Skót vajas keksz Yoffi konyhájából recept

1 adag
1245
kcal
Skót vajas keksz Yoffi konyhájából
Skót vajas keksz Yoffi konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer véletlenül bukkantam erre a csodás receptre, és rögtön a Dédim jutott eszembe. Neki ugyanis mindig ott lapult az éjjeliszekrényén pár szem cukros keksz, amiből egyet-egyet néha kaphattam. Rögtön kedvet is kaptam az elkészítéséhez.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a gyorsan elkészíthető és finom kekszeket. Egy dolog viszont nagyon fontos! Csakis VAJAT szabad használni hozzá és semmiképpen sem margarint, mert azzal nem lesz finom!!!

receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skót
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas keksz, cukros keksz, édes keksz, shortbread
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első 3 hozzávalót alaposan átszitáljuk. A porcukrot, a vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is.
  2. A liszteket és a sót összevegyítjük, és fakanállal lazán beleforgatjuk a vajas alapba.
  3. Ahogy összeáll a tészta, gyorsan folpack-ba tekerjük, és 2 órán át a hűtőben pihentetjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
  5. A tésztát elfelezzük, és lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Ezután kb. 2×7 cm-es hasábokra felvágjuk, és 2 db 30×40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben ne púposodjanak fel.
  6. Ha szeretnénk, hogy cukros legyen, akkor sütés előtt a kekszek tetejét kristálycukorba mártjuk, és enyhén bele is nyomkodjuk a tésztába.
  7. Kb. 20 perc alatt megsütjük. Addig kell sütni, míg szép aranysárga lesz, és nem tovább, mert akkor a legfinomabb!
  8. Jól záródó fémdobozban 2 hétig is eláll (bár erre nálunk még nem volt példa, egy nap alatt elfogy :) ).
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30×40 cm
  • költség: 820 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 6 671
elküldve: 6
receptkönyben: 217
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Yoffi

Mióta szakács: 2012.07.01.
31 recept

Hozzászólások (4)

Teo Lucius
Teo Luciusszo, 2014-03-15 17:10

Nagyon koszi! Vegre egy tokeletes vajas keksz recept.....ma elkeszult ,nagyon finom lett es mar most biztos vagyok benne hogy ,,ö,, egy KEDVENC lesz...ja es yofi sutinek neveztuk el:)

nagyildi71
nagyildi71szo, 2013-02-02 11:51

Csuda finom, a reggeleimet bearanyozza!!! Sokszor elkészítettem és imádom!!!! Az egész családdal egyetemben :)
köszönöm!!!

Legfrissebb cikkek

Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Nemsokára eljön a nap, hogy hiába keressük a piacon az ízes, lédús paradicsomokat, csak melegházi nevelésű társaikkal találkozunk. Főzzünk az utolsó adagból finomakat!
A hét szakácsa: Inom
A hét szakácsa: Inom
Eheti kiemelt szakácsunk Inom, aki Debrecenből küldi isteni sütireceptjeit. Legnagyobb elismerés számára, ha lányai megdicsérik az általa készített "Inomságokat".
Így lesz habverőből hangulatvilágítás!
Így lesz habverőből hangulatvilágítás!
Nem sok látványosabb dekorációt lehet elkészíteni körülbelül 5 másodperc alatt, mint a habverős mécsestartó. Megmutatjuk, hogyan!
1245