Kata torta 2. - grízes recept

Kata torta 2. - grízes
Kata torta 2. - grízes
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, miért tortának hívják, amikor süti formája van?:), de ilyen néven kaptam egy kedves rokontól, hát így adom tovább. Süti vagy torta - egyre megy. A lényeg, hogy nagyon finom, a krém külön nagyon tetszik, mert nem "vastag", nem túl vajas a griz miatt. Persze nem egy "zsíroldó" az biztos:). Apropó! A lapokat tortaformában sütve tortát is készíthetünk belőle. Ki is fogom próbálni:).

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

Én mindíg egy gáztepsivel sütök, és ahhoz egy 1,5-szeres adag kell. Ki-ki a saját és családja kapacitásához mérten kisebb vagy nagyobb adagot csinálhat.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kata torta, katalin szelet, grízes katalin torta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, és három részre osztjuk.
  2. Tepsi hátán egyenként megsütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan sül, és hamar megbarnul a tészta.
  3. A töltelékhez a 4 ek búzadarából és a fél liter tejből sűrű grizt főzünk.
  4. Ha a pép kihűlt, hozzákeverjük a cukrot, a margarint és egy pici rummal is ízesíthetjük. Utána kétfelé osztjuk, és az egyik felét vaníliás cukorral, a másikat pedig kakaóval ízesítjük.
  5. Máz a tetejére: 20 dkg pocukrot, diónyi vajat/margarint 2 evőkanál kakaóval és 3 evőkanál forró vízzel simára keverünk. Mikor dermedni kezd, simára kenjük a tészta tetején.
  6. Összerakáskor alsó sorba kerül a kakaós krém, felülre a fehér. (de fordítva is jó:)

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 38x23 cm
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 27 136
elküldve: 7
receptkönyvben: 466
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

tekovacs

Mióta szakács: 2011.01.02.
89 recept
hirdetés

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kariszti
kariszti p, 2012-06-15 17:06

Udv!
Kiprobaltam. Nagyon egyszeru a recept es gyorsan elkeszitheto . Legfokeppen nagyon nagyon finom a suti!
Koszonet a faradozasert, hogy feltetted akarhanyadik fele recept a sorban. Megegyszer koszonom!

Kriszti!

tekovacs
tekovacs / tekovacs p, 2012-06-15 21:24

Én köszönöm a visszajelzés!:) Örülök hogy ízlett. Mi is nagyon szeretjük. Jó sütést-főzést! Emi

Váradi Toncsi
Bloemcake / Váradi Toncsi sze, 2011-02-16 16:27

Kedves Emi!
Nem világos számomra, hogy a megadott tepsiméret erre az adagra vonatkozik-e, vagy a másfélszeresre, amit Te szoktál készíteni. Szeretném megsütni a hétvégére.
Engem nem zavar, hogy többféle mézes-krémes recept is felkerül, mert mindegyiknek más kicsit a tésztája is meg a krémje is, következésképp az íze is. És nyilván mindenki a jól bevált receptjéhez ragaszkodik.
További jó sütést-főzést.
Toncsi

tekovacs
tekovacs / tekovacs sze, 2011-02-16 21:22

A megadott tepsi méret az egy adaghoz kell. (Ha én másfélszerest csinálok, akkor a 38x38-as hagyományos gáztepsi hátán szoktam sütni:) és a krémet pedig kétszeresre veszem, hogy biztosan elég legyen:)) Jó sütést! Emi

Váradi Toncsi
Bloemcake / Váradi Toncsi cs, 2011-02-17 14:06

Köszönöm a gyors választ. Tudod, én nem Magyarországon élek, hanem Romániában, és a „hagyományos gáztepsi” számomra semmit nem jelent, pedig sok receptben szerepel. Jó, hogy megírtad a méretét, feljegyzem.
További szép napot!
Toncsi

bibka74
bibka74 sze, 2011-02-16 08:35

Én mentettem,hétvégén elkészítem.
Köszönöm!
Üdv.:bibka74
Ui.:Kostoljátok meg,utána sikítsatok,mert nagyon finom.

Boribon
Boribon / Boribon k, 2011-02-15 04:10

Haha, megertelek! En ugyanigy vagyok a karacsonyi mezessel is: mi ujat lehet mondani a 256. recepttel??

523