Jane Austen kézműves sörétől tuti, hogy még Mr. Darcy is jobb kedvre derült volna

Jane Austen, a Büszkeség és balítélet népszerű szerzője nem csak az íráshoz értett, de sört is főzött. Június 18-án hunyt el 200 éve az írónő. 

Ha a kézműves sörök készítőjének sematikus képét kellene megrajzolni, egy korai harmincas, esetleg szakállal is díszített arcú férfi képe jelenik meg előttünk. A sörkészítés és maga a sör is mint klasszikusan férfias ital él a köztudatban, pedig csak a 19. század második felétől, az ipari sörkészítés elterjedésének időszakától szorultak ki erről a területről a nők - írja a Mental Floss.

via GIPHY

Egykor ugyanis a konyhák urai, azaz a háziasszonyok voltak azok, akik kis mennyiségben, otthon főzték az igazi kézműves sört. Jane Austennek, a Büszkeség és balítélet szerzőjének is ez volt a hobbija, sőt szenvedélye.

A lányok fényes jókedvüket vajon a fenyősörnek köszönhetik?

Austennek a fenyőtűből készített sör volt a specialitása - ezt a bizarrnak ható italt a mai napig készítik, leginkább kis észak-amerikai főzdék. A fenyőtűből, komlóból erjesztett italt melasszal édesítette az írónő. Igazi rajongóként azonban egy másik fajtát, mézsört is készített. Ezt az ital sörélesztővel felfőzött mézes vízből csinálják. A 19. század első évtizedeiben nem csupán élvezeti értéke miatt ittak sört a gyerekek és a felnőttek, hanem azért is, hogy megússzák a szennyezett víz által okozott fertőzéseket.

Mivel Austen receptje nem maradt fenn, az angliai Bath-ban található Jane Austen Központ az írónő tiszteletére alkotott egy neki ajánlottfenyősört.

Egy kanadai főzde fenyősöre

Fenyőtűt, komlót, gyömbérgyökeret és melaszt fel kell főzni, majd élesztőt kell a keverékhez adni. Miután 48 órán át állt az ital, üvegekbe kell tölteni, és öt napig meleg helyen tárolni, hogy az élesztő elvégezhesse a munkáját. Elkészítési módja és alacsony alkoholtartalma a rozsból készített orosz kovásszal rokonítja.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Ebben a webshopban minden termék három dollárba kerül

Címlapról ajánljuk

További cikkek