Piadina pofonegyszerűen

Nem tipikus adventi fogás, mégis melegen ajánljuk az elkészítését - gyors, egyszerű, finom, és mindenek felett nagyon olasz!

A pizzát mindannyian szeretjük, ez nem kérdés. A legtöbben bármikor szívesen esznek kenyérlángost, vagy tart flambée-t is. Sőt, bátran ki merem jelenteni, hogy bármilyen társaságban sikert lehet aratni bármelyik nemzet random kiválasztott lepénykenyerével.

VIDEÓ: Így készül a piadina

A liszt szélesebb körben való elterjedésének oka, hogy a búza az egyik fő tápláléka az európai népeknek - azóta töretlen a népszerűsége a lepénykenyereknek is. Eleinte a szegények eledele volt Itáliától Pannónián át egészen az északi országokig - nem kellett hozzá más, csak egy kis liszt, víz, jobb esetben sertészsír, na meg egy meleg kemence, ahol meg tudták sütni a lepénykéket. A kezdetekkor csak üresen ették, később tejtermékkel, zöldfűszerekkel, különböző salátalevelekkel, zöldségekkel. A napfényes Itáliában annyira népszerű volt, hogy több változat is kialakult - délen, Nápoly környékén, a később világhódító útra induló pizza néven vált népszerűvé, a csizma középső készén, Emilia-Romagna tartományban pedig piadinaként.

A piadia receptjét itt találod

A pizzánál kicsit kevésbé ismert étel nem sokban különbözik a calzonétől, de nagy előnye, hogy egy jól elkészített pizza pár órás kelesztési és nyújtási procedúrája helyett húsz perc alatt elkészülünk vele - elég jó érv mellette, nem? Bár a tésztában vagy egy kis élesztő, nem kell arra vári, hogy megkeljen - elég neki egy negyed órás pihentetés. A pici puffadást, amit az élesztő okoz, a forró serpenyő hőjétől kapja. Külön paradicsomszószt sem kell mellé készítenünk, bár ha van kedvünk, nyugodtan. Főleg felvágottakkal, friss salátával és sajtokkal töltik. Ha tehát van otthon valamilyen finomabb felvágottunk, sajtunk, egy kis lisztünk és élesztőnk, 20 perc és minimális munka után az olasz tengerpart ízeit élvezhetjük - még decemberben is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.