Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiégsz, ha egy légy rárepül a kajádra? Akkor ezt a cikket te most semmiképp ne olvasd tovább

Kötelező olvasmány mindenkinek, aki utálja a bogakarat, de nyáron szeretne a szabadban enni!

Hivatalosan is megérkezett a nyár. Szerintem mindenki megtapasztalta már: mi a Nosalty szerkesztőségében nem győzzük hűteni magunkat az ötödik emeleti irodánkban. A nyárral persze egy csomó jó dolog is együtt jár: az iskolaszünet, a hideg koktélok, a strandkaják és persze - a rovarok.

Megjelennek a darazsak (amiktől én különösen parázok), a bosszantó szúnyogok, muslincák és persze a legyek, akik folyamatosan a kajámra vadásznak.

 
Igaz, engem sosem akadályozott meg attól, hogy megegyem, azt amit eszek, mert valljuk be ez olyan, mint az 5 másodperces szabály. Nem fogunk belehalni.
 

Miért pályázik a légy a kajámra?


Lássuk be, hogy a légy nem a legszebb állat a földön, akit szívesen nézegetnénk. A legyeket a gusztustalan dolgok vonzzák: a tetemek, a szemét, a koszos víz és még sorolhatnánk. Szóval, amikor a tányérodon landol, jogosan gondolhatod, hogy előtte valami undiban turkált.

 

Amiért rárepülnek ezek a jószágok mindenre, az azért van, mert ők a talpaikon keresztül ízlelnek. Hogy pontosabban fogalmazzak, a legyek csápjaikat használva vizsgálják meg, hogy az az étel potenciális táplálék-e vagy sem. Hogy még egy kicsit jobban elvegyem a kedved - ahhoz, hogy szilárd dolgokat (mint akár mi is) megtudjanak emészteni folyékonnyá teszik, aztán felszürcsölik.

Fúj, rákakilt!


Mindenki ismeri az öreg mondást, hogy ha valamire rászáll a légy, akkor egyből be is köpi. A másik hétköznapi gondolat, hogy a legyek mindent lehánynak - ami féligazságként akár igaz is lehet. Hiszen a legyeknek nincs rágószájszervük, így ahhoz, hogy megtudjanak valamit enni folyékonnyá kell tenni. 

Minden undi bogár közül, mondhatnánk akár azt is, hogy a legyek a legkevésbé veszélyesek ránk. De kiderült, hogy a legyek kétszer több baktériumot és vírust hordoznak, mint a csótányok. 

Szóval, ha légy száll a kajádra, az már bacis!

Ami még érdekesebb, hogy egy amerikai kutatás szerint az emberek 3%-ának megy el az étvágya a legyektől. 

 

Remélhetőleg, az amit most leírok megnyugtat majd: a légy összesen 0.3 másodpercet tölt el az ételen, így ha baktériummal meg is fertőz, légy nem fog kibújni a hasadból.

Szóval, itt a nyár, a jó idő, élvezzük a napsütést és a strandkajákat - persze, addig amíg egy légy rá nem száll.

Ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Elronthatatlan és ellenállhatatlan cseresznyés tejpite

(forrás: spoonuniversity.com)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!