Naspolya
Leírás
A hazánkban is honos, rózsafélék családjába tartozó naspolyafa termése. A gyümölcs kb. 4cm átmérőjű, barnás színű, utóérő. Ha a fán hagyva egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, akkor megpuhul és fogyasztható, de ha leszedéskor még kemény, akkor pihentessük kamrában, szalmán, amíg megérik. A naspolya tápanyagtartalma meglehetősen magas, ráadásul kiváló C-vitamin forrás az évnek abban a szakában, amikor hazai, friss gyümölcsöt már nem lehet kapni. Általában lekvárfőzésre használják, magas pektintartalma miatt gyümölcszselét is készíthetünk belőle.
Mikor vegyem
Ősszel érik, de a hipermarketek polcain az év más szakában is megtalálható.
hogyan tároljam
Hűvösben.
100g Naspolya
fehérjetartalom
0.43 g
zsírtartalom
0.139 g
szénhidráttartalom
12.14 g
víztartalom
86.73 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
27 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.1 g
C vitamin
1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
A vitamin
76 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.43 g
Zsír
telített zsírsav
0.04 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.091 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
27 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.05 mg
Réz
0.04 mg
Mangán
0.148 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
víz
86.73 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.019 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.024 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
Folát
14 µg
A vitamin
76 µg
C vitamin
1 mg
B6 vitamin
0.1 g