Bodzaszörp 5. recept

Bodzaszörp 5.
Bodzaszörp 5.
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Annyi bodzafa van a környékünkön, és gondoltam, megpróbálkozom a szörp készítésével. Nagy sikere lett, és gyorsan el is fogyott, így az idén már jóval többet készítettem. Vízzel vagy ásványvízzel egyaránt kellemes hűsítő a meleg nyári napokon.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

főzött cukorsziruppal készített bodzaszörp
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyünk fel forrni 5 l vizet, amelybe keverjünk el 3,5 kg cukrot.
  2. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 l vizet. (A cukor megkeményedik, de tovább melegítve feloldódik a vízben.)
  3. A cukros leveket öntsük össze, és forraljuk fel együtt.
  4. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat (nem szabad megmosni, mert az értékes virágpor kárba vész, és nem lesz kellemes bodza íze), a felkarikázott citromszeleteket, a citromsavat és a tartósítószert.
  5. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük.
  6. Szűrés után üvegbe töltjük, és több hónapig is eláll.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 81 252
elküldve: 25
receptkönyvben: 745
elkészítve: 54/65
Facebookon megjelent: -

szakács

a-édrienn

Mióta szakács: 2010.01.04.
87 recept

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sipetotek
sipetotek v, 2013-06-09 18:24

Köszi!!
és van esetleg ötleted, honnan lehetne még bodzát szerezni? mert a piacon a néni, aki az előző adagot hozta azt mondta, hogy már elvirágzott :(
vagy már csak jövőre lesz esélyem újra próbálkozni...?

sipetotek
sipetotek sze, 2013-06-05 19:12

Sziasztok!

Az volt a tervem, hogy beáztatom a bodzát 2-3 napra és utána főzöm fel cukorsziruppal meg rakom bele a nátrium-benzoátot+citromsavat. Citrom nem volt itthon, ezért azt gondoltam azt majd később rakom bele, ehhez képest ma hazajöttem és baromi büdös lett a bodzás víz, olyan mintha rohadna :s gondolom ez nem normális...mit rontottam el?!
szobahőmérsékleten állt, mert azt nem nagyon láttam sehol hogy hűtőben kéne...

Köszi ha valaki tud segíteni!!

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn p, 2013-06-07 06:45

Szia!
Azt rontottad el, hogy nem tettél bele tartósító szert! Ha csak vízbe áztatod, akkor az elkezd erjedni, ami nem jó. Legközelebb a citromot és a tartósítószert is tedd bele! Én a spájzba teszem állni, ott általában hűvösebb van, de nem kell hűtőbe tenni!

Vanda22
Vanda22 h, 2012-10-08 13:32

Tuti recept, de a mi ízlésünk szerint elfért volna bele az egész zacsi citromsav.

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn k, 2012-05-22 22:16

Na szóval ez a recept, amit leírtam itt a barátom nővérétől kaptam. Először én is így készítettem. De aztán találtam ezen az oldalon egy másik szörp a mentaszörp receptjét. Ez annyira megtetszett, hogy azóta ugyan úgy készítem a bodzát is. Leszedem a bodzavirágokat, egy nagy fazékba kimérem az 5 l vizet és bele teszem a bodzafejeket és 3 kg cukrot, 4-5 citromot felkarikázva. Majd ezt egy éjszakáig hagyom hűvös helyen állni. Majd másnap 1 kg cukorból karamellt készítek amihez hozzáadom a 1 liter vizet. Közben a nagy fazékban a bodzát felteszem forrni, hozzáadom a citromsavat. Ha kész a karamell akkor azt is hozzáöntöm és együtt felforralom. Ha már forr, akkor kiszedem a bodzákat és a citromkarikák és egy szűrőben hagyom kicsepegni, majd elzárom a gázt alatta és pár perc múlva beleteszem a tartósítószert, jól elkeverem. Odakészítem az üvegeket és tölcsérrel bele töltöm. Egy kosarat vagy ládát kibélelek pléddel és az meleg üvegeket beleteszem és hagyom ott kihűlni. Hónapokig is eláll, már ha addig nem fogy el!
Remélem mindenki kérdésére sikerült választ adnom! Igérem most már gyakrabban fogok felnézni! Mindenkinek szép estét!
Üdv.: Adri

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn k, 2012-05-22 21:24

Sziasztok!
Ne haragudjatok, de tényleg nem jártam erre hetek óta, házfelújításban vagyunk és nincs sok időm.
Megpróbálok mindenkinek válaszolni! :)

Hoborc
Hoborc p, 2012-05-18 19:39

Sziasztok,
nekem elkészült a szörpöm, a fenti leírás alapján. Nagyon finom lett, úgyhogy készítem a következő adagot. Köszönet a receptért!:))

remeny79
remeny79 k, 2012-05-15 09:40

Szia!
köszike a receptet az este meg is csináltam a szirupot-ma reggel mar benne van a bodza a citrom is es lassan benne lesz a citromsav is,meg a tartositoszer is,de valamit nem értek össze keveredtem teljesen-szürés után kell fözni és ugy jönn az üvegekbe??? a tartosito szer igy nem veszti el az erejét,de egyáltalán kell fözni???
köszi elöre is a válaszod: Tünde!!!

