Fűszeres sütőtöklekvár recept

Fűszeres sütőtöklekvár
Fűszeres sütőtöklekvár
120 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hallottam, hogy nagyon finom lekvárt lehet készíteni sütőtökből is. Gondoltam, úgy sincs nagyon más gyümölcs, egy próbát megér. Tényleg finom, másnap szinte jobb is. Ez a recept a Nők Lapja Cafe-ról származik, igaz kicsit változtattam rajta. Köszönet érte.

Aki szereti a sütőtököt, biztosan ezt is szeretni fogja.

hozzávalók / 4 adag

1 üvegnyi mennyiséghez

ajánlat

Sütőtök imádóknak javasolt lekvár.

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres sütőtök lekvár, fahéjas sütőtöklekvár, sütőtöklekvár fűszerekkel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtök héját jól lemossuk, nagy darabokra vágjuk és 200 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Minden sütő másképpen süt, ezért figyelni kell a tökre.
  2. Ha már megfogható a tök, lehúzzuk a héját. A belsejét kockára vágjuk és egy lábasba tesszük.
  3. Alacsony hőfokon elkezdjük főzni, közben hozzáadjuk a cukor felét .
  4. Folyamatos keverés mellett fél órát főzzük, majd botmixerrel pépesítjük.
  5. Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a citromlét és a fűszereket. Állandóan keverjük, közben kóstoljuk meg, elég édes-e. Ha szükséges, mehet bele még a cukorból, amennyit kíván. Az aromát is beletesszük.
  6. Főzzük kb. 25 percig, de az állagától is függ a főzés ideje. Ha már rotyog, akkor jó.
  7. Ha már jónak ítéljük meg, beletöltjük a már előkészített tiszta, steril üvegekbe. A szintén steril kupakot jól rászorítjuk és 5 percig a fején állítjuk, majd mehet másnapig dunsztba (ez nekem egy hűtőtáska kibélelve újsággal és meleg takaróval).

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 110
elküldve: 11
receptkönyvben: 203
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sara.30
sara.30 cs, 2016-11-10 18:05

Kedves Boszi! (vagy aki már próbálta) :)
Először készíteném el a receptet.
Szeretném megkérdezni, hogy az egy üvegnyi adag hány ml-es üveget jelent.
Előre is köszönöm a válaszodat.

Boszi13
Boszi / Boszi13 szo, 2012-10-20 19:09

Ma palacsintát sütöttem és pár palacsinta ebből a lekvárból kapott tölteléket. A férjem megkóstolta és azt mondta : hhhh nem is rossz! Pedig egyfolytában cikizett amikor a sütőtökből csináltam a lekvárt. Ez a legnagyobb elismerése a lekvárnak számomra.
Marcsi-Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 k, 2012-10-16 22:41

Szia Kati!
Nem vagyok nagy sütőtök szakértő, de úgy gondolom bármelyik sütőtök jó, amelyik süthető.
Nekem is az a fura fazonú sütőtököm volt, az a kanadai? ha igen, akkor állítom, hogy jó, mert abból készült az enyém.
Üdv. Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 h, 2012-10-15 23:07

Kedves Anci !
Először csináltam én is sütőtökből lekvárt, de valószínű nem utoljára. A spájzban lapul két közepes méretű, amiből még enni is tudok frissen sütve!
Üdv. Boszi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci h, 2012-10-15 15:28

Kedves Boszi !
Köszönöm ezt a szuper receptet !
Amint időm engedi, kipróbálom.
Imádjuk a sütőtököt.Mentve.Üdv: Anci

576