Bodzaszörp 4. -télire recept

Bodzaszörp 4. -télire
Bodzaszörp 4. -télire
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban a bodza bogyóját ettem meg egyenesen a bokorról.  A hatás nem maradt el... (hőkezelés nélkül ui. mérgező) Évekig rá sem bírtam nézni a bokorra, de kihevertem a traumát és azóta rendszeresen készítem és fogyasztom is a bodzából készült ételeket, italokat.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszörp
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A virágokat és a citromot megmossuk.
  2. Citromot felkarikázzuk.
  3. Nagyobb edénybe tesszük őket. Felöntjük, a vízzel és belekeverjük a borkősavat.
  4. 3 napig ázni hagyjuk, időnként megkeverjük.
  5. 3 nap múlva leszűrjük, belekeverjük a cukrot és a Na-benzoátot.
  6. Üvegekbe töltjük, és mikor kint a hó esik, elővesszük:-).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 107 919
elküldve: 28
receptkönyvben: 858
elkészítve: 40/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica

Mióta szakács: 2009.10.03.
37 recept
hirdetés

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anyabanya55
anyabanya55 h, 2016-05-23 16:01

Kedves Vica! Évek óta a te recepted alapján készítem a szörpöt, nekem nagyon bevált. Tetszik, hogy nem a cukros bodzafejeket kell kidobni, hanem utólag ízesítek a cukorral. Nálunk ez a téli tea ízesítőszer, azóta alig fordult elő olyan, hogy köhögés. Mindenkinek melegen ajánlhatom
.

RKing03
RKing03 v, 2014-05-18 11:23

Egy napja ázik a megadott mennyiségű vízben a virág a citrommal és a borkősavval. Az a kérdésem, hogy biztos 80 g borkősav kell bele. A zacskóján szörpökhöz 1-2 grammot ír. Ez alapján csak kb. 8 gr kellene bele. Én beletettettem a 80 grammot, olyan savanyú, mint az ecet. Csak reménykedem, hogy a 4 kg cukor helyrebillenti az egyensúlyt. Kérem válaszoljon valaki!

Kovácsné Oláh Ibolya
Kovácsné Oláh Ibolya szo, 2014-05-24 17:23

Szia! Én is elkészítettem a szörpöt és nekem is iszonyú savanyú volt ,de a cukor helyre rakta. Most bontottam 1 üveggel fel és sűrűnek tűnik, olyan zselés állagúnak. Az íze viszont jó . Nem tudom hogy ilyennek kell lennie? Remélem nem lesz vele gond és nem romlik meg.

Mumy76
Mumy76 p, 2013-06-07 13:58

a borkosav citromsoval helyettesitheto-e?
fontos lenne ...
koszonom

hTke
hTke cs, 2013-05-30 15:54

19 litert készítettünk a recepted alapján. Elég sok bodzát tudtunk szedni, nagyon jó helyről, úgyhogy több virágot tettünk az adaghoz. Illetve nem tettünk 1liter=1kg cukrot, mert az horribilis összeg lett volna ilyen mennyiségnél. Érzésre ment, finomra, édesre sikerült így is.

hatlabutyuk
hatlabutyuk cs, 2013-05-23 09:26

Szalicilt a szörpökbe nem szabad tenni. Inkább nátrium-benzoáttal kell tartósítani. Ezt a receptet én is kipróbálom. Köszönöm.

kivancsisag
kivancsisag k, 2013-05-21 12:22

Az en kerdesem az, hogy ezt el lehet kesziteni cukor nelkul is, esetleg valamilyen edesitovel?

ferenczy kata
ferenczy kata szo, 2012-06-23 12:02

Elkészítettem 11 litert. Még van belőle pár üveggel, de azt is biztosan megisszuk még nyáron. Túl finom, hogy elálljon télig. Mindenkinek ajánlom! :-)

vanilia61
vanilia61 szo, 2012-05-26 22:32

Ma szedtem bodzát,újra:)Most ezt a receptet fogom ki próbálni.Évek óta csinálom a bodza szörpöt
igaz,hogy annyit nem tudok csinálni ami télire is maradna,mert mindig elfogy:)Bodza virágot én nagyon sokat szoktam bele tenni és az ernyőről levagdosom,hogy minél kevesebb zöld kerüljön bele.
Biztos ez is fincsi.Holnap elkészítem,most a virágok a hűtőben vannak.Na meg nekem sem szokott megromlani,igaz,hogy na-benzonátot,meg pici borként teszek bele.Valaki fagyasztott le már bodza virágot?

