Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napon szárított paradicsom recept

hozzászólások (31)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

  • 125 g paradicsom (érett, de még feszes)23 kcal
  • 2 g ( durva szemű tengeri)0 kcal
összesen: 23 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 12 adag *

  • 1500 g paradicsom (érett, de még feszes)270 kcal
  • 22 g ( durva szemű tengeri)0 kcal
összesen: 270 kcal

energiatartalom / 100 g *

  • 98.6 g paradicsom (érett, de még feszes)18 kcal
  • 1.4 g ( durva szemű tengeri)0 kcal
összesen: 18 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma
hasonló kalóriatartalmú receptek

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csokiimado
csokiimado Wed, 2014-08-13 21:46

Kedves Petra!
Panelházban lakunk, de egy fekete tepsi és a nyári meleg napsütés az ablakban csodákat tesz a paradicsomszeletekkel :))
A legjobb paradicsom, tényleg a lucullus.
Szép estét!

kkriszta
illalla / kkriszta Thu, 2013-08-22 10:33

Szia Petra!

Kedves anyósom óóóriási paradicsomtermése miatt akadtam többek közt a te receptedre. Azt szeretném kérdezni, hogy sütőben megoldható-e az aszalás? (Panelban nem olyan egyszerű napon szárítani, aszalónk meg nincs...)

Előre is köszi:)
Kriszta

Ollocska
Ollocska / Ollocska Thu, 2013-08-22 12:40

En elolvastam, de nincs benne szo rola, hogy kb. mennyi oran at kell aszalgatni a sutoben a paradicsomot? kb. sem tudom megbecsulni, pedig azt irod a reciben, hogy 3 szakaszosan csinaljuk a homersekletet, csak mikor emeljem fel 80 fokra? Es mikor csokkentsem vissza?
Amire szinten kivancsi lennek, az hogy milyen fajtat valasszak? Probalkozzak a lucullussal? Vagy a sima gombolyu parit probaljam?

petra
Petra / petra Thu, 2013-08-22 13:36

Sütőben kb. 10 óra szükséges a paradicsom aszalásához, a paradicsom fajtájától (vastagabb húsúnak több idő kell, ahogy a nagyobb paradicsomoknak is) és a sütő típusától függően +/- 1-2 óra eltérés lehet. 2 óra elteltével emelném a hőt, majd a 8. óra után visszavenném. Érdemes húsosabb fajtákat választani az aszaláshoz, Lucullus, San Marzano tökéletes választás.De a gömbölyű fajtákkal is lehet próbálkozni.
Remélem tudtam segíteni:),
Petra

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2013-08-23 10:15

huha, az tenyleg eleg sok ido akkor, kicsit keson kapcsoltam, pedig amikor ezek a 40 fokos melegek voltak, lehetett volna aszalgatni, most a 25ben mar kevesbe

abszolut segitsegemre volt a tanacs, szerintem egyik heten nekifutok :) koszonom!

merlegel
merlegel Wed, 2012-08-22 11:12

Szia Petra!
Szeretném kipróbálni a paradicsom szárítást, mert most napokig kánikulát ígérnek a meteorológusok. A teraszunkat egész nap éri a nap és mivel valahol olvastam, hogy könnyen megéghetnek kicsit tartok tőle, hogy megfeketedik. Szerinted tegyem inkább félárnyékos helyre?

petra
Petra / petra Mon, 2012-08-27 14:45

Szia,
Elnézést a megkésett válaszért, remélem, azért belefogtál az aszalásba, és már kész is vannak a finom napon szárított paradicsomjaid:-).
Direkt, nagyon erős napfény nem túl jó, inkább félárnyékos helyre tegyed.
Üdv
Petra

petra
Petra / petra Thu, 2011-07-28 12:37

szia,
Biztosat sajnos nem tudok mondani, mert nem vagyok jártas a gyümölcsaszalásban. Azt javasolnám, hogy próbáld meg egy kisebb adaggal, és ha beválik, mehet a többi barack is napozni.
Üdv,
Petra

Zsolnai
Zsolnai Thu, 2011-07-28 11:11

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy kaptam sok barackot, ezzel a módszerrel azt is megtudom aszalni, persze a sót kihagynám belőle.?
Köszi a válaszod

márti1218
márti1218 / márti1218 Sun, 2017-08-06 09:57

Bármilyen gyümölcsöt,zöldséget lehet így aszalni,cikkekre vágva.Az én nagymamám egész nyáron,folyamatosan aszalt,zöldbabot,szilvát és mindent.Vászonzsákban tárolta mikor elkészült,adalékmentes volt és nagyon finom.Akkor még nem volt mélyhűtő,de ma is elkészíthető.
Márti

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Wed, 2011-05-04 17:46

Biztosan nagyon finom. Én viszont már koromnál fogva nem nagyon szárítgatom , inkább kecsapot csinálok belőle és azt is befűszerezem és mehet kis üvegekbe, ami egész éven hűtés nélkül eláll.Sűrűre főzöm a parasicsomot és bazsalikomot cukrot kevéske ecetet, rozmaringot főzők bele, de csak a végén és már kész is. Lehet ízlés szerint fűszerezni. Majdnem elfelejtettem még piros húsú paprikát is főzök bele.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-07 15:15

Sziasztok!