Eruska25
Eruska25 / Eruska25 k, 2012-05-15 14:05

Csak egyszer kell főzni még az elején utána többször már nem kell főzni :))) Miután összeért üvegbe töltöd és kész van, bocsánatot kérek a recept feltöltőjétől hogy válaszoltam :)))

remeny79
remeny79 sze, 2012-05-16 07:23

köszi szépen a választ,csak a kommenteket olvastam,és ott ilyesmi is megvolt emlitbe,igaz a recept szerint nem,de biztos akkartam lenni,már 2 napja érlödik az 1 adag szörpön. üdv es köszönet: Tünde!

Skiara
Skiara szo, 2012-05-12 09:47

Kedves Hoborc!

Köszönöm szépen a megerősítést! Így terveztem elkészíteni végül, dunsztolás nélkül.
Szép napot! :)

Hoborc
Hoborc szo, 2012-05-12 08:50

Sziasztok,

a-Édrienn valószínűleg nem jár mostanában erre, mert nem válaszol. Úgy látom többünknek uhgyanaz a kérdése. Rákerestem a neten és ezt a leírást találtam. Mivel a hozzávalók ugyanazok, valószínű egy forrásból származnak. Nem tudom ezzel segítek-e de én így fogom elkészíteni, dunsztolás nélkül:

A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

NicoLetty
Pataki Nikolett / NicoLetty p, 2012-05-11 21:10

Kedves a-Édrienn!

Egy picit belekavarodtam a receptbe, ezért segítség kellene... :)
A leírásban nem jelzed, hogy be kellene áztatni a bodzát, de az egyik kommentben ezt írod... Áztassam, vagy ne? :) Ha áztatom, akkor ugye a levével együtt kell hozzáönteni a többi cucchoz, ez logikus, mert ugye 1-2 nap alatt már a vízben lesz a legtöbb ízanyag... Eddig oké, de a következő ellentmondás az az, hogy a 4-5 napos állást (kevergetéssel) csak a lábasban lehet megejteni, így a 4-5 nap leteltével újra kell forralni az egészet? Mert a dunsztnak is csak így van értelme...
Bocsánat, hogy szerencsétlenkedek, régebben már készítettem bodzaszörpöt (a nagymamám receptje alapján), de sajnos ezt most nem találom, és Ő sajnos már nem tudja elmondani nekem... :(((((((
Nagyjából ugyanígy készítettem, ahogyan Te is írod, csak ez a pár dolog nem világos, nem szeretném elrontani, így gondoltam, inkább kérdezek, mint pórul járjak... :)
Köszönöm szépen a segítséged, szép estét kívánok Neked! :)

Skiara
Skiara p, 2012-05-11 20:08

Kedves a-Édrienn!

Nagyon szimpatikus ez a recept és a kommentekből ítélve valóban finom is lehet. Azonban lenne vele kapcsolatban egy kérdésem. Mert másképp készül a receptben, és másképp készíted a kommentedben. A receptben azt írod, hogy fel kell forralni a vizet a cukorral, bele a karamellizált cukros vizet, azt is forralni, és miután kihűlt, akkor mennek bele a virágok, áznak, majd így hidegen szűrjük le pár nap után. A kommentedben viszont már előre beáztatod a (cukros?) vízbe a bodzafejeket, majd forralod, bele a karamellizált cukrot, és forrón töltöd üvegekbe. Akkor most melyik praktikusabb? :))))))) Köszönöm a válaszod! :)

kristanna
Kristanna / kristanna sze, 2011-11-09 20:44

Köszönöm a receptet!!! Nagy sikere volt! Már csak volt,mert rég elfogyott a dupla adag is!! :D

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn cs, 2011-11-10 10:13

Valahogy ebből soha nem lehet eltalálni azt a mennyiséget, ami ne fogyna el! Én is többször csináltam duplát, de nekünk sem marad! :) Majd jövőre többet csinálunk! :)
Üdv.: Adri

Nitta
Nitta / Nitta p, 2011-06-03 12:35

Kedves a-Édrienn!
Dunsztba mikor rakod a szörpöket? Amikor már leszűrted?
És olyankor miért jó ha dunsztban van, ugyebár az már így nem meleg...
A befőtteknél meg pont az a lényeg,hogy lassan hűl ki, vagy felmelegíted előtte?
Előre is köszönöm a választ.
üdv: Nitta

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn p, 2011-06-03 13:37

Kedves Nitta!

