Hetente takarítasz, mégis visszajön a penész? Ezt a dolgot csinálod rosszul a fürdőben

A penész asztma, allergiák és más fertőzések kialakulásában is nagy szerepet játszhat, ezért érdemes minél előbb megszabadulnod tőle a fürdőszobában.

A fürdőszobai penész kialakulásának több oka lehet, például az ablaktalanság, a rossz szellőzés, vagy csak szimplán az általános nedvesség. Ez a probléma nagyon gyakori minden háztartásban, de jó hír, hogy van rá megoldás hosszú távon is.

Klór

A penész eltávolításának egyik legnépszerűbb módja a klór alkalmazása. Ehhez megfelel szinte bármelyik klórtartalmú fertőtlenítőszer, azonban jó tudni, hogy ezeknek az anyagoknak a rendszeres belélegzése egészségkárosító hatású lehet. Mindig nagyon körültekintően kell alkalmazni a klórtartalmú szereket.

Hogyan használd?

Tedd a szert a penészes felületre és egy régi, már nem használt fogkefe segítségével dörzsöld meg jól, hagyd hatni pár percig, majd öblítsd le. Ez a módszer károsíthatja a zuhanyzó és a kád körüli szigetelőanyag állapotát. Ennél kíméletesebb az a megoldás, ha régi ruhákból készített anyagcsíkokat áztatsz be a klórba, ezeket az anyagdarabokat helyezed el a megtisztítani kívánt felületeket, és ott is hagyod egy éjszakára, majd reggel alaposan leöblíted.

via GIPHY

Ecet

Ha inkább a természetesség híve vagy, akkor kemikáliák nélkül is elbánhatsz a a penésszel például az ecet segítségével. Az ecet a háztartás egyik leghatékonyabb természetes fegyvere, ráadásul hatékonysága mellett olcsósága is nagy előnye.

Hogyan használd?

Locsold be 20%-os háztartási ecettel a penészmentesítésre szoruló felületet, hagyd hatni néhány órán át, majd dörzsöld át a felületet még egy kis ecettel és öblítsd le.

Teafaolaj

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes fertőtlenítőszer, nem hiába alkalmazzák szívesen szépségápolási termékekben és takarításkor is. A teafaolaj kiváló gombaölőszer is. Ráadásul nem veszélyes a családtagok és kisállatok számára, emellett pedig a Földdel is jót teszel, ha ezt használod kemikáliák helyett.

Hogyan használd?

Keverj össze egy teáskanálnyi teafaolajat egy csésze vízzel és tedd szórófejes üvegbe, majd vidd fel a megtisztítani kívánt felületre. Megelőzésre is használhatod.

Ügyelj rá, hogy senkinek se kerüljön a szájába és a szemébe a teafaolajból és mindig viselj gumikesztyűt és megfelelő védőfelszerelést takarításkor.

via GIPHY

Szódabikarbóna

Az ecet mellet a szódabikarbóna a másik fontos természetes tisztítószer, amit bevethetünk a fürdőszobai penész ellen is. Segítségével könnyen eltávolíthatjuk a fekete penészfoltokat és a kellemetlen szagokat is.

Hogyan használd?

Készíts súrolópasztát fele-fele arányban összekevert vízből és szódabikarbónából, majd tedd rá közvetlenül a penészfoltokra. Hagyd a foltokon megszáradni az anyagot, majd mosd le a maradékát.

Via: HowStuffWorks, How to remove black mold

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!