Kerüld el ezt a 4 hibát, ha tökéletesen ropogós és aranybarna hagymakarikát szeretnél

A hasábburgonya mellett talán a hagymakarika foglalja el a második helyet az olajban sült köretek ranglétráján. Amikor házilag készítjük, néhány hiba becsúszhat az egyenletbe: most ezeket vegyük sorra, tanuljunk belőlük, hogy legközelebb minden simán menjen.

A tökéletes hagymakarikának sok ellensége van: a túl forró olaj, a nem elég sűrű tészta, sőt, ironikus módon még maga a hagyma szerkezete is. Van néhány tipikus hiba, ami előfordulhat a sütésük közben, és mindegyik visszavezethető az elkészítés valamelyik lépésére, amit valószínűleg elrontottunk. Következzen minden tudnivaló és konyhatitok a tökéletes hagymakarikákról.

Kerüld el ezt a 4 hibát, ha tökéletesen ropogós és aranybarna hagymakarikát szeretnél

Elsősorban arról a fajta karikáról lesz szó, ami nem a klasszikus liszt-tojás-prézli bundában, hanem a folyékony, általában sörtésztás tésztában készül. Ezt ugyanis könnyebb elrontani.

Hiba #1: megégett, száraz hagyma

Mi történik: a hagyma túl közeli kontaktba kerül a forró olajjal, és nincs, ami megvédje tőle. Ezért túl hamar megég, és ki is szárad.

A hiba oka: túl híg tésztát kevertünk. Mivel nagyon folyós, nem tud megmaradni a hagymán, és lecsúszik róla.

Megoldás: amennyiben nem lett elég sűrű a tészta, adjunk hozzá egy kevés lisztet. A megfelelő állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy kanalat belemártunk: húzzunk az ujjunkkal egy vonalat a közepére. Ha nem tűnik el a csík, a tészta elég sűrű lesz.

Hiba #2: nyers tészta

Mi történik: a tészta belül nyers marad, így a hagyma sem tud teljesen átsülni. Ráadásul, amikor kivesszük az olajból, a karika elázik és szottyos lesz, mert túl sok nedvesség marad benne.

A hiba oka: itt a másik irányba lendülünk túl, ugyanis a tészta nagyon sűrű. Amikor belemártjuk a zöldséget, többet vesz fel belőle, mint amennyi képes ilyen rövid idő alatt alaposan megsülni.

Megoldás: lazítsuk fel a masszát egy kevés vízzel vagy tejjel. Végezzük el itt is a kanalas tesztet, hogy biztosak legyünk az állagban.

Hiba #3: megrepedt panír

Mi történik: sütés közben a karikák panírja megreped, és ugyan nem esik szét az egész, a szakadás arra épp elég, hogy a hagyma jól megszívja magát olajjal. A legelső probléma szintén megjelenik itt, a hagyma könnyen megég és száraz lesz.

A hiba oka: a hagymán belül, az egyes rétegek közt hajszálvékony membránok találhatók. Ez az átlátszó réteg gyorsabban megsül, mint a karika többi része, és ahogy összemegy, kiszakítja a panírt.

Na, pont ilyen egy tökéletes hagymakarika

Megoldás: egyenként eltávolítani őket nagyon macerás és időigényes lenne, ezért bele se kezdjünk. Ennél sokkal egyszerűbb megoldás, ha lefagyasztjuk a hagymát. Ettől a vékony réteg szétszakad, és nem fogja megrepeszteni a panírt. Sütés előtt olvasszuk ki a karikákat, úgy mártsuk a tésztába.

Hiba #4: szétcsúszott karika

Mi történik: amikor beleharapunk, a tészta lecsúszik a hagymáról, külön-külön tudjuk csak megenni a karika részeit.

A hiba oka: ebben az esetben a tészta megsül, de a hagyma nyers marad. Ezért a külsejét át tudjuk harapni, de magát a zöldséget már nem. Így jön létre a szétcsúszás.

Megoldás: vágjuk nagyjából ujjnyi szélesre a hagymát, és amennyire tudjuk, egyforma szeleteket hozzunk létre. Így biztosan átsülnek majd, egyszerre fognak elkészülni, és egyik részük sem marad nyers.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több jótanács, amivel minden sikerül majd a konyhában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek