Finomságok percek alatt leveles tésztából

Édes vagy sós, gyors vagy ráérős – ha van otthon leveles tészta, nagyon megkönnyítjük a saját dolgunkat a konyhában. Nem véletlen, hogy ez az egyik kedvenc alapanyagunk!

Elő a mélyhűtőből!

Néha nincs kedvünk sokáig a konyhában állni, gyoran ennénk valami finomat. Amit lehetőleg nem kell sem keleszteni, sem órákig gyúrni – csak pár perc alatt összedobni, kisütni, és élvezni. Ha tartunk a hűtőben leveles tésztát, ennek semmi akadálya! Lekvárral, csokival, túróval, befőttel töltve fél órán belül élvezhetjük a forró finomságokat. Szintén tökéletes megoldás, ha valami gyors sós finomságra vágyunk. Magokkal, sóval, sajttal megszórva pár perces borkorcsolya készülhet belőle, de meg is tölthetjük felvágottal, sajtkrémmel, gombával, pestóval vagy fűszeres húsokkal. Semleges íze miatt bármivel társítható, tökéletes formázhatósága miatt pedig lehet belőle masni, papucs, kosárka vagy táska is.

Tündértorták kezdőknek >>

Még több levelestészta-recept itt >>

Ráérős napokra

Jobb esetben mindannyian szeretünk hosszan főzőcskézni, ha időnk engedi. Egy-egy borongós hétvége vagy családi ünnep tökéletes alkalom arra, hogy valami igazán finomat vagy különlegeset készítsünk. A leveles tészta pedig nemcsak akkor tesz jó szolgálatot, ha gyorsan akarunk finomat – többórás fogások készítésénél is a segítségünkre lehet. Kedvenc cukrásztermékünknek, a krémesnek konyhánkban való készítésekor hasznos, ha kéznél van, de bármilyen drága húst vagy gombát is beletekerhetünk, így csak az ízléses díszítés marad ránk.

A ti kedvencetek: Túró Rudi torta >>

Húsba vágó kérdések: tippek vegáknak >>

Készítsd magad!

Ha igazán sok időnk van, természetesen magunk is elkészíthatjük a leveles tésztát. Kicsit ugyan macerás, de egyszer mindenképpen megéri kipróbálni. A házi leveles tészta tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a hájas – csak a háj helyett a vajtól lesz réteges és reppenős a végeredmény. Szükségünk lesz egy vajból és lisztből álló alaptésztára, majd egy vajból és lisztből álló keverékre, amit rákenünk, és fél óránként, óramutató járásának megfelelő irányba nyújtjuk-hajtogatjuk. Ha nagyobb adagot készítünk egyszerre, ugyanúgy fagyaszthatjuk, mint a boltit, sőt vendégeinknek azzal dicsekedhetünk, hogy a saját, kézzel készített leveles tésztánkat lakmározzák lelkesen.

A nyárutó ízei: lecsós-sajtos szelet >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek