Vegán vagy? Akkor a jackfruitot neked is meg kell kóstolnod!

Fűszeres ételekhez, desszertekhez, salátákhoz - a vegán húshelyettesítő gyümölcs új színt visz a hús nélküli étkezésbe. Te kipróbáltad már?

A jackfruit felülmúlja az eddigi húspótló alternatívákat, és tökéletes fehérjeforrás. A zöld színű, rücskös héjú gyümölcshöz már itthon is egyre több helyen hozzájuthatsz, de miért szeretik annyira vegánok a világ más tájain?

A puszta gyümölcse

A jackfuitot a puszta gyümölcsének is nevezik, és az eperfafélék családjába, a kenyérfák nemzetségébe tartozik. A növény Délnyugat-Indiából származik, de megtalálható a Kelet-Indiában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában és Afrikában is.A világ legnagyobb fán termő gyümölcse akár 1 méteresre is megnőhet, és 35 kilót is nyomhat. A hatalmas terméshez óriási fa is tartozik, ami elérheti a 15 méteres magasságot. A termése 6-9 hónapig is érhet, a gyümölcsöt zöld tüskék borítják, húsa pedig sárga színű. Főzve, grillezve, sütve, vagy akár nyersen, a salátádat gazdagítva is eheted.

A gyümölcsöt - érettségétől függően - édes és sós ételekhez egyaránt használhatod. Az erős, édes illatot árasztó gyümölcs íze attól függően változik, hogy mennyire érett. A húsa rózsákra szedhető, és a magja is ehető, de mielőtt nekiállsz az ételkészítésnek, nem árt, ha beolajozod a késed, ugyanis a gyümölcs húsa igen ragadós. Mivel konzerv formájában is tökéletes alapanyag, akár online shopokból is megrendelheted, de több ázsiai élelmiszerüzletben is kapható édes szirupban eltéve.

Milyen az íze és mit főzhetsz belőle?

Az érett és nyers gyümölcs íze leginkább az ananász, a mangó és a banán elegyéhez hasonlít. Ha még éretlen, akkor állaga a húshoz hasonlít, ami semleges ízű, vagyis kedvedre fűszerezheted, és jól illik a legkülönbözőbb mártásokhoz is. A kevésbé érett gyümölcsből finom csirke - vagy sertésragu készíthető, de más hús alapú ételekhez is tökéletes választás. Az érett jackfruitot főleg desszertként fogyasztva érdemes enni: Ázsiában chipset és fagylaltot is készítenek belőle.

A jackfruit amellett, hogy a vegán konyha tökéletes alapanyaga, tele van A - és C vitaminnal, bővelkedik magnéziumban és káliumban, valamint a fehérje és a rosttartalma is magas. A gyümölcs magjai is ehetők, kalciumban és vasban bővelkednek. A gyümölcs fogyasztása természetesen nemcsak vegánoknak, hanem a húsimádóknak is ajánlott: színesítheted vele az étkezésedet színesítheted, a gyümölcsben található nyomelemeknek köszönhetően pedig a vérnyomásodnak és az izmaidnak is jót tehetsz. Te mit készítenél belőle?

Forrás:www.independent.co.uk

Ez is érdekelhez az ÍzHuszár Magazinon

A világ legdrágább ételei, amik többe kerülnek, mint a havi fizetésed

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!