Én megmosom,szárazra törlöm és mehet a fagyasztó ládába!
Télen forró víz alatt lehúzom a héját.Szétfő és észre sem vevődik,hogy van benne!!!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2009-10-17 17:55

Kedves Zit!
Nigellanak van egy holdfényben szárított paradicsom című receptje, aminél azt csinálja, hogy félbevágja a parikat, de az koktélpari. Te szerintem szeleteld fel kb.4 mm-esre, terítsd ki egy tepsiben őket,, ő meglocsolja olívaolajjal, rászór kis cukrot sót, kakukkfüvet, majd 220 C% fokra előmelegített sütőbe betolja. Itt a recept szerint ki kell kapcsolni azonnal a sütőt, reggelig tilos kinyitni, majd reggelre megaszalódik. Én lehet hogy kipróbálnám azt a variációt, hogy oregánó helyett, vagy mellett a cukor és só elhagyásával bazsalikomot szórnék rá, mi így szoktuk eltenni, miután aszalógépben megaszaltuk, de a sütővel is lehet variálni, hogy 50-70C°fokra rakod be hosszú időre. Az előző receptre is rá lehet esetleg segíteni így, ha nem jönne be, mert én még nem próbáltam ki Nigella receptjét ugyan, de biztos működik! Majd írj, hogy sikerült-e! A legjobbakat: Mrs Smith

Zit
Zit / Zit Sat, 2009-10-17 17:45

Sziasztok! Most van majd' egy kiló paradicsomom, amit nem szeretnék, ha kárba veszne. De hideg, esős ősz lévén, napon nem tudom szárítani. Villanysütőm van, tudnátok segíteni, hogyan szárítsam meg, vagy hogyan tartósítsam esetleg más módon? Köszönm előre is! Zit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-09-01 21:41

Ezt villanysütőben is el lehet késziteni?

petra
Petra / petra Sun, 2009-08-30 23:18

szia Kata
üvegekbe teszem és olajat öntök rá, így sokáig eláll

márti1218
márti1218 / márti1218 Thu, 2017-04-20 09:49

Még finomabb,ha 1 liter vízhez 1dl.ecetet/10%/ adunk,felforraljuk,beletesszük az aszalt paradicsomot és 5 percig főzzük,leszűrjük és még melegen üvegekbe rakjuk,fűszerezzük/fokhagyma gerezd,bors,babérlevél,bazsalikom,pár szem kapribogyó/
és felöntjük nekünk kedves olajjal,lezárjuk.Sokáig eláll ,én tésztákra,salátára,kenyérbe,húsok töltésére használom,de gyakran csak úgy magában nassolok belőle.Az olajat se öntsétek ki,ha a paradicsom elfogyott,mert salátákra mennyei.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-08-30 12:39

Szia Petra!
vidéken nyaraltam a rokonoknál és megcsináltuk a napon szárított paradicsomot. azt szeretném tudni, hogyan tárolod?
köszönöm válaszod, Kata

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2009-09-16 21:01

szia Kata!
én a hűtőszekrényben tartom, egy dobozban. így is sokáig eláll...
üdv,
xxx
toma

kalloka
kalloka Thu, 2009-09-17 09:03

Köszönöm!
Végül úgy döntöttem, hogy olajat öntöttem rá és betettem a hűtőbe!
Kata

petra
Petra / petra Thu, 2009-08-13 23:05

szia Toma,
bocs a megkésett válaszért: igazából fogalmam sincs, hogy milyen fajta paradicsom volt ez, de annyi biztos, hogy "napillatú"- vagyis zamatos, napérlelte (ja, és nem lucullus, azt is tudom- viszont holnap megyek a piacra, megkérdezem a nénitől, és megírom!)
egy a lényeg, érett legyen, de azért még feszes!
üdv
Petra

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2009-08-14 15:33

szia Petra!
köszönöm a választ. azt hiszem én is kísérletezem majd. egyébként én is úgy terveztem, hogy majd a gázsütőben fogom aszalni. remélem ott is megy majd;-)
jó vásárlást és jó főzést!
üdv,
toma

petra
Petra / petra Thu, 2009-08-13 14:21

igen, sütőben is lehet, fogok úgy is készíteni hamarosan, és azt is felteszem, pontosan hogyan kell

iika54
iika54 Thu, 2009-08-13 12:47

Kedves Petra!

Gondolod, hogy sima gázsütő is megfelel a célnak, ha meg szeretném aszalni a több tonna paradicsomot, amit vidékről kaptam? Sajnos a pesti belvárosban nincs kertem... :(
Köszi :)

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2009-08-06 10:04

szia Petra!
te milyen "típusú" paradicsomból csináltad? gondolom célszerű valamilyen jó húsos fajtát beszerezni (pl. Lucullus-t).
úgy látszik nem vagyok átlagos háztartás, mert nálam "ipari" mennyiségben fogy a szárított paradocsom ;-)
előre is köszi! szép napot.
xxx
toma

23
paradicsom 1.5 kg
2 ek