rebtom
rebtom sze, 2012-05-09 10:18

Már 15 liter és a hozzá valók beáztatva... 1 litert már iszunk! Tavaly is a te recepted alapján készítettem, és csodával határos módon (mert nekem mindig megromlott eddig), egy cseppje sem romlott meg, így még a tél közepén is ezt ittuk. Hát ez valami csoda jó recept. Nagyon köszönöm.

sanila
sanila / sanila sze, 2012-05-16 09:16

Kedves rebtom! A 15 literhez mennyi borkősavat teszel? Növeled az arányát annak is?

rebtom
rebtom p, 2013-04-26 15:22

A borkősavat nem növeltem, mert a férjem érezte az utóízét, és nem ízlett neki. Tehát a 15l-hez adtam hozzá a 8dkg-ot és egy csomag (40g) citromsavat is. Még most is isszuk, mert a tavalyi év bodzamennyisége: 32 l lett. :)

Kota
Kota v, 2012-04-01 09:02

Szia Vica!
Ugyan ez a recept van nekem is, annyi a különbség, hogy én minden hozzávalót beleteszek és úgy áztatom.Üvegbe rakás után nem öntöm ki a citromot és a virágot, hanem 3-4 liter vizet ráöntök 1napig áztatom, majd ezt is leszűrve kiváló hűsítő italt kapunk amit frissen fogyasztunk.
Már alig várom a szezonját!!!
:)

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima cs, 2011-06-23 11:44

Sziasztok!!!Nagyon tudom ajánlani,hogy legalább fél kiló cukrot karamellizáljatok meg.Mikor szép aranybarna a cukor óvatosan- mert bugyog-hozzáönteni egy liter vizet,kevergetve felolvasztani a karamellt.Majd mehet a bodzás léhez.Ettől kicsit melegebb színű is lesz a bodzaszörp és kap egy kellemes karamellás ízt.

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár p, 2011-05-27 13:39

Elkészítettem a szörpöt, és valami isteni finom lett!!
Igaz tettem bele egy kis csavarintást, mert dupla adagot csináltam 80 db virágernyőből, és még megtoldottam +1 kg cukorral, és 2 liter almalével, +1 liter vízzel, és a dupla adagba 7 jó nagy citromot áztattam bele, és ennyi folyadékba 1 tasak NA benzoátot tettem..
Aki eddig kóstolta, az elismerőleg szólt róla!!
Nagyon jó kis recept gratulálok hozzá!!!

szabo.marta
szabo.marta cs, 2011-05-19 19:40

no, belefogtam, életemben másodszorra....az elsőt még lánykoromban csináltam, még mielőtt elkészült volna, megpenészedett....
de most....
....viszont....van 3 bokor a kertem 3 különböző pontján, kettő ebből olyan tetves, hogy ki sem látszik a "mák" közül a virág....ahhoz nincs gusztusom még közel menni sem....egy viszont teljesen "szűz".
....és mivel csak egy adagra van most pénzem (cukorilag), ezért a maradék virágot hm....bedugtam a fagyasztóba (kb. 30 virágtányér), közben gyűjtöm hozzá az ezután nyílókat, és majd abból csinálom a következő adagot....no, kíváncsi vagyok arra is!!!!
Mit gondolsz, a fagyasztás tönkre vágja????
És mit tegyek, hogy ne legyen tiszta tetű????....most már késő, de jövőre....halom szörpöt szeretnék gyártani télire....mert imádjuk a bodzát....no, meg a bodzafagyit is....

lulesz
lulesz sze, 2011-05-18 10:11

Szóval elkészült (fél adag), tényleg elolvadt a cukor benne és nagyon finom lett, főleg ásványvízzel. Kevés kóstolót hagytam, a többi ment a kamrába. Csak amiatt leszek bajba, hogy még 2 másik fajtát is kipróbáltam innen (egyiket már tudom, hogy nagyon finom, a másiknak még 2 napot áznia kell), tehát nehezen fogok tudni dönteni köztük :)) Mindenesetre köszönöm Vica a receptet. .

nihilistahedonista
nihilistahedonista k, 2011-05-17 12:51

Kedves Vica!

