r
Nosalty Logó

Mangós kimchi

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Mangós kimchi
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldat

szósz, összeállítás

Összesen 50 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldat

szósz, összeállítás

Összesen 598 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldat

szósz, összeállítás

Összesen 7 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11533.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    11302 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    511.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    630 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 50 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138402 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1641 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    392 mg
  • Foszfor
    694 mg
  • Nátrium
    135627 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.6 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    6141.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    663 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    637 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1073 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1420 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    290 micro
  • β-karotin
    7565 micro
  • β-crypt
    447 micro
  • Likopin
    11 micro
  • Lut-zea
    3276 micro
Összesen 598 kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1908.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    1870 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 7 kcal

Hozzávalók

sóoldat

szósz, összeállítás

Elkészítés

sóoldat

  1. A langyos vizet öntsük egy méretes (lekvárfőzős) lábasba, adjuk hozzá a sót, és keverjük addig, amíg feloldódik teljesen.
  2. A kínai kelek külső leveleit szedjük le, majd vágjuk őket félbe és tegyük a sóoldatba. Tegyünk a tetejükre egy nagy lapostányért, arra pedig egy vízzel teli, kisebb lábost, így biztosítva, hogy a keldarabok teljesen elmerüljenek a sóoldatban.
  3. Hagyjuk így 6 órát, majd annyi időre vegyük ki, amíg a kelkáposztafeleket a leveleik között is alaposan besózzuk.
  4. Tegyük vissza a káposztát az oldatba, és a tányérral ismét lenyomva hagyjuk tovább állni egy éjszakát - összesen nyugodtan állhat egy napot is a sós lében.

szósz, összeállítás

  1. A gyömbért és a fokhagymát reszeljük finomra, a mangót pucoljuk meg, majd turmixoljuk le. A chilipehellyel és a halszósszal együtt tegyük őket egy tálba, és keverjük alaposan össze. Ha nagyon édes a mangó, egy fél lime leve is elfér benne.
  2. Adjuk hozzá a gyufaszálformára aprított jégcsapretket és a feldarabolt újhagymát is, és keverjük össze.
  3. A kelkáposztákat csöpögtessük le, és tegyünk délre 2-3 levelet, ezekkel fogjuk leszorítani a savanyúságainkat, hogy ne oxidálódjanak. A többit vágjuk kb. 2 centis csíkokra, és keverjük a mangós-fűszeres pasztához, úgy, hogy a kelleveleket mindenütt bevonja a szósz.
  4. Töltsük befőttesüvegekbe a savanyúságot, és nyomkodjuk is le őket alaposan. A tetejüket fedjük le a félretett levelekkel, figyelve rá, hogy hagyjunk 2-3 centit szabadon, hogy legyen helye a termelődő gázoknak. Zárjuk le az üvegeket.
  5. A kimchiket 4-5 napot érleljük szobahőmérsékleten, naponta egyszer megszellőztetve őket - utóbbit érdemes nyitott ablak mellett elvégezni. Utána tegyük hűtőbe őket: a hidegben az érés lelassul, de nem áll meg teljesen, így nem csak, hogy sokáig eltartható így a kimchink, de egyre jobb íze is lesz!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 811
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mangós kimchi
Rosanics Petra 316 recept

Ha van koreai különlegesség, amiről elmondható, hogy meghódította a magyar konyhát, akkor az kétségkívül a kimchi. A savanyított kelkáposzta ugyanis tökéletesen illeszkedik a magyaros ízvilághoz, savanyítónemzetként eleve nem állnak messze tőlünk a karakteres, erjesztett zöldségek. Most kicsit bolondítottam az alaprecepten, és az épp tökéletesen beérett mangót tettem bele cukor vagy egyéb gyümölcs helyett starterként, ami nem mellesleg szuper ízt is kölcsönzött a savanyúságnak!

Hozzávalók

sóoldat

szósz, összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek