Wellington bélszínnel, és alternatívaként szerepelt a csirkemelles, szűzpecsenyés stb. változat is. Hogy ez nekem miért nem jutott előbb eszembe!? Egy szó, mint száz, a következő vasárnapi ebédnél már ott virított is az asztalon. Mindenki nagyon meg volt vele elégedve, aki megkóstolta ódákat zengett róla! A párom mert volna mást mondani, én meg csak nem szidom magam, más nem evett belőle: :D Szóval drága kaja, kicsit macerás az elkészítése, de érdemes kipróbálni! Ja, ez nem az eredeti recept, kis módosítások vannak benne.

hozzávalók / 6 adag

Hús

Douxelles

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Hús

  1. Az 1 kg sertésszűz nagyon ritka, ha nagyobbat veszünk, akkor is legalább kettőt kell venni, hogy elérjük a mennyiséget. Szóval madzaggal kötözzük össze egymással a két húst, hogy nagyjából hengert formázzanak. Inkább legyen vastagabb, mint hosszabb.
  2. Sózzuk, borsozzuk. Én tört tarkaborsot használok, szerintem ennek jobb az íze. Ha lehet, itt ne használjunk őrölt borsot, a tört jobban illik hozzá. Kicsit pihentessük a húst.
  3. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, jó forróra. A húst beletéve képezzünk kérget rá. Elég, ha csak megszürkül a hús felülete, nem kell hagyományos értelembe vett kérget sütni rá.
  4. Kivesszük a húst, és vékonyan bekenjük angol mustárral. Pihenni hagyjuk egy tányéron.

Douxelles

  1. Amíg pihen a hús, elkészítjük a douxelles-t. Barna csiperkét használjunk, kevesebb a víztartalma, keményebb. Ki lehet még próbálni erdei gombával is. A gombát sóval, borssal, fokhagymával aprítógépbe tesszük, és jól összeaprítjuk. Lehet késsel is próbálkozni, de tényleg nagyon apróra kell vágni.
  2. Egy serpenyőt felforrósítunk, és beletesszük a majdnem péppé aprított gombát. Erre azért van szükség, hogy a gombában lévő víz elpárologjon. Fontos, hogy nem pirítani akarjuk a gombát, hanem kiszárítani. Így az ízek koncentrálódnak, és nem mellesleg, nem fog szétázni az egész étel. Kakukkfüvet, csipetnyi szerecsendiót is teszünk bele.
  3. Ha elpárolgott a víz, akkor hagyjuk kihűlni.

Tészta

  1. Következik az összeállítás! Ehhez szükség lesz folpackra. Kitekerünk belőle egy darabot, majd erre fektetjük a sonkaszeleteket. Használhatunk pármait, serranot, hazait, bármilyet. Lényeg, hogy vékonyan legyen szeletelve. A szeleteket nagy átfedéssel fektetjük le.
  2. Erre jön a kihűlt gomba. Kb. 1 cm vastagon ráhalmozzuk a sonkára. Egy kanállal elegyengetjük. Jön a hús! Kb. az alsó harmadára fektetjük. Ne feledjük, hogy eljött az idő a kötözés megszüntetésének!
  3. A folpack segítségével szorosan feltekerjük a húsra a gombás, sonkás douxellest. Jó tanács: Ha a folpackból csak kihúzunk egy darabot, folyamatosan tudjuk vele körbe tekerni a húst. A fólia két végét fogva összecsavarjuk, mintha egy szaloncukrot készítenénk. Minél szorosabbra csavarjuk, annál inkább hengerformája lesz. Ekkor fog egyenletesen sülni. A csomagot min. 20 percre a hűtőbe helyezzük.
  4. A tésztákat szintén folpackra rakjuk, ugyanúgy mint a húsnál. Kb. 1 cm vastag tésztára lesz szükségünk. Házilag is el lehet készíteni, én boltban vásároltam. Akkora darab kell, hogy szélességben 3-4 centit túlnyúljon a húson, és pontosan körbeérje.
  5. A hűtőből kivett húst fólia nélkül a tésztára helyezzük. A tésztát szorosan feltekerjük rá a folpack segítségével. Ha körbeért, a felesleget levágjuk, és a fóliával szintén a szaloncukrot utánozva jó szorosan feltekerjük. Itt is a tökéletes hengeralak elérése a cél. Minimum 20 percre a hűtőbe helyezzük, hogy megszilárduljon. Ha egy éjszakára ott marad, az sem baj.
  6. A hűtőből kivéve kicsomagoljuk, majd tojássárgájával bekenjük. Egy kés hátával mintát húzunk a tésztára. Egy kicsit megsózzuk a tetejét, így ropogós lesz a tészta. 200 Fokra előmelegített sütőben, 35 percig sütjük. Ha kész, pár percet pihenni hagyjuk, így jobban fel lehet szeletelni. Fokhagymás krumplipüré nagyon jól illik hozzá.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 244
össznézettség: 206 728
elküldve: 69
receptkönyvben: 536
elkészítve: 50/50
Facebookon megjelent: 1

szakács

Guczi

Mióta szakács: 2012.12.02.
2 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: húsvét, karácsonyi receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szűzpecsenye wellington módra, leveles tésztában sült szűzpecsenye

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gazcsi
gazcsi Wed, 2018-12-19 09:37

Jó ilyen alaposan leírt receptet olvasni és még videó is van hozzá. Ez az étel, ami foglalkoztatott már sokat, de soha se mertem kipróbálni. Ezek alapján már bele merek majd fogni. Köszönet érte! Kellemes ünnepeket!

ntekla
ntekla Thu, 2015-12-31 10:50

Megcsináltam, nem volt türelmem fóliázgatni, simán rátettem a sonkát,majd a kiszárított gombát a leves tésztára,rá a húst,feltekertem jó szorosan,megkentem tojássárgával,és beirdaltam. Szép lett :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-11-19 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.11.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

629
sertésszűz 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
mustár 1 teáskanál
csiperkegomba 70 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd
kakukkfű 0 ízlés szerint
sonka 20 dkg
szerecsendió 1 csipet
leveles tészta 2 csomag
1 csipet
tojássárgája 1 db