Eddig eheted a főtt húsvéti tojásaidat, ha hűtőbe raktad őket

Hiába hűtötted le időben, a főtt tojás sem áll el örökre, és nem is biztos, hogy szag alapján kellene megállapítanod, ehető-e még.

A húsvét egyik központi eleme a tojás: ezt esszük reggelire, ebédre, vacsorára, ezt rejtjük el a kertben a gyerekeknek, és ezt adjuk a locsolóknak – sőt, még csokiból is tojásalakút eszünk a négynapos ünnep alatt. A hagyományos tojásokkal azonban érdemes vigyázni: hamar megromolhatnak, és ha így fogyasztjuk őket, potenciálisan komoly betegségeket kaphatunk el. Érdemes tehát odafigyelnünk arra, meddig tároljuk a húsvéti tojásainkat.

Eddig eheted a húsvéti tojásaidat, ha hűtőbe raktad őket

A tojás ételmérgezést okozhat a benne található szalmonellabaktérium miatt. A szalmonella a tojás külső és belső oldalán is jelen lehet, jellemzően a nyers tojásban, és ellene csak a magas hőmérsékleten történő sütés, főzés védhet meg. A romlott főtt tojás fogyasztása sem túl kellemes élmény, és szintén ételmérgezés lehet a vége.

Érdemes már akkor óvatosan bánni a tojásokkal, mikor nyersen elkezdjük őket festeni, vagy főzéshez előkészíteni – az előbb már említettük, hogy a szalmonella akár a tojás külső részén is megtalálható lehet. Érdemes a tojásfestés után rendesen kezet mosni, és a repedt tojásokat kidobni. Igaz ez a főtt, potenciálisan koszos felületet érő tojásoknál is – a repedéseken keresztül káros kórokozók kerülhetnek bele akár a tojás belsejébe is.

Így tároljuk a főtt tojást

A főtt tojásokat kihűlve érdemes azonnal a hűtőbe tenni, és nem több, mint 5 Celsius-fokon tárolni. Jobban járunk, ha a hűtőajtó helyett a hűtőszekrény mélyére rakjuk őket.

A keményre főtt, hűtött tojás akár egy hétig is eltartható, és biztonságosan fogyasztható. A tojást – és a főtt tojást tartalmazó ételeket – két órán keresztül a hűtőn kívül lehet tartani, így az étel továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Ha húsvéti tojásvadászatot rendezel, és szeretnéd utána meg is enni a tojásokat, arra is figyelj, hogy azok ne legyenek két óránál tovább a szabadban. Mielőtt lehűtöd vagy megeszed őket, nézd át, hogy nem repedtek-e meg, ha igen, már ne fogyaszd el őket, ilyenkor ugyanis káros kórokozók kerülhettek a tojáson belülre.

Fontos, hogy a tojás szagát nem szabad elsődleges indikátorként használni arra, hogy megegyük-e vagy sem – a szalmonellával fertőzött tojásoknak ugyanis például ugyanolyan a szaguk (nagyjából semmilyen), mint a normálisoknak. A megfelelő hőmérsékleten történő főzés, sütés és hűtés az elengedhetetlen, valamint az, hogy a fent említett időintervallumokon belül fogyasszuk el a tojásokat.

Forrásunk volt.


Még több a tojásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek