A komoly betegségek megelőzhetőek!

Cukorbetegség? Szívinfarktus? Érelmeszesedés? Stroke? Hazánk vezető megbetegedései, pedig mindegyik megelőzhető lenne!

Hazánkban, a fejlett országokhoz hasonlóan a vezető halálokok:

1. szív- és érrendszeri betegségek (46% - majdnem minden 2. halálért felelős!),

2. daganatos betegségek (28% - közöttük is vezető halálokok a tüdő- és a vastagbélrák),

3. emésztőrendszeri betegségek (6% - pl. a májbetegségek is ide tartoznak).

1. Szív- és érrendszeri betegségek

A fenti nem-fertőző betegségek közül az első helyen álló szív- és érrendszeri betegségek az időben megkezdett, megfelelő életmóddal jelentős arányban megelőzhetőek. Ezek közé tartozik pl. a magas vérnyomásbetegség, az agyvérzés, a stroke, a szívbetegségek, közöttük is a szívinfarktus, az érbetegségek, érszűkületek és a keringési elégtelenség következtében bekövetkező szervi betegségek.

A fenti betegségek nagy része összefüggésbe hozható a túlsúllyal, a helytelen étrend következtében kialakuló 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas koleszterin-, és trigliceridszinttel, a dohányzással. A megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, összetett szénhidrátokban, telítetlen zsírsavakban, élelmi rostokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás tökéletes megelőzési eszközei ezen betegségek kialakulásának.

2. Túlsúly, elhízás

Mára a túlsúly, az elhízás civilizációs népbetegséggé vált, amelyet a WHO önálló krónikus betegségként kezel. E betegségek, tünetegyüttesek, állapotok mögött ritkábban endokrin eredetű betegség, jellemzően azonban inkább a helytelen életmód áll. Önmagukban pedig a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek elsődleges rizikófaktorai.

Az elhízás ellen sokan vetik be fegyvereiket: érintettek, orvosok, kutatók, edzők, természetgyógyászok és persze az önjelölt szakemberek, keresik, kutatják az okokat, az egyszerű, mindent megoldó gyógymódokat. Én a saját tapasztalataim alapján a fenntartható eredmények tekintetében nem az egyszerű csodákban, hanem a megfelelő, hosszútávon is működő életmódban hiszek.

Olvasd el?

"Hétköznapi" siker: -20 kg/4 hónap

3. Emésztőrendszeri daganatos betegségek

A daganatos betegségek kialakulása rendkívül sok tényező függvénye, de az emésztőrendszeri daganatok kialakulása összefüggésbe hozható a nem megfelelő étrenddel és a mozgásszegény életmóddal.

4. Csontritkulás

Krónikus megbetegedés az oszteoporózis, azaz a csontritkulás, amely alapja a megfelelő kalciumbevitel és fizikai aktivitás, amelyre már gyermek- és fiatalkorban is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ilyenkor alakul ki a megfelelő csonttömeg. Fogyasszunk napi rendszerességgel kalciumban gazdag tejtermékeket vagy olajos magvakat, zöldségeket!

Olvastad már?

Top 10+1 növényi kalciumforrás

Gondolkozzunk előre! A kiegyensúlyozott életmódot gyakorlatilag soha nem késő elkezdeni, a legjobb, ha még akkor sikerül, amikor még nem laborleleteink teszik indokolttá, amikor még nem sorakoznak a gyógyszerek a fürdőszobapolcon. Ne várjuk meg az első traumát, sokkot, az első szomorú, aggódó tekintetet. Ami pedig gyermek- és fiatalkorú családtagjainkat illeti, kezdjük el a lehető legkorábban az egészséges életmódra nevelést.

(forrás: KSH)

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!