Méteres kalács Linajany konyhájából recept

Méteres kalács Linajany konyhájából
Méteres kalács Linajany konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátom egyik kedvenc sütije, így már ideje volt, hogy süssek neki. Szerencsére sikere volt, legalábbis az elfogyott mennyiséget nézve, így gondolom... :) Jó puha a tészta, még másnap is olyan, mintha frissen sütöttem volna. Rumaroma helyett lehet igazi rumot is használni (3 evőkanál rum). Ebből a mennyiségből egy elég hosszú kalács lesz!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A forma kikenéséhez

A krémhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

méteres sütemény, krémes süti, tarka méteres
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojás sárgájákat a porcukorral, majd az olajjal és a vízzel jól kikeverjük.
  2. A sütőport jól keverjük össze a liszttel, majd adjuk az előzőekhez.
  3. Osszuk kétfelé a masszát, és az egyikbe keverjünk kakaóport. A tojásfehérjéket verjük habbá, majd egyenlően (fele-fele arányban) forgassuk a két masszába.
  4. Két, egyenként kb. 1 literes őzgerincformát vajazzunk, lisztezzünk, és töltsük beléjük a kétféle masszát. Előmelegített sütőben villapróbáig sütjük.
  5. Ha megsültek, borítsuk ki őket, és hagyjuk hűlni. Utána ujjnyi vastagon szeleteljük fel a tésztákat.
  6. A krémhez a pudingport a tejjel, a cukorral és egy kevés rumaromával főzzük sűrű krémmé.
  7. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és apránként adjuk a kihűlt pudingos krémhez.
  8. A tésztaszeletek mindkét oldalát kenjük meg a krémmel, és ragasszuk őket egymáshoz. Felváltva legyenek a tészták. Egy világos, majd egy sötét szelet.
  9. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, dolgozzuk el az olajjal, és vonjuk be vele a méteres kalácsot.
  10. Ferdén szeleteljük, hogy mutatós legyen.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 734
elküldve: 2
receptkönyvben: 78
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Linajany

Mióta szakács: 2011.08.06.
30 recept
hirdetés

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csumpo
csumpo v, 2012-04-08 00:06

Ma kipróbáltam a receptet. Az ÍZE ISTENI! Párom már most imádja. De már a recept olvasásakor furcsa volt, hogy 8 tojás kell. Gondoltam biztos rosszul emlékszek a családi receptre /anyum nem hívom fel, hogy lediktálja a receptet, hanem megsütöm, ezt a verziót/. Bánatomra. Szó szerint kimászott a tészta a formából. :( Nálam sok volt a formába. Pedig elosztottam kettőbe. Felesleget le kellett vágnom, mert felpúposodott és így nem tudtam szépen tálcára rakni. Végül olyan lett, mint ahogy ismerem. Tanulság a következő készítéshez át kell írnom a receptet, kevesebbet kell raknom a formába, mert kimászik. A krém tökéletes.

Linajany
Linajany / Linajany v, 2012-04-08 13:42

Örülök, hogy ízlik! :) Huh, az szép lehetett, ahogy "kimászott a formából"... :O Nekem szerencsére nem csinált ilyen "mászásokat" és szépen bent maradt a formában. Köszönöm a hozzászólást és Kellemes Ünnepeket!

1231