Mikor én elkezdem karamellizálni a cukrot, akkor már takarékon elkezdem melegíteni a vízben egy éjszakát állt bodzavirágokat, majd hozzáadom a karamellizált cukor szirupot és még egyszer hagyom, hogy felforrjon. Majd a lángot nem zárom el alatta, hanem hagyom takarékon és közben elkezdem az üvegekbe tölteni, hogy a tölcsére egy szűrőt helyezzek és abba kanalazom a szörpöt. Ilyenkor már egy ládát vagy kosarat kibélelek pléddel és abba teszem a már teli üvegeket és egy napot hagyom a pléd alatt kihülni, majd csak ezek után kerülnek a kamra polcra!
Üdv.: Adri :)

Hoborc
Hoborc cs, 2012-05-10 07:06

Kedves a-Édrienn

kérlek segíts mert szeretném megcsinálni a recepted alapján a szörpöt, de nem értem ezt a dunsztolás dolgot. A fenti receptben 4-5 napot hagyod állni és üvegekbe töltöd. Itt meg azt írod, hogy az 1 napot vízben állt bodzavirágokat forralod. Most akkor hogy? Illetve, ha forralod, akkor elvesznek az értékes vitaminok. Lehet úgy elkészíteni, ahogy eredetileg leírtad, mert ott nem szerepel ilyen? Várom válaszod, mert érik a bodza és nagyon tettszik a recepted.
köszönöm, Gabi

ksszilvia73
ksszilvia73 cs, 2011-06-02 18:18

Sziasztok tényleg nagyon finom nálunk már 6l elfogyott most készitem a következő adagot.

BubuBoci
BubuBoci cs, 2011-06-02 14:43

Kedves a-Edrienn!

Csak azt szerettem volna megkérdezni, hogy a szirup sűrű-e, vagy inkább vízszerű, és hogy teljesen ki kell-e hűteni szobahőmérsékletűre? Előre is köszi! :)

Üdv, Niki

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn cs, 2011-06-02 20:16

Kedves BubuBoci!

A víz mennyiségétől függ, hogy mennyire sűrű lesz a szörp. Ha ezzel a mennyiséggel készíted kellően sűrű lesz. De ha hígabban szeretnéd, akkor több vízet tegyél hozzá és ha mág sűrűbb szirupot szeretnél, akkor pedig kevesebb vízet! Mint a befőtteket és duntzba szoktam tenni őket, majd csak ez után fogyasztjuk. De előfordul, hogy marad ki egy kevést, amit azzonal higítom vízzel és már iszom is! :)
Üdv.: Adri :)

aspire12
aspire12 cs, 2011-05-26 18:32

Helló!
Segítséget kérek! 16 literhez 1 evőkanál Na-benzoat raktam! Mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszi a segítséget!

klubos
klubos sze, 2011-05-25 15:06

Kedves a-Edrienn!

Tegnap megcsináltam, és már most nagyon finom!!! Édes, mint a méz és bitang erős, finom bodzaíze van! Nagyon köszönöm a receptet és a választ! :)

klubos
klubos k, 2011-05-24 17:07

Kedves a-Edrienn! Nekem csak egy kérdésem lenne: ezt később higítani kell, vagy így elkészítve egyből fogyasztható csak úgy? Előre is köszi a választ!

albisia
albisia / albisia v, 2011-05-22 16:05

elkészítettem ,2 napja kavargatom,kóstolgatom, nagyon finom, köszönöm a receptet.

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima p, 2011-05-20 08:58

Ez az igazi bodzaszörp recept,ahol a cukkert karamellizáljuk!!!Én nem forralom a vizet,úgy is eláll.Szárított bodzavirágból is el lehet készíteni,csak vigyázzunk azért az "bogernyőket"ne nagyon zaklassuk,hogy a virágpor tényleg ne menjen kárba.Gratula a jó recepthez:))Én a fiam lagzijára is csinálok a jó kis házi szilvapálesz mellé,csemegének:)

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn p, 2011-05-20 20:37

Köszönöm! Ezt eddig nem is tudtam, hogy szárított bodzából is elkészíthetjük! Ausztria meg sajnos messze van! :(

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn sze, 2011-05-04 09:11

Ma láttam, hogy kezd virágzani a bodz! Remélem nem esik már nagyon sok eső, hogy kimossa az értékes virágport a virágokból! Szerettem volna az idén több szörpöt csinálni! :)

bibuka
bibuka / bibuka sze, 2010-06-02 17:41

Én már a második adagot kevertem ki,ebből az isteni fínom szörpből! Köszönet a receptért!!!! üdv: bibuka.

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn cs, 2010-06-03 07:11

Igazán nincs mit!:) Nagy sikered lesz vele! Én is szerettem volna még csinálni, de ez a sok esőtől tönkre mentek a bodzafejek! :(

1301