Házi túrós lepény - Hevikétől recept

1 adag
1131
kcal
Házi túrós lepény - Hevikétől
Házi túrós lepény - Hevikétől
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorunk régi íze, amikor nagymamám készítette nagy tepsivel, hatalmas kockákra vágva, és mi nem győztük enni. Hiányzott az igazi túrós lepény íze, vékony tészta, sok-sok túróval. Már régóta szerettem volna én is elkészíteni, de nem találtam megfelelő receptet. Testvérem valahol rátalált, elküldte nekem, és ezt köszönöm neki. Nagyon finom, és szerintem könnyű elkészíteni, rögtön a család kedvence lett. Ahogy apukám szokta mondani: "ezt a receptet megtartjuk". Hát mi megtartottuk, és úgy gondoltam megosztom veletek, hátha más is felfedezi benne újra a gyermekkor ízét!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

A legjobb házi túróból csinálni, mert az zsíros, nem száraz, finomabb az íze is. Persze ha nincs más, jó a bolti is, de ha lehet, akkor a zsírosabbat válasszuk. A tésztát gépi dagasztóval, vagy kenyérsütőgép dagasztás funkciójával érdemes csinálni.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós kelt tészta, túrós lepény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfutattjuk. Beleszitáljuk a lisztet, rádaraboljuk a margarint, és összegyúrjuk az egészet. Gépi dagasztóval 10 percig dagasszuk. Akkor jó, amikor a tészta már nem ragad.
  2. Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  3. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, összekeverjük a túróval, csipet sóval és a liszttel. (A cukor mennyiségét ízlés szerint lehet növelni - csökkenteni, ki hogyan szereti.)
  4. A nagy pohár tejfölbe alaposan belekeverjük a cukrot, a sót és a tojást. A legjobb összeturmixolni, hogy a tojás alaposan elkeveredjen a tejfölben.
  5. Egy tepsit margarinnal kikenünk és vékonyan belisztezünk.
  6. A megkelt tésztát  tepsi méretűre kinyújtjuk, és a tepsibe lerakjuk.
  7. Szépen elsimítjuk rajta a túró tölteléket, ráöntjük a tejfölös-tojásos keveréket is úgy, hogy mindenhol befedje a túrót.
  8. Hideg sütőbe tesszük, és lassan készre sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x35x5 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 26 541
elküldve: 15
receptkönyben: 331
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Hevike

Mióta szakács: 2010.03.25.
19 recept

Hozzászólások (12)

pronizsuzsa
pronizsuzsav, 2012-09-30 11:12

Kedves Hevike !
Megcsináltam a tésztát, de a tetejére a tejfölös keverék folyós . Ilyennek is kell lennie? Most tettem be a sütőbe, kiváncsian várom a végeredményt.
Zsuzsa

hevike
hevikev, 2012-09-30 16:58

Szia Zsuzsa!
Amikor ráteszed a túró tetejére a tejfölös-tojásos keveréket, akkor persze még folyós, de sütés után megszilárdul. Remélem sikerült neked is, és ízlik. Várom válaszod!
Üdv: Hevike

mirabell
mirabellv, 2012-06-10 19:11

Köszönöm válaszod!Remélem sikerül.....
Szerinted a margarin helyett mi lenne,ha megpróbálnám zsírral??Csak azért,mert mindig azt mondta a dédi,mikor dícsértünk mindent, persze,hogy finom,benne van egy nagy kanál zsír!Mi a véleményed?Mondjuk én örülök,ha egyenlőre sikerül az élesztős tészta.........

hevike
hevikep, 2012-06-15 20:08

Szerintem nyugodtan csinálhatod zsírral. Régen csak azzal főztek, sütöttek. Nem hiszem, hogy elrontaná. Majd számolj be róla, hogy sikerült! Üdv: Hevike

mirabell
mirabellk, 2012-06-05 10:03

Szia!
Vééégre megvan a dédimamám túrós lepénye receptje(remélhetőleg......)A kérdésem az lenne,hogy a töltelékhez,illetve a tetejére vonatkozó tojások,egész tojások,sárgával,fehérjével....?
Köszönöm a válaszod!

hevike
hevikesze, 2012-06-06 13:00

Tényleg régi, nagymamás recept! A töltelékbe együtt is belerakhatod, vagy először csak a sárgáját kevered bele, a fehérjét pedig habnak felvered, és azután kevered hozzá.Ha kevés az időm, és nem akarok sok mosatlant, akkor együtt rakom bele. A tetejére viszont együtt mehet a fehérje+sárgája, csak jól keverd el (legjobb ha turmixolod). Remélem tudtam segíteni! Jó sütést!

cilucica
cilucicap, 2012-05-18 11:46

De könyörgöm, hány db tojás kell hozzá???????
Erről nem szól a fáma!!!!!!

hevike
hevikeh, 2012-05-21 21:21

A hozzávalók közt szerepel!!!! Elolvastad rendesen??? A hozzávalók listáját le lehet görgetni, így láthatóvá válik az összes hozzávaló! Az elkészítésnél így már nem kell külön részletezni. Ezt így találták ki. NA MEGVAN?!

Lolek
Lolekh, 2012-01-23 16:20

Kedves hevike!A recept egyszerűen REMEK!
KÖSZÖNÖM!

manka142
manka142szo, 2011-11-26 21:33

Drága Tesóm!!!
Nincs mit megköszönnöd!Örülünk,hogy ízlett Nektek!!Hiszem,hogy fogunk mi még egyszer egy tányérról enni.Valahol-Valamikor!!!Puszi addig is a "Világvégéről"!!!!Tesód

1131