Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül recept

Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül
Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy nagyon idős, hálás sárgabarackfánk, ami majdnem minden évben megörvendeztet bennünket zamatos barackokkal. Mivel képtelenség frissen mindet elfogyasztani, adott a feladat: lekvárfőzés. Idén 40 üveggel főztem be, és még lehetett volna, de a kamrám mérete véges... 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Én ezt a lekvárt használom fel Rácsos linzer és Darás rétes készítésénél, amit a receptjeim között megtaláltok. Ezeken kívül grízes tésztához, tortalap töltéséhez, zserbóhoz, császármorzsához...

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sárgabarackdzsem, baracklekvár
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 kg kimagozott sárgabarackhoz 30 dkg cukor kell. Főzőedénybe tesszük a megtisztított, kimagozott sárgabarackokat. Kézzel jól szétmancsingoljuk:) cukorral együtt,de lehet ledarálni is (én szeretem, ha kis sárgabarackdarabkák is vannak benne), majd másnapig hűvös helyen pihentetjük.
  2. Következő nap forrástól számítva 30 percig főzzük, ill. addig, amíg elérjük a kellő sűrűséget, majd üvegekbe töltjük. Lezárjuk vízbe áztatott celofán+kupakkal, és száraz gőzben, jól bebugyolálva hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Az üvegtisztítást nagyon egyszerűen oldom meg: mindig tisztán elrakott üvegeimet a kamra legfelső polcán gyűjtögetem. Amikor szükség van rá, csak kiöblítem jó alaposan 70%-os alkohollal (alkohol üvegbe tölt, kupak rácsavar, üveget jól megrázni, hogy mindenhol érje az alkohol, majd átönteni a következő üvegbe, és ismétlődik a folyamat). Az alkohol patikában beszerezhető. 1-2 dl elegendő, attól függően mekkora befőzés esedékes. A fertőtlenített üvegeket tiszta konyharuhára szájjal lefelé leborogatom, hadd csöpögjön ki a felesleg, majd visszafordítom, hogy a maradék alkohol elpárologhasson. És felhasználásra kész is! Évek óta így csinálom mindenféle befőzésnél. Nem használok tartósítószereket. Még sosem romlott meg semmim sem!
  • elkészítettem: 18 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 33 228
elküldve: 2
receptkönyvben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Il-di.

Mióta szakács: 2010.01.24.
33 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

670