A komoly betegségek megelőzhetőek!

Cukorbetegség? Szívinfarktus? Érelmeszesedés? Stroke? Hazánk vezető megbetegedései, pedig mindegyik megelőzhető lenne!

Hazánkban, a fejlett országokhoz hasonlóan a vezető halálokok:

1. szív- és érrendszeri betegségek (46% - majdnem minden 2. halálért felelős!),

2. daganatos betegségek (28% - közöttük is vezető halálokok a tüdő- és a vastagbélrák),

3. emésztőrendszeri betegségek (6% - pl. a májbetegségek is ide tartoznak).

1. Szív- és érrendszeri betegségek

A fenti nem-fertőző betegségek közül az első helyen álló szív- és érrendszeri betegségek az időben megkezdett, megfelelő életmóddal jelentős arányban megelőzhetőek. Ezek közé tartozik pl. a magas vérnyomásbetegség, az agyvérzés, a stroke, a szívbetegségek, közöttük is a szívinfarktus, az érbetegségek, érszűkületek és a keringési elégtelenség következtében bekövetkező szervi betegségek.

A fenti betegségek nagy része összefüggésbe hozható a túlsúllyal, a helytelen étrend következtében kialakuló 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas koleszterin-, és trigliceridszinttel, a dohányzással. A megfelelő energia- és tápanyagtartalmú, összetett szénhidrátokban, telítetlen zsírsavakban, élelmi rostokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás tökéletes megelőzési eszközei ezen betegségek kialakulásának.

2. Túlsúly, elhízás

Mára a túlsúly, az elhízás civilizációs népbetegséggé vált, amelyet a WHO önálló krónikus betegségként kezel. E betegségek, tünetegyüttesek, állapotok mögött ritkábban endokrin eredetű betegség, jellemzően azonban inkább a helytelen életmód áll. Önmagukban pedig a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek elsődleges rizikófaktorai.

Az elhízás ellen sokan vetik be fegyvereiket: érintettek, orvosok, kutatók, edzők, természetgyógyászok és persze az önjelölt szakemberek, keresik, kutatják az okokat, az egyszerű, mindent megoldó gyógymódokat. Én a saját tapasztalataim alapján a fenntartható eredmények tekintetében nem az egyszerű csodákban, hanem a megfelelő, hosszútávon is működő életmódban hiszek.

Olvasd el?

"Hétköznapi" siker: -20 kg/4 hónap

3. Emésztőrendszeri daganatos betegségek

A daganatos betegségek kialakulása rendkívül sok tényező függvénye, de az emésztőrendszeri daganatok kialakulása összefüggésbe hozható a nem megfelelő étrenddel és a mozgásszegény életmóddal.

4. Csontritkulás

Krónikus megbetegedés az oszteoporózis, azaz a csontritkulás, amely alapja a megfelelő kalciumbevitel és fizikai aktivitás, amelyre már gyermek- és fiatalkorban is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ilyenkor alakul ki a megfelelő csonttömeg. Fogyasszunk napi rendszerességgel kalciumban gazdag tejtermékeket vagy olajos magvakat, zöldségeket!

Olvastad már?

Top 10+1 növényi kalciumforrás

Gondolkozzunk előre! A kiegyensúlyozott életmódot gyakorlatilag soha nem késő elkezdeni, a legjobb, ha még akkor sikerül, amikor még nem laborleleteink teszik indokolttá, amikor még nem sorakoznak a gyógyszerek a fürdőszobapolcon. Ne várjuk meg az első traumát, sokkot, az első szomorú, aggódó tekintetet. Ami pedig gyermek- és fiatalkorú családtagjainkat illeti, kezdjük el a lehető legkorábban az egészséges életmódra nevelést.

(forrás: KSH)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek