Egérürülékben készült a pita

Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nébih.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzés során több mint egy tonna készterméket – pitát – is kivontak a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök.

Az üzemben a falakat, a padozatot, az ajtókat és a berendezési tárgyakat vastagon, és nagy felületen ellepte a penész. Az épület takarítatlan volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította. Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben.

Az egységben kizárólag pitát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek, de erről – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek. A NÉBIH szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.

A NAV a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, de ezen a téren sem volt minden rendben. Kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás.

Az eljárás folyamatban, az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek