Parázson sütött kürtőskalács recept

Parázson sütött kürtőskalács
Parázson sütött kürtőskalács
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első kürtőskalács sütőmet (székely) nagymamámtól örököltem. Igazi "keményfából" faragták, mestermű kovácsoltvas talpakkal, ezekre rá lehet úgy helyezni pihenő állásban, hogy ne érjen le a kalács alja sütés közben.  Arrafelé "macskának" hívják, mivel egy kapaszkodó macska ujjaira hasonlít. Csak pár évvel a megöröklése után kezdtem el használni, aztán vettem mellé még egyet, majd még egyet... A kalácssütés majdnem egy félnapos program, de ha valaki szereti a kerti sütögetést, akkor egy félnapos élmény is egyben, ráadásul finom kürtőskalács a jutalom.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

izzó parázson sült kürtőskalács, kerti kürtőskalács, parázson sült kelt tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kelesztőtálba öntjük a lisztet, közepébe egy mélyedést vájunk. Beleteszünk egy csipet sót meg egy kanál cukrot.
  2. Meglangyosítjuk a tejet, majd beleöntjük ezt is a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarva hagyjuk hogy felfusson.
  3. Felolvasztjuk a margarint.
  4. Miután felfutott az élesztő, óvatosan elkavarjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgákat, 10 dkg cukrot, a citromhéjat, és jól összedolgozzuk. Ha nem áll össze, adunk hozzá még kevés langyos tejet.
  5. Miután összeállt, elkezdjük kanalanként adagolni hozzá az olvasztott margarint, és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.
  6. Ezután letakarva meleg helyen pihentetjük, amíg duplájára meg nem kel (kb 1.5 óra)
  7. Közben előkészülődünk a sütéshez. Izzó parázsra lesz szükségünk, egy vízszintes felületen. A sütőfákat bekenjük olajjal. Egy asztalon, ami közel van a sütőhelyhez, kiterítünk egy nagyobb méretű konyharuhát vagy papírt, esetleg egy nagy tálcát, és egyenletesen elterítjük rajta a kristálycukrot, amihez adhatunk vaníliás ízesítést, esetleg fahéjat, diót, kókuszt, stb. Én vaníliával sütöttem.
  8. Miután megkelt a tészta, kiborítjuk egy deszkára, 5 db-ra osztjuk, és egyet elől hagyunk, a többit visszarakjuk a tálba, és letakarjuk. Amit elöl hagytunk, azt kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd feltekerjük az olajozott sütőfára. Az egyes sávok fedjenek át, és lapogassuk jól rá a fára. Ecsettel bekenjük teljes felületén olajjal, és meghengergetjük a szétterített cukron.
  9. Izzó parázs felett folyamatosan forgatva sütjük, ahogy karamellizálódik a cukor, úgy még áthengergethetjük néha a szétterített cukorágyon, és vissza a parázsra sütni. Amikor átsült a tészta (ezt kézzel ellenőrizhetjük) lecsúsztatjuk a fáról óvatosan, és függőlegesen állítva hagyjuk hűlni.
  10. A többi tésztával is hasonlóan járunk el. Fontos, hogy a tésztacsíkokat csak hideg/kihűlt sütőfára tekerhetjük fel, másképpen nem tapad rendesen a fához, és leesik róla. Mindig kenjük be olajjal a fát. Az a jó, ha több sütőfánk van, mert amíg egyik hűl, addig már süthetünk is a másikkal. A parázsra is folyamatosan ügyelni kell, hogy ne aludjon ki.
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 4 064
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
51 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1030