Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A legjobb citrom, de nem is ismerik!

Létezik egy citrom, ami zamatos, lágy, fűszeres illatú és elképesztően finom, mégis alig ismerik. Segítünk, hogy legközelebb a zöldségesnél te se menj el mellette!

Meyer, a celebcitrom

A több napja uralkodó elképesztően csúfos, ködös és nedves idő rettentő lehangolóan hat a szervezetünkre. Én ilyenkor leginkább édességekkel igyekszem pótolni a boldogsághormonokat, úgyhogy igazi fénysugárként ért a hír, amikor Mautner Zsófi adott egy fülest, miszerint újra megjelentek a Meyer-citromok. Tavaly év elején elárasztották a külföldi gasztroblogokat a Meyer-citromos receptek és a megállíthatatlan ömlengés áradat, ami ehhez a gyümölcshöz társult. Hogy miben más ez, mint a többi? Legfontosabb tulajdonsága, hogy valahol a citrom és a narancs között van félúton, ami nem is csoda, hiszen feltehetően e kettő keresztezéséből született.  A gyermek – hála az égnek – a szülőktől csak a pozitív tulajdonságokat örökölte: ízében inkább a citromhoz áll közelebb, de annál jóval visszafogottabb, kicsit édeskés-virágos. Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztően fűszeres az illata. Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer.


Citromos-joghurtos gyümölcskenyér recept

Sokáig csak biodíszletként volt fellelhető a kínai kertekben, egészen addig, amíg az amerikai mezőgazdasági minisztérium 1905-ban úgy nem döntött, hogy érdemes lenne új növényfajokat begyűjteni Ázsiából. Frank Nicholas Meyert bízták meg ezzel a feladattal, aki igen tisztességesen elvégezte a munkát: több mint 2500 újdonsággal tért haza. Később róla nevezték el ezt a különleges citromot. Néhány éve robbant be újra a köztudatba, méghozzá Martha Stewartnak köszönhetően.

Oké, de hol lehet ilyet venni?

A legtöbb zöldségesnek fogalma sincsen arról, hogy milyen citromhibrid került a portékája közé, sőt, néha nem is tudják mire vélni ezt a "senemcitrom, senemnarancs" jelenséget, és selejtként árulják. Tavaly én éppen egy ilyen kofát fogtam ki a piacon, aki akciósan árulta. Megkérdeztem tőle, hogy mi a baj vele, erre azt mondta, hogy tulajdonképpen semmi, de igazából valami túlnemesített dolog lehet, mert nem tudja egyikként sem eladni. Mivel én szerencsére már láttam képet erről a túlnemesített „korcsról”, és az isteni illata is gyanús volt, biztosra vettem, mivel van dolgom - rögtön vettem is belőle három-négy kilót. A tanulság: ha valami elképesztő fűszeres illatot érzünk a citrusok környékén – és nem mellette ágaskodik a fűszernövény-polc – akkor az  Meyer-citrom lesz!


Citromos-joghurtos gyümölcskenyér recept

Meyer-citrom a télikertből

Bizony, akár otthon mi magunk is termeszthetjük. Hihetetlenül bőtermő, és a citromok közül az egyik legkönnyebben nevelhető változat. Feltehetően a narancs és a citrom keresztezése miatt az alacsony és a magas hőmérsékletet is jól viseli. Nagyjából háromezer forint/kiló körüli áron juthatunk hozzá a növényhez.

Mindenbe Meyer-citromot!

Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a hagyományos citroméval, de mégis más lesz tőle az elkészült étel. Nem önti el egyből a szánkat a tolakodó savanyúság, hanem sokkal lágyabb, összetettebb és kellemesebb. Éppen ezért érdemes kísérletezni vele, és olyan ételekre is reszelni a héjából vagy csepegtetni levéből, amihez nem feltétlenül használnák citromot - sokkal frissebbé és különlegesebbé tehetjük őket. Pizza, roppanó kevert saláta, alkoholos italok, tészták, rizottók – mindet egy csapásra fantasztikussá varázsolja! Arról már nem is beszélve, hogy a héja nagyon vékony, ellenben fantasztikusan húsos, ezért rengeteg levet tudunk belőle kipréselni.


Meyer lemon curd recept

Természetesen desszertekben is nagyszerűen megállja a helyét, sőt! Én most egy hipergyors gyümölcskenyeret készítettem belőle, amibe még egy kis maradék kandírozott citromhéjat is beledobáltam. Erre kentük a britek lemon curd névre hallgató citromos krémjét, amit pofon egyszerű elkészíteni és irtó jó. Ezek után mondja nekem valaki, hogy az angol konyha ehetetlen... Na most a kettő együtt szinte olyan érzést keltett a reggeli kávé mellett, mintha felkelt volna a nap a szánkban. Onnantól kezdve már nem foglalkozunk többet a Londont meghazudtoló ködös-esős időjárással, hanem azt érezzük, hogy ez a nap a miénk. Kipróbálása erősen ajánlott!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ibituba58
ibituba / ibituba58 Sun, 2015-01-25 11:39

Valahol olvastam egy tutti ötletet a citromok tisztítására!Ez nem más mint a szódabikarbóna!Tökéletes!Szórj egy keveset a tenyeredbe és dörzsöld vele egyenként, szemmel is látható a felület tisztulása. :)

Penny Lane
Penny Lane Tue, 2014-03-04 15:18

Én ma vettem meyer citromot - normál citrom áron - Budapesten, a Ferenchegyi út sarkán lévő zöldségesnél. Már alig várom, hogy megkóstoljam :)

matrjoska
matrjoska Mon, 2014-02-03 13:46

Elfelejtettem még ideírni: Budapesten a Vámház körúti Vásárcsarnokban találtam egy távol-keleti néni standjánál a zöldséges sorban. Csak nála volt, bár egy helyen voltak hasonlóan narancsosabb citromok, de nem volt ilyen szép a színük és inkább rohadtnak tűntek. De ezek szépek voltak a néninél, sajnos csak egy kiló volt már nála.

