Rigó Jancsi Ilus néni módra recept

Rigó Jancsi Ilus néni módra
Rigó Jancsi Ilus néni módra
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilus néni anyósom testvére és a sütemények nagy mestere. A receptből is látszik nem dekázott, méricskélt, csak úgy "gondolom formán" adagolta a hozzávalókat, mégis tökéletes a végeredmény.

Én is mindig sikert aratok vele, nálunk ez a "kötelező" ünnepi sütemény. Amíg dolgoztam, a kolléganőim is mindig annak örültek a legjobban, amikor ezt sütöttem nekik valamilyen alkalomra.

Amióta tejérzékeny vagyok, önző módon szója- vagy rizstejjel készítem, és tejmentes margarinnal. Így is ugyanolyan finom, még senki nem reklamált, mindig pillanatok alatt elfogy.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A csokimázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaókrémes kakaós sütemény, csokikrémes szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. A sütőporos lisztet és a kakaóport apránként belekeverjük. Gáztepsiben sütjük.
  3. A kész piskótát kettévágjuk, a tetejét különtesszük, csokimázzal bekenjük, és felkockázzuk.
  4. A csokimázhoz a porcukrot, a kakaót és a vajat összekeverjük, a forró vizet is belekeverjük, és a felső lapot gyorsan bekenjük vele.
  5. Maradék csokiból is készíthetjük a mázat, vízfürdőben felolvasztjuk annyi napraforgó olajjal, hogy jól kenhető legyen.
  6. A krémhez a cukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot, a kakaóport összekeverjük kevés tejjel, hogy ne legyen csomós, majd hozzáöntjük a többi tejet, és sűrűre főzzük.
  7. Ha langyos, belekeverjük a 30 dkg vajat vagy margarint, és jól kikeverjük.
  8. Megkenjük vele az alsó lapot, és a tetejére visszarakjuk a csokival bevont kockákat.
  9. Hűtőben jól lehűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 932
elküldve: 6
receptkönyben: 431
elkészítve: 8/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyinyinagyi

Mióta szakács: 2011.10.01.
30 recept

Hozzászólások (23)

zsuzsi965
zsuzsi965szo, 2013-08-17 18:34

Ennek köze sincs a rigójancsihoz. Abban ugyanis csokoládés tejszínhab a töltelék, nem pedig lisztes margarinos kulimájsz.

shade13
shade13szo, 2012-12-01 22:09

A kedvenc sutim innen(meg mindig), nagyon orulok hogy raleltem:) mindenki aki megkostolja, dicseri:)

Nyinyinagyi
Nyinyinagyiv, 2012-12-02 21:57

Ennek örülök, jön a karácsony nálunk ez az ünnepi sütemények egyike.

bebice
bebicev, 2012-04-29 17:36

Az eddigi legnagyobb csalódásom! A krém borzasztó gelly édes lett és lefolyt az egész az asztalra,amikor leszedtem a tortakarikát 5óra múlva.Már mikor kész lett akkor tudtam,hogy nem lesz jó,már akkor láttam,hogy ebbe zselatin kéne,pedig mindent a recept szerint mértem.

shade13
shade13h, 2012-08-06 10:49

Zselatin helyett akkor inkább buzadaraval vagy kukoricakeményítővel csináld, de nekem egyikre sem volt szukségem:) Ha nem lesz itthon rizsliszt, buzadarával fogom csinálni a liszt helyett:)

shade13
shade13h, 2012-08-06 10:46

Én is megszenvedtem vele először, de aztán megmásítottam a receptet.Főleg csak mennyiségileg:) Már vagy 6x csináltam eme sütit:) Ez az eddigi kedvenc sütim, amit itt találtam, ezért nem hagytam annyiban. Leírom Én mit csináltam máshogy a piskotánál (mert ez a süti igazán megéri JÓL csinálni): Nem kell felkockázni előre-csak a baj lesz vele később! A Piskótában a recept szerinti cukormennyiség tökéletes, azon nem kell változtatni. Kész a piskóta, picit hűl, kivesszuk a tepsiből (Én téglalap alakú tepsiben készítem, ebbe is kerül vissza a kész süti), kettévágjuk, a piskóta alját vissza a tepsibe- erre kerül majd a krém, aztán a piskota teteje. Krémnél viszont 9 ek cukrot használok, és utóbbi két alkalommal margarin helyett vajjal- nem érdekel hogy drágább, de a margarin az egy egészségtelen vacak! Sima liszt helyett meg minden sutinél áttértem a rizslisztre, így ennél is. A mázhoz sok a porcukor szintén, azt is csokkenteni kell kb 13 dkg-ra:) Van amikor az összes hozzávalót lefelezem(ilyenkor kisebb tepsiben), mert ketten vagyunk rá, és nem akarunk elhízni:D Sejtésem szerint nem lesz kedved ezt a sütit újra elkészíteni, de remélem, hogy valamelyest megingattalak ebben:) Én édesszájú vagyok, de ha vmi durván édes - és ez az alap koncepció sajnos kb minden receptnél- azt Én se szeretem:/ A krém, pedig nem lesz folyós, ha így csinálod:) hütőben 1 órát kell hagyni, aztán szelni. Másfelől még tipp:Én gázsütőben sütöm, 5 percenként fordítom meg hogy egyenletesen süljön elől-hátul, 25 percig sül kb össz-vissz. 20 percnél megszurkálom mindenhol villával.

