A gasztrokultúra bölcsője

Sok nemzet büszkélkedhet remek ételekkel, de csak egy mondhatja el magáról, hogy konyhaművészete a szellemi világörökség része lett. A franciák gasztrokultúrája igazán nagy múltú, nagyszerűsége pedig éppen egyszerűségében rejlik.

{node=1598}

A franciák szeretik az egyszerű, de nagyszerű ételeket. Akárcsak a divatban, a letisztultságot és az eleganciát kedvelik. No, meg a minőséget! Reggel szívesen mártogatnak croissant-t a kávéjukba, péksüteményeik egyszerűen lenyűgözőek. Ebédre valami könnyűt esznek, viszont a vacsorának megadják a módját, az náluk a főétkezés. Nem egy „leveses nép”, inkább a húsokat (marha, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vad), friss zöldségeket és gyümölcsöket, tengeri finomságokat, sajtokat, jó borokat (főleg a vöröset) értékelik nagyra. Nagyon egészségesen táplálkoznak, hagyják, hogy az étel természetes íze érvényesüljön, nem fűszereznek túl semmit. Fűszerekből viszont minden jöhet, ami friss és zöld: például kakukkfű, tárkony, bazsalikom, petrezselyem. A zöldfűszeres vaj az egyik kedvenc ételízesítőjük, de tejszínnel is szívesen locsolják meg a fogásokat.

Francia receptjeinket itt találod >>

Franciaország hatalmas, éppen ezért minden tájegységnek más-más a specialitása. Provence talán a legismertebb mind közül, mediterrán, zöldfűszeres ételeik egyszerűen imádni valók. Savoya és Franche-Comté tartományban szeretik a sok fűszert, a vadhúst és a gombákat. Normandia a camembert szülőhazája, de a sajton kívül más tejtermékek is igen népszerűek errefelé, ételeikbe gyakran kerül vaj és tejszín is. Bretagne Normandiával együtt a tengeri herkentyűkből készült ételek hazája. Elzászban és Lotaringiában erősen érezhető a konyhaművészetben is a német hatás, a fehérborok mellett itt közkedvelt ital a sör. Bordeaux az isteni vörösborok lelőhelye, de a rokfort sajt is erről a vidékről származik. Burgundiában szeretik a nehéz ételeket, a hízott liba és kacsa máját, az erős dijoni mustárt, a vörösbort pedig nemcsak isszák, hanem az ételeket is „fűszerezik” vele.

3 vegának való vidék >>

És vajon mit nyújt a franciás jellegű étkezés – amely 2010-től a szellemi világörökség része –, amit más nemzet konyhája nem? A francia konyhaművészet a kultúra szerves része és büszkesége, hosszú évek alatt formálódott tökéletes kulináris mix. Emellett szemet gyönyörködtető, változatos és minőségi fogásokat hoz létre. A franciáknak köszönhetjük az ételek és borok párosítását, a gusztusos tálalást és azt, hogy az étkezés jóval több, mint egyszerű táplálkozás, tartalmas társasági esemény is. Azt tanácsolják, hogy inkább többféléből kis adagokat együnk, hogy minél több ízhatás érjen minket, és az élvezeteken legyen a hangsúly. A francia étrend sokszínűsége a friss, minőségi, termelői áruknak köszönhető. Lényege pedig abban rejlik, hogy az ételekre jó ránézni, minden alapanyagnak a saját íze érvényesül.

{node=128523}

Ha néhány tipikusan francia ételt, alapanyagot szeretnék felsorolni, a következők jutnak az eszembe: hagymaleves, csiga, bagett, croissant, quiche, tarte tatin, szarvasgomba, ratatuille, libamáj (foie gras), camembert, macaron, crepe, paté, dijoni mustár és kakas. Ebből is látszik, hogy mennyire sokszínű a konyhaművészetük. A franciák szeretik a hasukat, viszont jóval egészségesebben táplálkoznak, mint mi, annak ellenére, hogy sokszor vajjal és tejszínnel főznek. Ennek egyik oka, hogy elenyésző a sertéshúsfogyasztás, bár a vörös húsokat részesítik előnyben. A tenger közelsége miatt viszont gyakran esznek halat, herkentyűket, a sülteket általában salátával vagy friss, ropogós, csak enyhén párolt zöldségekkel fogyasztják. Desszert gyanánt inkább gyümölcsöt vagy sajtot csemegéznek.

Mártásokkal, illatos fűszerekkel teszik még változatosabbá ételeiket. „Vérképzőnek” bort isznak, mert úgy gondolják, hogy minden alkalomhoz és ételhez megvan a megfelelő bor. Valószínűleg a rendszeres vörösborfogyasztásnak köszönhetik azt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek száma elég alacsony náluk. A kalciumban gazdag sajtok szintén jótékony hatásúak egészségükre. A kalóriáktól nem fosztják meg magukat, hiszen nagyon szeretnek enni, azonban a mediterrán konyhából is sok mindent merítenek, például sűrűn használnak olívaolajat vagy borecetet, esznek sok-sok zöldséget, tenger gyümölcseit, így óvják egészségüket.

Ha ezek után kedvet kaptál a francia ételekhez, a május 16-ai Gourmet Guides francia vacsoraesten megkóstolhatsz néhány finomságot. Az est meghívóját itt találod!

Egy olívamester titkai >>

Ismerkedj meg a Gourmet Guides-dal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek