Őszi fügedzsem (Fügedzsem 2.) recept

Őszi fügedzsem (Fügedzsem 2.)
Őszi fügedzsem (Fügedzsem 2.)
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi csemege, melyhez a füge anyukámék kertjéből származik, a recept pedig egyik kedvenc francia gasztroregényemből (Susan Loomis: Ház a Tatin utcán). Én most kezdésnek csak egy kisebb mennyiséggel próbáltam ki, de így frissen, kihűlve is olyan sikere volt, hogy alig várom az újabb szemek beérését!!

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

citromos fügedzsem
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fügéket óvatosan megmossuk és csak ott vágjuk le a héjukat, ahol sérülés van rajta. Így szeleteljük apró darabokra, mert a dzsembe főzve izgalmas állagot ad neki.
  2. A citromok végeit levágjuk, majd alapos mosás után szintén apró darabokra vágjuk őket, közben magjaikat kiszedegetjük.
  3. Teflon lábasban elkeverjük a fügét, a cukrot, a vizet és a citromot, marokkal kicsit összenyomkodjuk, majd mérsékelt lángon felforraljuk az egészet. Kb. 25 percig főzzük, folyamatosan kevergetjük.
  4. A dzsemet steril üvegekbe töltjük, befőttes fóliát teszünk a tetejükre, majd jól lezárjuk a fedelükkel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 40 090
elküldve: 8
receptkönyvben: 268
elkészítve: 17/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

CsÉvabori
CsÉvabori cs, 2015-01-01 20:59

Kedves Mignon!
Én most próbálom ki a receptedet. Nyáron nem érek rá befőzni, ezért akkor csak a fagyasztóba pakolom be a gyümölcsöket. Télen felengedés után a frisshez hasonlóan járok el. Kíváncsi leszek az eredményre.

Wendus
Wendus h, 2013-08-26 18:39

Kedves Mignon !
Ma megcsináltam a dzsemet! Az a kérdésem, hogy szalicil vagy dunsztolás nem szükséges -e?
Meddig tárolható tartósítás nélkül ?
Üdv: Magdi

mignon
Mignon / mignon h, 2013-08-26 21:22

Kedves Magdi!
Több hónapig (tavaszig) is eláll.
Remélem ízleni fog!
Üdvözlettel:
Mignon

rajkovicorsi
rajkovicorsi k, 2012-10-09 21:58

Probaljatok meg szaritott fugebol fozni, ugy sokkal edesebb eredetileg is mar, es intenzivebb az ize. Ossze se lehet a kettot hasonlitani. Ma foztem ki 14 uveggel. Valamikor en is frissbol csinaltam, de mar egy ideje szaritott fugebol keszitem. Ket napja erkeztunjk a tengerrol, onnan hoztuk a fuget. A cukrot mar csak kb adom hozza, hisz tiszta cukor mar a gyumolcs maga. Isteni lett. A 16 honapos kisfiunk egyre csak jott oda egy-egy kanalka lekvarert.

jucus60
jucus60 cs, 2012-09-27 16:55

Kedves Mignon!
Köszönöm a receptet. Ez lett életem legfinomabb fügedzseme!
Üdv: Jucus

mignon
Mignon / mignon cs, 2012-09-27 21:32

Kedves Jucus, ennek nagyon örülök!! :)
Én köszönöm, hogy megírtad pozitív véleményedet a receptről!
További jó sütést-főzést neked, üdvözöllek:
Mignon

ani18x
Egészségesanyuci / ani18x h, 2011-09-26 21:58

Sziasztok!
Szerintetek elkészíthető diabetikus változatban is? Párom cukros, én meg próbálok mellette egészségesen élni, így mindent édesítőporral, nyírfacukorral vagy xilittel készítek. Van rá esély, hogy sikerüljön?

Leara
Leara v, 2011-09-18 18:15

A sima fügelekvárt már próbáltam. Először semmi íze nem volt, aztán csináltam cukrosabban egyet az meg csak sima cukorszirup lett. De ez a recept... Valami isteni! Bánom már hogy csak 1 kilóból csináltam.
Köszi nagyon a receptet!

vitamin51
vitamin51 v, 2010-08-22 18:01

Szuper jól hangzik ez a recept. Két éve Pécsett laktunk és a szomszédban volt egy hatalmas fügefa, vagy bokor, nem is tudom minek nevezzem. A szomszéd néni adott egy-két tállal enni, de nem győztük, ezért gondoltam befőzöm lekvárnak. Már nem emlékszem, hogy mennyi cukorral főztem be, de amikor kész lett hiányérzetem volt, finom volt a lekvár csak olyan se nem édes, se nem füge ízű, valószínű kicsit több cukor kellett volna bele. Akkor gondoltam, hogy legközelebb megpróbálom 1-2 narancs húsával vegyesen eltenni, de sajnos időközben elköltöztünk onnan, jóval hűvösebb környéken lévő otthonunkba, ahol sajnos az 5 éves füge bokrunk csak cseresznye nagyságú fügéket tud növeszteni. Túl hideg neki ez a hely, legnagyobb bánatomra, mert én még a piacon sem találkoztam zöld fügével, csak a bolti aszalt formájával. Minden esetre ha valamilyen úton módon hozzájutok, kifogom próbálni a Te verziódat, mert biztos csodás zamatos lekvár lehet!

mignon
Mignon / mignon szo, 2009-10-31 13:45

Kedves Cili!
Nagyon örülök kedves soraidnak! Jó érzés olvasni, hogy van igény a hagyományostól kicsit eltérő, különlegesebb receptekre is! (mégha a nézettségi statisztika nem is mindig ezt mutatja!)
Igyekszem a továbbiakban is, remélem találsz még majd kedvedre valót!!
Üdv:
mignon

evacili
evacili szo, 2009-10-31 10:21

Kedves Mignon!
Örülök,hogy rátaláltam erre a receptre. Ma már harmadszor fözöm,nagy sikere van.Remélem megörvendeztetsz még bennünket ehhez hasonló különleges recepttel.Üdvözlettel, Cili

mignon
Mignon / mignon v, 2009-09-27 20:52

Kedves lolo!
Köszi a megjegyzést, legközelebb nem abban készítem!
Üdv:
mignon

lolo
Bloemcake / lolo v, 2009-09-27 10:10

Nem javaslom teflonos edényben készíteni! Én jól megjártam vele! Magam is abban csináltam a cukor miatt egyszer. Drága márkás, új edényben! Utána vettem észre, hogy a teflonbevonat kifakult! Gondolom a "savak" miatt. Szóval ne együnk teflont véletlenül se, mégha nem látjuk és nem vesszük észre azonnal, akkor se.

mignon
Mignon / mignon k, 2009-09-22 21:08

Kedves Zsuzsa!
Nagyon örülök neki, köszönöm! Azóta én is elkészítettem újra, mert nálunk is olyan sikere volt ennek a friss fügedzsemnek, hogy a próbaadagból már most alig van! :)
Neked is minden jót!
Üdv:
mignon

Mátayné Zsuzsa
Bloemcake / Mátayné Zsuzsa k, 2009-09-22 15:58

Kedves Mignon!

Köszönöm ezt a csodálatos receptet.Én is elkészítettem és nagyon ízlett az egész családnak.Ezelőtt már főztem be fügét az itt leírt recept alapján,de ez a citromos vitte el a pálmát.Még egyszer köszönöm,és további jó sütést,főzést befőzést kívánok.

Üdvözlettel: Mátayné Zsuzsa

352