Rigó Jancsi Ilus néni módra recept

1 adag
1295
kcal
Rigó Jancsi Ilus néni módra
Rigó Jancsi Ilus néni módra
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilus néni anyósom testvére és a sütemények nagy mestere. A receptből is látszik nem dekázott, méricskélt, csak úgy "gondolom formán" adagolta a hozzávalókat, mégis tökéletes a végeredmény.

Én is mindig sikert aratok vele, nálunk ez a "kötelező" ünnepi sütemény. Amíg dolgoztam, a kolléganőim is mindig annak örültek a legjobban, amikor ezt sütöttem nekik valamilyen alkalomra.

Amióta tejérzékeny vagyok, önző módon szója- vagy rizstejjel készítem, és tejmentes margarinnal. Így is ugyanolyan finom, még senki nem reklamált, mindig pillanatok alatt elfogy.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A csokimázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaókrémes kakaós sütemény, csokikrémes szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. A sütőporos lisztet és a kakaóport apránként belekeverjük. Gáztepsiben sütjük.
  3. A kész piskótát kettévágjuk, a tetejét különtesszük, csokimázzal bekenjük, és felkockázzuk.
  4. A csokimázhoz a porcukrot, a kakaót és a vajat összekeverjük, a forró vizet is belekeverjük, és a felső lapot gyorsan bekenjük vele.
  5. Maradék csokiból is készíthetjük a mázat, vízfürdőben felolvasztjuk annyi napraforgó olajjal, hogy jól kenhető legyen.
  6. A krémhez a cukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot, a kakaóport összekeverjük kevés tejjel, hogy ne legyen csomós, majd hozzáöntjük a többi tejet, és sűrűre főzzük.
  7. Ha langyos, belekeverjük a 30 dkg vajat vagy margarint, és jól kikeverjük.
  8. Megkenjük vele az alsó lapot, és a tetejére visszarakjuk a csokival bevont kockákat.
  9. Hűtőben jól lehűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 21 568
elküldve: 6
receptkönyben: 452
elkészítve: 8/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyinyinagyi

Mióta szakács: 2011.10.01.
30 recept

Hozzászólások (23)

zsuzsi965
zsuzsi965szo, 2013-08-17 18:34

Ennek köze sincs a rigójancsihoz. Abban ugyanis csokoládés tejszínhab a töltelék, nem pedig lisztes margarinos kulimájsz.

shade13
shade13szo, 2012-12-01 22:09

A kedvenc sutim innen(meg mindig), nagyon orulok hogy raleltem:) mindenki aki megkostolja, dicseri:)

Nyinyinagyi
Nyinyinagyiv, 2012-12-02 21:57

Ennek örülök, jön a karácsony nálunk ez az ünnepi sütemények egyike.

bebice
bebicev, 2012-04-29 17:36

Az eddigi legnagyobb csalódásom! A krém borzasztó gelly édes lett és lefolyt az egész az asztalra,amikor leszedtem a tortakarikát 5óra múlva.Már mikor kész lett akkor tudtam,hogy nem lesz jó,már akkor láttam,hogy ebbe zselatin kéne,pedig mindent a recept szerint mértem.

shade13
shade13h, 2012-08-06 10:49

Zselatin helyett akkor inkább buzadaraval vagy kukoricakeményítővel csináld, de nekem egyikre sem volt szukségem:) Ha nem lesz itthon rizsliszt, buzadarával fogom csinálni a liszt helyett:)

