Vajon tudsz tojást főzni?

Micsoda kérdés - gondolhatjuk - pedig bennünket is meglepett az alábbi összeállítás készítésekor, mennyi mindenre kell odafigyelni egy egyszerűnek vélt tojásfőzés során.

Vészesen közeleg a húsvét, a tojásárak az egekben, nem csúszhat hiba az elkészítésbe. Csokorba gyűjtöttük hát a tojásfőzés kritikus mozzanatait. Reméljük, még a haladó konyhatündérek számára is tudunk újat mondani!

Töltött tojás Fahéj konyhájából recept

Így főzz tojást!

  • Furcsának tűnhet, de ne a legfrissebb tojásokat válasszuk a főzéshez, ugyanis a kicsit régebbi egyedeknek jóval könnyebben lejön majd a héjuk.

  • A tojásokat 2-3 órával korábban vegyük ki a hűtőből, hogy főzéskor szobahőmérsékletűek legyenek. (Ha hideg tojásokat főzünk, kicsivel hosszabb lesz a főzési idő, illetve nagyobb eséllyel reped meg a héj.)

  • Csak közvetlenül főzés előtt mossuk meg a tojásokat.

  • Egy kis ecet és némi só hozzáadásával a főzővízhez elkerülhetjük a tojáshéj megrepedését és könnyebb lesz a pucolás is.

  • Akkora lábasban készítsük, amelyben kényelmesen, egy rétegben elférnek a tojások.

  • Óvatosan, evőkanál segítségével eresszük a tojásokat a vízbe.

  • Gyorsan, nagy lángon forraljuk fel a vizet, majd rögtön mérsékeljük a hőt és lassú tűz felett főzzük keményre a tojásokat.

  • Vigyázzunk, ne főzzük túl a tojásokat, mert a túlfőtt tojások sárgája körül csúf zöld csík jelenik meg. Ezt elkerülendő, tartsuk be pontosan a főzési időket, illetve a kész, főtt tojásokat tartsuk hideg folyó víz alá addig, míg langyosra nem hűlnek.

NoSalty tipp tojásfőzéshez

Húsvétkor a sonka főzővizében készítsük a főtt tojásokat. Mikor kész vannak, ne öntsük le róluk rögtön a vizet, hanem kocogtassuk meg kicsit a külsejüket (hogy berepedezzen a héj), és 5 percig hagyjuk állni a főzővízben, így átveszik a tojások a füstös ízt.

Tojásfőzési idők

  • Extra lágy tojás: 1,5 perc.

  • Lágy tojás: forrástól számított 2-3 perc.

  • Kemény tojás: forrástól számított 6-7 perc, vagy a teljes főzési idő max. 10 perc.

  • Keményebb tojás: forrástól számított 7-8 perc.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!