Egyszer, amikor egy tesztkonyhában végre a kezembe akadt egy tésztanyújtó, muszáj volt saját tésztát gyártanom. Kezdtem a lasagna tésztával, mert az ugye szép egyenletesen vékonyra nyújtott nagyobb lapokat jelent, nem kellett vágni, pont jó volt arra, hogy kitapasztaljam a tésztanyújtó használatát.
A spenótos kéksajtos lasagne készítése
-
1 /17 A hozzávalóink
-
2 /17 A fenyőmagot megpirítjuk
-
3 /17 A besamelhez a vajat közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet
-
-
4 /17 Elkeverjük, de nem pirítjuk
-
5 /17 Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és közben folyamatosan keverjük
-
6 /17 Belereszeljük a szerecsendiót. Ha felforrt, kb. 5 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről
-
-
7 /17 A lasagne lapokat, ha biztosra akarunk menni, előfőzhetjük
-
8 /17 Lobogó, sós forró vízbe dobjuk néhány percre, majd amikor épp elkezd puhulni, kivesszük
-
9 /17 Előmelegítjük a sütőt, és minimális olajjal kiolajozzuk a sütőformát
-
-
10 /17 Három lasagne lapot egymás mellé fektetünk a sütőedényben
-
11 /17 Ráhalmozzuk az előre megpárolt spenót felét
-
12 /17 Megszórjuk a kéksajt és a fenyőmag felével
-
-
13 /17 Rákanalazzuk a besamel harmadát
-
14 /17 Majd befedjük újabb 3 tésztalappal
-
15 /17 Megismételjük az előzőeket
-
-
16 /17 Megismételjük az előzőeket, majd a fedésre szánt utolsó 3 tésztalap tetejére már csak a maradék besamelt és a reszelt sajtot szórjuk
-
17 /17 Körülbelül 30 perc alatt pirosra pirítjuk
Néhányszor átengedtem a nyújtógép 1-es fokozatán, összehajtottam egyrét, kétrét, majd újra vissza a gépbe, hogy még egyenletesebb legyen. Aztán egyre magasabb fokozatra állítottam a szerkezetet, és a tészta csodálatosan vékonyodott. Amikor elérte a kívánt vastagságot, a gépből kihúzva megszórtam liszttel, és kisebb téglalapokra vágtam. De fel is tekerhettem volna, és felszeletelhettem volna a tekercset, hogy fettuccine tésztát kapjak. Ha nem használtam volna el az egészet 2 nagy tál lasagnéhoz, akkor akár egy vállfára akasztva, belisztezve meg is száríthattam volna.

Ha nem vágyunk a saját tésztakészítésre, ma már elég jó minőségű friss tésztát is kaphatunk, amit szintén felszeletelhetünk. Vagy, ha maradunk a lasagnénál, akkor a száraz tészta is megfelel, de azt ajánlott minimálisan előfőzni, hogy ne szívjon el túl sok nedvességet a kész ételtől. Azt javaslom, ha egyszer van elég időnk, és nagyon finomra vágyunk, egyszer mindenképpen próbáljuk ki a saját tészta készítést, megéri.
Hozzászólások (2)
vállfára... zseniális ötlet! nem nyúlik le????
nem, annyira könny?, hogy nem húzza le a saját súlya. Persze nem kell nagyon hosszú csíkokat vágni bel?le :-)
Szia Coook, van valami jó módszered arra, hogy a tésztacsíkok ne pöndörödjenek össze, amikor megszáradtak? Szóval hogyan marad szép, sima téglalap alakú a lasagne tészta?