shade13
shade13h, 2012-08-06 10:46

Én is megszenvedtem vele először, de aztán megmásítottam a receptet.Főleg csak mennyiségileg:) Már vagy 6x csináltam eme sütit:) Ez az eddigi kedvenc sütim, amit itt találtam, ezért nem hagytam annyiban. Leírom Én mit csináltam máshogy a piskotánál (mert ez a süti igazán megéri JÓL csinálni): Nem kell felkockázni előre-csak a baj lesz vele később! A Piskótában a recept szerinti cukormennyiség tökéletes, azon nem kell változtatni. Kész a piskóta, picit hűl, kivesszuk a tepsiből (Én téglalap alakú tepsiben készítem, ebbe is kerül vissza a kész süti), kettévágjuk, a piskóta alját vissza a tepsibe- erre kerül majd a krém, aztán a piskota teteje. Krémnél viszont 9 ek cukrot használok, és utóbbi két alkalommal margarin helyett vajjal- nem érdekel hogy drágább, de a margarin az egy egészségtelen vacak! Sima liszt helyett meg minden sutinél áttértem a rizslisztre, így ennél is. A mázhoz sok a porcukor szintén, azt is csokkenteni kell kb 13 dkg-ra:) Van amikor az összes hozzávalót lefelezem(ilyenkor kisebb tepsiben), mert ketten vagyunk rá, és nem akarunk elhízni:D Sejtésem szerint nem lesz kedved ezt a sütit újra elkészíteni, de remélem, hogy valamelyest megingattalak ebben:) Én édesszájú vagyok, de ha vmi durván édes - és ez az alap koncepció sajnos kb minden receptnél- azt Én se szeretem:/ A krém, pedig nem lesz folyós, ha így csinálod:) hütőben 1 órát kell hagyni, aztán szelni. Másfelől még tipp:Én gázsütőben sütöm, 5 percenként fordítom meg hogy egyenletesen süljön elől-hátul, 25 percig sül kb össz-vissz. 20 percnél megszurkálom mindenhol villával.

Nyinyinagyi
Nyinyinagyih, 2012-04-30 19:50

Mivel nem dekára hanem kanállal kell mérni, nem mindenki kanala egyforma, így eltérés lehet a mennyiségek között. Sok liszt főzés után visszahígul, tapasztalom ezt főzelékek, vagy mártások készítésekor. Persze nem vagyunk egyformák nem mindenki szereti az édeset, az sem mindegy milyen a kakaó, mennyire keserű. A krémet előre el szoktam készíteni és a hűtőben jól lehűtöm, így nem folyik szét.
Nagyon sajnálom, hogy neked nem sikerült és nem ízlett, hidd el ezt a képen eszerint a recept szerint készítettem.

shade13
shade13szo, 2011-11-12 20:34

Kedves Nyinyi! a 4 dl cukor az tényleg dl? Nem dkg? és a liszt is? Szóval akkor úgy mérjem mintha foyladék lenne?

shade13
shade13k, 2011-11-15 19:49

Köszönöm:) Tuti meg lesz csinálva, mert már a kép láttán is csorog a nyálam:D

Nyinyinagyi
Nyinyinagyisze, 2011-11-16 18:29

Csak bátran, nem olyan komplikált és tényleg nagyon finom, a vőm azt mondta jobb mint a Tibi csoki, nála az az etalon.

shade13
shade13szo, 2011-12-24 15:42

Megcsináltam! Finom lett, bár nagyon macerás volt (a csokikrém sűrű lett, de nem maradt meg a tésztán olyan magasan, mint neked, lefolyt. A piskóta viszont tökély:) De összeraktam rendesen:)

Nyinyinagyi
Nyinyinagyik, 2011-12-27 11:25

Kedves "shade13" igen a krém kicsit rakoncátlan, de ki lehet fogni rajta. Előre el lehet készíteni és ha a hűtőben kihűl és megdermed, jól megmarad rajta.

emilia90
emilia90v, 2011-10-30 11:53

Kedves Nyinyinagyi!
tegnap elkészitettem ezt a sütit. azt kell mondjam, nagyon finom lett, de egyáltalán nem olyan lett a krém és a tészta aránya, mint a képen.
a tészta sokkal, de sokkal vastagabb lett, a krém pedig közel sem annyi mint ahogyan itt látható.
amúgy tényleg finom! én a krémbe raktam egy kis rumot is.
üdv, Emilia

Nyinyinagyi
Nyinyinagyics, 2011-11-03 18:59

Kedves emilia90!
Mindez azért lehet mert én gáztepsiben sütöm a piskótát és így nem vastag.
A rum biztosan nem rontott rajta.
Jó étvágyat hozzá.
Üdv.Nyinyi

emilia90
emilia90p, 2011-11-04 00:15

Kedves Nyinyinagyi!
én igazán nem kötekedni akarok, de ha a piskótát nagyobb tepsiben sütöm, akkor a krém még vékonyabb lesz.
vagy nem?
üdv, Emilia

olaszneanci
olaszneancih, 2011-10-24 17:37

Kedves Nyinyinagyi !
Nagyon szeretjük a Rigó Jancsit, köszönjük szépen a receptet !
Gratulálunk, nagyon guszta ! Üdv : Anci

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
1295