Babapiskóta
Babapiskóta Sun, 2014-01-26 17:17

A Meyer citrom szine a narancs szinéhez hasonlit,formája tökéletes citrom. Ára pedig nem 3 ezer/kg, hanem 280-300 Ft. Nagyon kellemes az íze,ha lehet,mindig ezt veszem.

vm2011
vm2011 Mon, 2014-01-20 21:19

kedves Ízhuszár!
a cikked után a múlt héten megláttam a Meyer citromot a piacon és egyből beleszerettem.
már készült egy citromtorta is belőle:))a hugomnak is adtam kettőt,hogy ismerkedjen...
köszönöm!:)))
brumi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2014-01-11 21:02

Hol tudok venni ilyen Meyer citromot? , - és azáltal, hogy nagyobbacska, elég arra, hogy rájöjjek ez az a bizonyos citrom, amiről itt most olvasunk és én írok? :) Buta kérdésnek hat, de fogalmam sincs, mert ha nem jelzik külön, felirattal, bárhogy, akkor már láttam : kicsi, közepes és nagy citromot, na meg zöldet, és kész. A zöld már tudom mi, de állítom, hogy az a normális sárga citrom, három féle nagyságban, csak az a mondjuk így: sima mezei citrom volt. Én meg ebben kérek segítséget, hogy elég ha elég nagy? És máris Meyer? Nem igazán engedik sok helyen, hogy az ember megszagolgassa, megfogdossa, felvilágosítást adni, meg sok helyen nem szokás, finoman szólva, -van és örüljek és vegyem meg, ha nem kell, minek kérdezek :(...... :(
Éva-Anyóca

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-01-14 11:56

Kedves Éva-Anyóca!

Ahogy írtam a cikkben is a Meyer-citrom ismertetőjelei: ""Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztően fűszeres az illata." Felvilágosítást nem biztos, hogy tanácsos kérni, hiszen sok helyen nem tudják, hogy ez más lenne. A legtöbb zöldségesnél az ember maga válogatja ki az árut és teszi be zacskóba és ilyenkor nyugodtan meg lehet szaglászni, de én már többször találkoztam ezzel a citrommal szupermarketben is, úgyhogy bárhol felbukkanhat.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel,
ízHUSZÁR

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2014-01-14 19:57

Kedves ízHUSZÁR!

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget! :) :)

Akkor megpróbálok szagolgatni, és a fentebb írt külső jegyek alapján figyelni, mert nagyon érdekel ez a citrom, minden szempontból.
Igen, sikeres volt a segítség. Köszönöm még egyszer. :)
Éva-Anyóca

Sylph
Sylph Tue, 2014-01-14 11:38

Talán nem ártott volna, ha mellékeltek egy képet a meyer citromról és a hagyományos citromról, pontosan azért, hogy szemléletesebb legyen a különbség. Ezen cikk alapján, ha Ti nem ismernétek a meyer citromot, fogalmatok nem lenne arról, hogy mit keressetek, ezzel nem sokat segítettetek, hogy "ne menjünk el mellette". Különösen, ha a zöldségesek sem tudják.
Ezekből a túlszofisztikált gasztrocikkekből sokszor alig jön át a lényeg...bocsánat.
Kedves Éva, az alábbi linken találsz képeket a különbségről.
Tisztelettel
S.
http://www.google.hu/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=BUAf5jglDr...

és egy másik
http://ww1.prweb.com/prfiles/2006/01/17/334398/MeyerLemonStandardLemonNo...

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-01-14 12:01

Kedves Sylph,

Ahogyan a cikkben is említettem a Meyer-citrom ismertetőjegyei: "Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztően fűszeres az illata." Abban igazad van, hogy egy kép talán még szemléletesebbé tehetné a különbséget.

Köszönöm az észrevételeket.

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR

hangya68
hangya68 Fri, 2014-01-10 13:03

Sziasztok!
Ismerem ezt a citromot és valóban: a zöldségesek zöme tényleg nem tudja, hogy ez a Meyer citrom. De honnan lehet azt tudni, hogy ennek a héja kezeletlen-e vagy sem? Mert - véleményem szerint - a zöldségeseknél, ha nem csomagolva árulja és rajta a címke mint pld. a Sparban, nem hinném, hogy kezeletlen héjú lenne... Már csak az ára miatt sem. Kb. olyan árban szokott lenni, mint általában a többi.
Vélemények?

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-01-14 12:08

Kedves hangya68!

Sajnos azt ha nem tüntetik fel, akkor nem tudhatjuk, hogy kezeletlen-e vagy sem. Leginkább az árából lehet erre következtetni, hiszen a kezeletlen citrusokat jócskán 1000 Ft/kg feletti árakon mérik.

Egy tipp a kezelt héjú citromok tisztítására: olyan meleg folyóvíz alatt megmossuk, amilyet a kezünk elbír. Ezzel feloldjuk rajta a viaszos réteget, majd szintén még a folyó víz alatt egy konyhai kefével alaposan átdörzsöljük.

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR