Skót vajas keksz Yoffi konyhájából recept

Skót vajas keksz Yoffi konyhájából
Skót vajas keksz Yoffi konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer véletlenül bukkantam erre a csodás receptre, és rögtön a Dédim jutott eszembe. Neki ugyanis mindig ott lapult az éjjeliszekrényén pár szem cukros keksz, amiből egyet-egyet néha kaphattam. Rögtön kedvet is kaptam az elkészítéséhez.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a gyorsan elkészíthető és finom kekszeket. Egy dolog viszont nagyon fontos! Csakis VAJAT szabad használni hozzá és semmiképpen sem margarint, mert azzal nem lesz finom!!!

receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skót
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas keksz, cukros keksz, édes keksz, shortbread
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első 3 hozzávalót alaposan átszitáljuk. A porcukrot, a vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is.
  2. A liszteket és a sót összevegyítjük, és fakanállal lazán beleforgatjuk a vajas alapba.
  3. Ahogy összeáll a tészta, gyorsan folpack-ba tekerjük, és 2 órán át a hűtőben pihentetjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
  5. A tésztát elfelezzük, és lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Ezután kb. 2×7 cm-es hasábokra felvágjuk, és 2 db 30×40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben ne púposodjanak fel.
  6. Ha szeretnénk, hogy cukros legyen, akkor sütés előtt a kekszek tetejét kristálycukorba mártjuk, és enyhén bele is nyomkodjuk a tésztába.
  7. Kb. 20 perc alatt megsütjük. Addig kell sütni, míg szép aranysárga lesz, és nem tovább, mert akkor a legfinomabb!
  8. Jól záródó fémdobozban 2 hétig is eláll (bár erre nálunk még nem volt példa, egy nap alatt elfogy :) ).
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30×40 cm
  • költség: 820 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 6 435
elküldve: 6
receptkönyben: 211
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Yoffi

Mióta szakács: 2012.07.01.
31 recept

Hozzászólások (4)

Teo Lucius
Teo Luciusszo, 2014-03-15 17:10

Nagyon koszi! Vegre egy tokeletes vajas keksz recept.....ma elkeszult ,nagyon finom lett es mar most biztos vagyok benne hogy ,,ö,, egy KEDVENC lesz...ja es yofi sutinek neveztuk el:)

nagyildi71
nagyildi71szo, 2013-02-02 11:51

Csuda finom, a reggeleimet bearanyozza!!! Sokszor elkészítettem és imádom!!!! Az egész családdal egyetemben :)
köszönöm!!!

Legfrissebb cikkek

8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.