Nyinyinagyi
Nyinyinagyih, 2012-04-30 19:50

Mivel nem dekára hanem kanállal kell mérni, nem mindenki kanala egyforma, így eltérés lehet a mennyiségek között. Sok liszt főzés után visszahígul, tapasztalom ezt főzelékek, vagy mártások készítésekor. Persze nem vagyunk egyformák nem mindenki szereti az édeset, az sem mindegy milyen a kakaó, mennyire keserű. A krémet előre el szoktam készíteni és a hűtőben jól lehűtöm, így nem folyik szét.
Nagyon sajnálom, hogy neked nem sikerült és nem ízlett, hidd el ezt a képen eszerint a recept szerint készítettem.

shade13
shade13szo, 2011-11-12 20:34

Kedves Nyinyi! a 4 dl cukor az tényleg dl? Nem dkg? és a liszt is? Szóval akkor úgy mérjem mintha foyladék lenne?

shade13
shade13k, 2011-11-15 19:49

Köszönöm:) Tuti meg lesz csinálva, mert már a kép láttán is csorog a nyálam:D

Nyinyinagyi
Nyinyinagyisze, 2011-11-16 18:29

Csak bátran, nem olyan komplikált és tényleg nagyon finom, a vőm azt mondta jobb mint a Tibi csoki, nála az az etalon.

shade13
shade13szo, 2011-12-24 15:42

Megcsináltam! Finom lett, bár nagyon macerás volt (a csokikrém sűrű lett, de nem maradt meg a tésztán olyan magasan, mint neked, lefolyt. A piskóta viszont tökély:) De összeraktam rendesen:)

Nyinyinagyi
Nyinyinagyik, 2011-12-27 11:25

Kedves "shade13" igen a krém kicsit rakoncátlan, de ki lehet fogni rajta. Előre el lehet készíteni és ha a hűtőben kihűl és megdermed, jól megmarad rajta.

emilia90
emilia90v, 2011-10-30 11:53

Kedves Nyinyinagyi!
tegnap elkészitettem ezt a sütit. azt kell mondjam, nagyon finom lett, de egyáltalán nem olyan lett a krém és a tészta aránya, mint a képen.
a tészta sokkal, de sokkal vastagabb lett, a krém pedig közel sem annyi mint ahogyan itt látható.
amúgy tényleg finom! én a krémbe raktam egy kis rumot is.
üdv, Emilia

Nyinyinagyi
Nyinyinagyics, 2011-11-03 18:59

Kedves emilia90!
Mindez azért lehet mert én gáztepsiben sütöm a piskótát és így nem vastag.
A rum biztosan nem rontott rajta.
Jó étvágyat hozzá.
Üdv.Nyinyi

emilia90
emilia90p, 2011-11-04 00:15

Kedves Nyinyinagyi!
én igazán nem kötekedni akarok, de ha a piskótát nagyobb tepsiben sütöm, akkor a krém még vékonyabb lesz.
vagy nem?
üdv, Emilia

olaszneanci
olaszneancih, 2011-10-24 17:37

Kedves Nyinyinagyi !
Nagyon szeretjük a Rigó Jancsit, köszönjük szépen a receptet !
Gratulálunk, nagyon guszta ! Üdv : Anci

Legfrissebb cikkek

"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
A spontán bulik mindig jól sikerülnek. Ez alól a mostani sem volt kivétel. Sajnálom is, hogy nem előtte írok róla beharangozót.
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
A tengeri herkentyűk elkészítésétől általában idegenkedünk, mert bonyolultnak és költségesnek tartjuk. Az alábbi recept megváltoztatja elképzeléseinket.
1308