Már-már gyanakodni kezdtem, hogy 80 éves nagyapám megtanult netezni. :D
Teljesen az ő receptjét írtad le, és ez szuper!!!

Papa annyiban máshogy készíti, hogy 4 liter vizet felforral, és belekever 4 kg cukrot. Ő így főz szirupot, amibe aztán beleteszi a 100 g borkősavat. Miután kihűlt, akkor teszi bele a virágokat. ez után minden úgy megy, ahogy te is írtad.

szonja13
szonja13 k, 2011-05-17 12:13

szia vica azt szeretném kérdezni hogy a 4kg cukor nem sok ,nem lesz túl édes? még csak innen a bodzaszörp 4 készítettem de annál is elég a 30dkg köszönöm válaszod

Vica
Vica / Vica v, 2011-05-15 16:57

Kedves Lulesz!
Kitartó kevergetéssel a cukor fel fog oldódni a lében csak utána kell az üvegekbe tölteni.

lulesz
lulesz v, 2011-05-15 13:22

Kedves Vica és ti többiek, akik már elkészítettétek ezt a változatot! Miután leszűröd és belekevered a cukrot, az hogy fog elolvadni? Esetleg felfőzöd? Mert ha üvegekbe töltöd, nyilván a cukormennyiséget is el kell egyenlően oszlatni. Köszi előre is a választ, mert nekem már áznak a bodzavirágaim a lében.

soroskovacs
soroskovacs sze, 2010-06-09 12:53

Kedves Vica!
Nagyon finom lett a szörp!!!2 hete csináltam,és már csak egy üveggel van:-(
Szóval,ebből sem lehet eleget csinálni....aztán már rájöttem arra is,miért nem lehet az elején beletenni a cukrot.Mert olyan sűrű lesz,hogy nem tudnánk átszűrni:-)
Köszönöm mégegyszer a receptet!!
Anikó

Vica
Vica / Vica v, 2010-05-30 19:30

Szia Danicili!
A borkősavtól a bodza nem fog leszíneződni megtartja eredeti színét.

Zarja
Zarja v, 2010-05-30 17:42

sziasztok!
Szerintetek úgy is eláll, hogy egy késhegyni szalicilt szórok a tetejére, mint a lekvároknál?

adrianna
adrianna k, 2010-06-01 12:56

Szia! Tavaly szalicillel csináltam, igaz egy hónapig tartott csak, de nem volt semmi baja tőle.

danicili
danicili szo, 2010-05-29 08:41

Szia!
A borkősav mi célt szólgál?
Előre is köszi.
Üdv.

Vica
Vica / Vica p, 2010-05-28 21:12

Szia Anikó!
Sajnos nem tudom még soha nem próbáltam az elején beletenni a cukrot. Ez a szörp sokkal sűrűbb és töményebb, mint a bolti szörp. Szerintem próbáld ki kisebb mennyiségben, aztán ha ízlik, jöhet a nagyüzemi termelés:-)

soroskovacs
soroskovacs szo, 2010-05-29 07:09

Megcsináltam,úgy,ahogy írtad,biztos fincsi lesz.Már csak két nap....:-)Köszönöm a receptet,beszámolok,milyen lett.

soroskovacs
soroskovacs cs, 2010-05-27 08:35

Szia Vica!
Azt szeretném kérdezni,hogy a cukrot nem lehet rögtön az elején beletenni,hogy feloldódjon rendesen mire üvegekbe töltöd?Szeretnék csinálni olyan igazi,jó sűrű bodzaszörpöt,amit később is elő tudunk venni,ez olyan?Bocsi a "h....e" kérdésekért,de még soha nem csináltam szörpöt,csak a bodzaitalt.Köszi előre is a választ.Anikó

szonja13
szonja13 k, 2010-05-25 10:50

a 4 dkg cukor elég hozzá? a nem télirevalóba kb 30dkg kell.köszönöm előre is a választ

Juhász Szabolcs
Bloemcake / Juhász Szabolcs p, 2010-05-21 06:38

Aki pedig nem szeretné magát és családját tartósítóval tömni, az 3 nap után ( sztem. 1 is elég)
forraljon rajta egy pár percet, majd steril üvegekbe töltse ki, és kész a Nabenz. mentes szörpi télire.

1299