Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

14+1 alapkellék szabad tüzes főzésekhez, amikre még Bear Grylls sem gondolt

Szeretnél a szabadban főzni, de nem tudod, mik az alapkellékek, amikre mindenképp szükséged lehet? A következő útmutatóval Te is az erdők és hegyek gasztro-mikulása lehetsz!

Újra és újra visszatérő kérdés, hogy jó, rendesen fain ez a szabadban főzőcskézés, de biztos egy rahedli motyóra van szükség hozzá. Nos az igazság az, hogy tökre nem! Persze étele válogatja, de nagy vonalakban csak az mondható el, hogy nem kell a túrazsákba bepakolni az egész otthoni konyhafelszerelést.

Persze ha csak egy sólet konzervnek pörkölnénk alá a hegyen, ahhoz nyilván kevesebb cucc kell, mintha egy kéksajtos-csirkemell szeletet szeretnénk elkészíteni, tehát szintek itt is vannak.

Összeszedtem egy képre mindazt a kelléket, ami nálam alaptartozék minden egyes főzős túrán. Ez a basic, ez a mennyiség csak nőni szokott, de a lényeg, hogy ezzel már bevethetjük magunkat az erdők mélyére, vagy a hegyek tetejére. Maximum csak a Bear Grylls húzná mosolyra a száját a látottakon, de ő mondjuk kábé 2 kavics és egy marék homok segítségével is tud grill csirkét sütni a kiszáradt Aral-tó közepén is, szóval nem mérvadó.


1. Multifunkciós nyitó

Egy ilyen eszköz mindenre jó. Bor és konzervnyitásra, plusz van rajta egy tartalék sörnyitó, ami mindig jó ha van. Persze ennél van Macgyver-ebb eszköz is, de ezzel se kell szégyenkezni.

2. Só

Régen a só az arannyal vetekedett, nos ez ma is így van kinn a szabadban, mert a véletlenül elcseszett kaját is, ha jól megsózzuk legalább lesz valami íze - ez az élet sója.

3. Vágódeszka

Egy újabb tétel ami elengedhetetlen, mivel ugyebár szinte minden főzés alkalmával kell valamit vágni. Amúgy be kell vallanom, hogy ezt a nagyon szép, kézzel készült darabot egy cimborámtól kaptam, de sima túrákra nem ezt szoktam magammal vinni, hanem egy sokkal kisebb darabot. Ő a videóim modellje, és kapcsolatunk eléggé Ady-Léda viszonyban áll, mert amennyire szeretem a szépsége miatt, annyira gyűlölöm a súlyát és méretet.

4. Fűszerek

Fűszereket én ezekben a kiürült mentolos drazsé dobozokban szoktam vinni. Ennél nagyobb mennyiségre úgysincs egyszerre szükségünk, és kis helyet foglalnak. Erre mondják, hogy praktikus?

5. Kulacs

Hogy ne kelljen műanyagpalackos vízzel bajlódni, arra tökéletes ez a kulacs. No persze főzésen kívül használhatod ivásra, és kézmosásra is akár, igazi 3-az-1-ben.

6. Serpenyő

Sajnos erről ódákat tudnék zengeni, de lényeg a lényeg, ha egy örökké valóságra tervezünk, és hű társat szeretnénk, akkor vegyünk öntöttvas serpenyőt! Megfelelő használat és gondozás mellett, több mint valószínű, hogy túl fog élni minket is. Egy hátránya van, hogy kicsit nehéz (na jó, annál is nehezebb), de ha ez para, akkor jó bármilyen más serpenyő is, csak számoljunk azzal, hogy a többi nem használható fatűzben. Szívás!

7. Bicska

Ebből érdemes egy drágábbat beszerezni, mert az egyenlő a minőséggel és a hosszabb élettartammal. Talán az egyik legtöbbet használt eszköz lesz, és valószínűleg nem csak a túrák alkalmával.

8. 3-az-1-ben evőeszköz

Ezt imádom jelenleg, lehet azért, mert kicsit olyan, mint a Technics-lego. Össze lehet hajtogatni, úgy kis helyet foglal - amúgy meg a villa oldalán van egy recés késnek megfelelő rész is. Én mondom, csodálatos, hogy hol tart a tudomány!

9. Fakanál

Persze ezekből a kanalakból is a fa a tuti, de kinn a szabadban, jobb megoldás a műanyag, mert pik-pak el tudjuk törölgetni, és nem fogjuk érezni az előbb kevergetett étel ízét egy másikban. Ennek ellenére mégis egy fát tettem be, mert jobban szeretem, meg mégis természetesebb.

10. Gázfőző

Ez is egy olyan tétel, amit több mint valószínű, hogy elég gyakran fogunk használni, köszönhetően annak, hogy elég sokat van tűzgyújtási tilalom. Ellenben ezzel az eszközzel még ilyenkor is kontrollált körülmények között tudunk főzni. Ezt szoktam amúgy használni túra hajnalokon tea készítéshez, plusz nyilvánvalóan ezen készült már rengeteg jóság is!

11. Gyújtó

Ha csak nem Te vagy Bear Grylls, akkor talán ez is az egyik legalapabb darab, mert enélkül igazán nehéz lenne főzni bármit is. Amúgy meg Bear Grylls, nekem te ne!

12. Bögre

A bögre, ami mindenre jó, de tényleg! Ebből szoktam inni a reggeli teát, aztán túra után a szeszt, mindenféle formában. Viszont ugyanúgy jó levest is fogyasztani belőle. Érdemes ilyen verziót választani, aminek a “fülein” van valamilyen anyag, hogy a bögrét tudjuk használni, tűz felett is úgy, hogy megússzuk égési sérülések nélkül!

13. Sörnyitó

Ehhez nincs mit hozzáfűznöm, olyan ez mint, hogy levegőt veszünk és, hogy süt a nap!

14. Kendő

A törlőkendőt se kell magyarázni, hogy mire jó, ugye? Na jó, bónuszba télen jó orrfújásra is, de nyugi-nyugi, ezt csak valahol olvastam.

+1. Laposüveg

Jó hát na, ez például nem kell a főzéshez úgy szorosan, de mégis mint Jolly Joker, eléggé meghatározza a főzéseket menetét. Az enyémben általában birspálinka van, de szigorúan csak vészhelyzet esetére, ami általában minden főzés legelején megesik.

Na most már mindent tudsz, amit kell, tehát dobáld be a fenti cuccokat a táskádba, aztán indulj már el a zöldbe! Ha közben pedig Ben E. King - Stand by Me remekművét is dúdolod, akkor teljesen kerek, és boldog lesz az életed egy időre.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Szabadtűz: Vízpart mellett, tűzben sült tojáspörkölt, és a nádi hegedű - VIDEÓ

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!