r
Nosalty Logó

Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1546 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3091 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 250 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    84.8 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    418 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2678.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    609 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    1133 mg
  • Nátrium
    599 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    752 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    379 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    362 micro
  • Kolin:
    263 mg
  • Retinol - A vitamin:
    645 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1287 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1279 micro
Összesen 1546 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    179.4 g

Zsír

  • Összesen
    169.7 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    836 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5356.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    292 mg
  • Kálcium
    1219 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    2266 mg
  • Nátrium
    1197 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    206.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    660.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1504 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    759 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    725 micro
  • Kolin:
    526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1290 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2574 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2559 micro
Összesen 3091 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    434.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    209 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 250 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljuk fel egy edényben enyhén sós vizet a tészta kifőzéséhez. Ha forrásban van a főzővíz, tegyük bele a tésztát és főzzük al dentére. A megfőtt tésztát tegyük félre egy tálba, adjunk hozzá egy csepp olívaolajat, és keverjük össze, hogy ne ragadjon össze. A tészta kifőzése nagyjából annyi időbe fog telni, mint a csirke megsütése, kezdjük velük! Biztos, ami biztos: tartsunk meg egy csésze főzőlevet a mártás hígításához, ha szükséges.
  2. Készítsük elő a csirkemell filét! Egy éles késsel vízszintesen vágjuk félbe a csirkemellet, hogy egy egészből, két szeletet kapjunk.
  3. Egy kis tálban keverje össze a 1,5 teáskanálnyi sót, 1/2 teáskanál borsot és 1/4 teáskanál füstölt fűszerpaprikát. A csirkemellek mindkét oldalát szórjuk meg a fűszerkeverékkel és alaposan dörzsöljük be.
  4. Melegítsünk elő egy serpenyőt közepes lángon legalább 3 percig. Amikor forró, adjunk hozzá 1 evőkanál olajat és a 2 evőkanál vajat. Ha elegyet képeztek, és apró hőbuborékok jelennek meg a tetején, akkor óvatosan beletehetjük a csirkét a serpenyőbe sütni.
  5. A csirkemelleket olaj és vaj keverékében arany ropogósra sütjük. A mártás befejezéséig tegyük félre a megsült csirkemellet, tegyünk rá fóliát, hogy melegen tartsuk.
  6. A tészta kész, a csirke kész, készítsük el a mártást! Az eredeti tejszínes Alfredo szósz elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, de nagyon fontos, hogy ugyanabban a serpenyőben készítsük, amelyben a csirkét sütöttük! A maradék, lesült zsiradékhoz adjunk hozzá egy evőkanál friss vajat, majd amikor összeértek, mehet hozzá a frissen tört vagy nyomott fokhagyma, közepes lángon 1 percig illatosra pároljuk.
  7. Keverés közben lassan adjunk hozzá a tejszínt (a legjobb a 30%-os, nem édes habtejszín, amitől még krémesebb szószt kapunk). Nem kell kapkodni, alacsony lángon, lassan kezdjük el összefőzni, hogy emulziót képezzenek. Közben adjuk hozzá a csipet sót, borsot, szerecsendiót (esetleg cayenne -i borsot). Hagyjuk a krémet közepes lángon főni körülbelül 2-3 percig, amíg apró, lágy buborékokat nem látunk a serpenyő oldalán. Ne forraljuk fel teljesen, inkább közepes lángon, lassabban főzzük krémesre!
  8. Reszeljük le a parmezánt a legfinomabb reszelőnk segítségével. Adjuk hozzá a sajtot a mártáshoz, de egyszerre csak néhány evőkanálnyit szórjunk bele, majd keverjük össze, és hagyjuk, hogy a parmezán is elegyet képezzen a szósszal. Ez elősegíti a sajt alaposabb olvadását, sima mártást kapva. Ezután mehet hozzá a többi parmezán is, alaposan összekeverve és lassan összefőzve.
  9. Miután hozzáadtuk az összes sajtot, kóstoljuk meg a mártást, és ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges.
  10. A kész szószhoz kisebb adagonként adjuk hozzá a főtt tésztánkat. Figyeljünk rá, hogy minden részét alaposan befedjük a mártással, maradjon szaftos, így ha szükséges, akkor a félretett főzőlevünkből önthetünk hozzá egy keveset.
  11. Adjuk hozzá az apróra vágott vagy tépett friss petrezselyemzöldet is.
  12. Egy éles, hússzeletelő késsel vágjuk fel a megsült és félretett csirkemell-szeleteket csíkokra. A szószos tésztát szedjük tányérra, majd a csíkokra vágott csirkét a tetejére tálaljuk, de össze is keverhetjük.
  13. Minden adagot extra parmezánnal és petrezselyemzölddel szórjunk meg, forrón tálaljuk!
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 408
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 109
  • Össznézettség: 24894
  • Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)
Hering András 166 recept

A Chicken Alfredót sokan (tévesen) egy olasz tésztafogásként tartják számon, pedig ez a recept eredetileg Amerikában ütötte fel a fejét. A csirkés verzió elődje a Fettucine Alfredo volt, melyet "a tészták királyának" kiáltottak ki, és fettucine tésztából sok vajból és parmezánból készítettek. A Chicken Alfredo már megengedi a tagliatellét is, de a lényeg itt is egy nagyon krémes serpenyős mártás megalkotása, amelyet vajból, magas zsírtartalmú tejszínből (én 30%-os habtejszínt használtam) és Parmigiano-Reggiano sajtból készítenek, amit azonnal, forrón tálalnak friss petrezselyemmel és aranyszínűre sült, ropogós és fűszeres csirkemellcsíkokkal tesznek még bombázóbbá. A recept eredetije fettuccine tésztát ír, de mivel nálunk nem túl gyakori ez a tésztafajta a boltok polcain, ezért nyugodtan váltsuk ki tagliatelle vagy linguine tésztákkal. A mártást a hagyományos tejszínes tésztáktól az különbözteti meg, hogy sok vaj és parmezán is kerül bele, amik végül együtt alkotnak egy sűrűbb, krémesebb emulziót. Érdekesség, hogy ezt a fogást Alfredo di Lelio séf készítette el elsőként 1914-ben, majd Mary Pickford és Douglas Fairbanks amerikai színészek tették világszerte népszerűvé akkor még a fentebb említett Fettuccine Alfredo néven.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, hogyan kerül a cukor a lekvárba

Annak ellenére, hogy a legtöbb lekvár receptje pokolian egyszerű (hiszen csak gyümölcsből, cukorból és esetleg dzsemfixből áll), nem érdemes félvállról venni a befőzés folyamatát. Minden mozzanatnak megvan a maga fontossága: így a cukor hozzáadásának is.